Keperluan Pemandu Lyft lwn Uber

71

Dengan potensi untuk memperoleh pendapatan pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja dan menetapkan jadual anda sendiri, menjadi pemandu dengan Lyft atau Uber kelihatan seperti tawaran yang bagus. Tetapi sama ada anda sedang mencari kerja sampingan yang cepat atau sesuatu yang lebih sepenuh masa, anda mesti memenuhi beberapa keperluan sebelum membuat wang sebagai pemandu.

Keperluan Pemandu Lyft lwn Uber

Jika anda tertanya-tanya apakah keperluan untuk menjadi pemandu dengan Uber atau Lyft, anda tidak bersendirian. Teruskan membaca untuk mengetahui semua yang anda perlu ketahui.

Lesen Memandu Anda

Anda memerlukan lesen memandu anda untuk kedua-dua platform. Itulah keperluan pertama dan paling jelas. Tetapi anda juga memerlukan sedikit pengalaman di bawah tali pinggang anda. Dengan Uber, ini bermakna sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman memandu berlesen jika anda berumur lebih dari 25 tahun. Jika anda berumur bawah 25 tahun, anda memerlukan sekurang-kurangnya tiga tahun pengalaman memandu.

Lyft, sebaliknya, mengikut peraturan negeri. Negeri tertentu memerlukan sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman memandu berlesen jika anda berumur 23 tahun ke atas dan sekurang-kurangnya tiga tahun jika anda berumur 22 tahun ke bawah. Jadi semak keadaan anda untuk melihat perkara yang berkaitan dengan anda.

Semakan Rekod Memandu

Kedua-dua Lyft dan Uber akan menyemak rekod pemanduan anda. Pemohon perlu memberikan bukti lesen memandu mereka. Jika anda menggunakan Lyft, anda boleh menyerahkan rekod pemanduan anda yang diperakui. Tidak mempunyai satu? Itu tiada masalah. Anda boleh meminta borang yang diiktiraf melalui laman web DMV negeri. Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk tiba, jadi anda harus mengambil kira perkara itu sebelum memohon.

Semakan latar belakang untuk Uber dan Lyft akan mencari perkara berikut:

  • Pelanggaran lalu lintas
  • Laporan kemalangan
  • DUI
  • Memandu secara cuai

Jika terdapat sedikit pelanggaran lalu lintas, anda boleh mengikuti kelas memandu untuk mengeluarkannya daripada rekod kenderaan anda. Kesalahan besar berkemungkinan akan membatalkan kelayakan anda daripada menjadi pemandu.

Dokumen yang diperlukan

Bersedia untuk mengumpulkan beberapa dokumen lagi. Lesen memandu anda tidak cukup.

Untuk Uber, anda mesti menyerahkan bukti pemastautin di bandar dan negeri anda, bukti insurans kenderaan dan foto profil pemandu. Lyft memerlukan anda menyerahkan maklumat insurans dan pendaftaran anda.

Menghantar maklumat ini adalah mudah. Anda boleh memuat naik dokumen semasa anda memohon. Pastikan rekod anda adalah terkini dan tidak tamat tempoh. Dokumen tamat tempoh tidak akan diterima dan ia akan memanjangkan masa menunggu anda. Pastikan semua nama boleh dibaca dan imej yang anda muat naik adalah jelas.

saringan

Uber dan Lyft memerlukan semua pemohon mereka menjalani proses pemeriksaan dalam talian. Proses ini bertujuan untuk menyemak latar belakang jenayah anda. Anda perlu memberikan nombor keselamatan sosial anda untuk pemeriksaan latar belakang dijalankan. Semakan kredit tidak akan dilakukan, jadi itu tidak akan menjejaskan sama ada anda diupah.

Di Lyft, semakan latar belakang dijalankan oleh syarikat pihak ketiga yang dipanggil Checkr, Inc. Uber menggunakan Checkr, HireRight dan Samba Safety. Anda boleh menyemak status dengan log masuk ke portal pemohon jika Checkr sedang digunakan. Walau bagaimanapun, katakan Uber menggunakan HireRight atau Samba Safety. Anda mesti log masuk ke akaun Uber anda dan menghubungi sokongan Uber untuk menyemak status. Uber juga akan memberikan anda salinan laporan yang lengkap.

Anda secara automatik akan menjadi tidak layak untuk memandu pada platform Lyft dan Uber jika anda disenaraikan pada pangkalan data Pendaftaran Pesalah Seks Kebangsaan. Juga, katakan anda telah disabitkan kesalahan memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah. Dalam kes itu, jika anda mempunyai sebarang kesalahan ganas sebelum ini (membakar, membunuh), kesalahan seksual dan kesalahan kecurian atau kerosakan harta benda, anda tidak akan dapat memandu.

Keselamatan penumpang adalah keutamaan penting bagi kedua-dua syarikat. Atas sebab itu, Uber akan terus menjalankan pemeriksaan latar belakang pada pemandu mereka. Mereka berbuat demikian sekurang-kurangnya sekali setahun. Kekerapan saringan bergantung pada bandar tempat anda tinggal. Walau bagaimanapun, anda akan menerima pemberitahuan apabila pemeriksaan diperlukan.

Keperluan Kenderaan

Bandar-bandar di AS mempunyai peraturan mereka sendiri untuk kenderaan. Selepas mendaftar, Uber akan memberikan maklumat lanjut tentang cara anda memenuhi keperluan ini berdasarkan tempat tinggal anda. Uber dan Lyft memerlukan kenderaan empat pintu yang boleh memuatkan sekurang-kurangnya empat penumpang dan sekurang-kurangnya lima tali pinggang keledar (maksimum lapan).

Pemeriksaan

Anda perlu memeriksa kenderaan anda untuk memastikan ia selamat untuk penumpang dan orang lain di jalan raya. Katakan anda tidak mempunyai kenderaan atau bimbang kereta anda mungkin tidak diperiksa. Dalam kes itu, terdapat alternatif yang tersedia untuk anda.

Uber juga membenarkan anda menyewa kereta melalui Hertz, Avis, Getaround dan Kinto Share. Ketahui lebih lanjut tentang penyewaan kereta (deposit, insurans dan maklumat lain) dengan Uber by klik di sini. Lyft membenarkan pemandu mereka menyewa kereta melalui Express Drive. Tekan di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang Lyft’s Express Drive.

Anda juga mungkin berminat untuk menyewa kereta jika anda bosan membayar gas dan ingin menggunakan kenderaan elektrik. Atau anda tidak mempunyai kereta langsung. Walau apa pun, anda boleh memilih daripada pakej dengan insurans, perbatuan dan pilihan lain dengan merujuk kepada pautan di atas.

Bermula

Jika ini bagus untuk anda, anda hanya perlu mengikuti langkah di bawah untuk bermula.

Untuk Uber

  1. Daftar untuk memandu. Anda perlu memasukkan nombor telefon atau e-mel anda.
  2. Muat naik dokumen apabila digesa.
  3. Berikan persetujuan anda untuk proses saringan.

Jika permohonan anda berjaya, aplikasi Uber akan mengaktifkan status pemandu. Kini anda bersedia untuk menerima permintaan penunggang dan menjana wang.

Untuk Lyft

  1. Pergi ke tapak web Lyft.
  2. Masukkan nombor telefon anda dan semak sama ada anda mempunyai kereta atau tidak.
  3. Kemudian mulakan proses permohonan. Muat naik dokumen anda dan persetujuan untuk pemeriksaan.

Sebaik sahaja anda diluluskan dengan Lyft atau Uber, anda boleh mula serta-merta. Buka apl dan anda akan dipadankan dengan seseorang yang mencari perjalanan di kawasan anda. Jika anda ingin tahu tentang keadaan di Lyft, lihat video ini.

Soalan Lazim

Berapa lama proses permohonan mengambil masa?

Ia tidak sepatutnya mengambil masa lebih daripada 30 minit untuk mengisi maklumat penting dalam borang permohonan (nama, alamat, dsb.). Bagaimanapun, selepas itu, Lyft dan Uber akan melakukan semakan latar belakang yang boleh mengambil masa beberapa hari. Dan ingat, jika semuanya berjaya dan anda menaiki kapal, anda perlu memeriksa kenderaan anda. Keseluruhan proses boleh mengambil masa antara satu hingga dua minggu.

Adakah Lyft dan Uber selamat?

Lyft dan Uber komited terhadap keselamatan pemandu dan penumpang. Lyft menawarkan perkhidmatan 24/7 melalui telefon dan e-mel, dan anda sentiasa boleh menghubungi 911 terus daripada apl Lyft. Uber mempunyai teknologi terbina dalam membolehkan anda terus berhubung dengan pasukan Uber, pihak berkuasa kecemasan dan orang tersayang anda.

Berapa banyak wang yang saya akan buat?

Ia bergantung pada bila anda bekerja dan di mana anda tinggal. Walau bagaimanapun, pemandu dilaporkan memperoleh mana-mana dari $5-$30 sejam sebelum mengambil kira perbelanjaan seperti gas dan penyelenggaraan. Tetapi anda boleh memaksimumkan pendapatan anda dengan memandu kenderaan hibrid atau melihat petua dalam artikel ini untuk membantu meningkatkan gaji anda.

Keperluan Pemandu Lyft dan Uber

Keperluan untuk menjadi pemandu Uber dan Lyft adalah asas. Anda memerlukan lesen, insurans, pendaftaran dan kertas kerja yang menunjukkan kereta anda selamat untuk dipandu. Jika tidak atau anda tidak mempunyai kereta, anda sentiasa boleh menyewanya. Dan jangan lupa, Uber dan Lyft akan menyemak rekod pemanduan anda dan sama ada anda mempunyai latar belakang jenayah atau tidak. Lagipun, kedua-dua syarikat mempunyai tanggungjawab untuk memastikan keselamatan penumpang. Selagi cek berjalan lancar, anda sepatutnya dalam perjalanan untuk mendapatkan wang memandu dalam masa yang singkat.

Pernahkah anda memohon sebagai pemandu untuk Uber atau Lyft? Jika ya, apakah pengalaman anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.