Keselamatan Stesen Janakuasa 101: Elakkan Bahaya Tersembunyi!

41
Cara Menggunakan Stesen Kuasa dengan Selamat
© nextpit

Bagaimanakah saya boleh menggunakan stesen janakuasa dengan selamat? Adakah ia akan meletup secara tiba-tiba? Tidak perlu dikatakan bahawa anda tidak sepatutnya meletakkan stesen janakuasa di atas permukaan yang basah apabila anda keluar dalam pengembaraan, dan adalah wajar untuk mengecas sepenuhnya stesen janakuasa mudah alih sebelum sebarang perjalanan. Walau bagaimanapun, anda perlu memahami apakah langkah keselamatan yang terlibat apabila menggunakan stesen janakuasa untuk berkhemah atau mengubah laluan kuasa yang dijana ke dalam RV.

Dalam panduan ini, nextpit menerangkan semua yang anda perlu ketahui tentang rangkaian IT dan TN serta kaitan sistem untuk penyusuan. Selain itu, kami menyerlahkan langkah berjaga-jaga keselamatan yang boleh anda ambil untuk menggunakan stesen janakuasa anda dengan selamat.

Isi kandungan:

Perbezaan antara rangkaian IT berbanding rangkaian TN?

Rangkaian IT dalam stesen janakuasa ialah rangkaian yang benar-benar terpencil dari dunia luar. Terdapat fasa dan konduktor neutral, dengan 110 V di antara mereka. Stesen janakuasa tidak dibumikan supaya anda tidak boleh terkena renjatan elektrik dari bumi dan secara teorinya, anda tidak sepatutnya mengalami kejutan jika anda memasukkan paku ke dalam soket stesen janakuasa anda. Walau apa pun, jangan terlalu ingin tahu untuk mencuba melakukannya!

Dalam rangkaian TN seperti yang ada di rumah anda, konduktor neutral dibumikan. Ini mempunyai kelemahan apabila anda menerima renjatan elektrik hanya dengan menyentuh satu titik pengalir.

Dalam sistem elektrik rumah yang agak moden, walau bagaimanapun, pemutus litar arus baki mengesan sama ada arus mengalir melalui anda (atau “sumber ralat”) yang lain dan memastikan bahawa dalam kes sedemikian, arus dimatikan serta-merta dalam litar yang sepadan dalam tempoh 20 milisaat.

Jackery Explorer 1000 Pro dengan penutup getahnya.

Soket stesen janakuasa berfungsi berbeza daripada soket di rumah. / © NextPit

Bilakah stesen janakuasa menjadi berbahaya?

Apabila stesen janakuasa anda tidak dibumikan, tiada konduktor bumi pelindung—dan oleh itu, tiada gangguan litar kerosakan tanah (GFCI). Jika, sebagai contoh, seorang kanak-kanak meletakkan paku ke dalam kedua-dua lubang soket stesen janakuasa, fius yang berpotensi menyelamatkan nyawa tidak akan muncul dari udara nipis.

Tetapi ada satu lagi contoh yang boleh berbahaya. Bayangkan anda mempunyai peranti elektrik dengan perlindungan kelas 1 dengan perumah logam di rumah. Jika terdapat kabel putus dengan arus yang mengalir melalui perumah, anda akan mendapat kejutan elektrik yang sangat kecil pada pembakar roti, contohnya, sebelum GFCI terputus.

Dengan stesen janakuasa, anda tidak akan perasan apa-apa pada mulanya, kerana seperti yang dijelaskan sebelum ini, arus tidak boleh mengalir ke mana-mana kerana litar tidak lengkap. Walau bagaimanapun, jika anda kini mempunyai peranti kedua yang rosak disambungkan ke soket lain stesen janakuasa dan menyentuh kedua-dua peranti pada masa yang sama, maka anda akan menerima kejutan sekali lagi, dan sekali lagi, tanpa GFCI untuk menyelamatkan anda. Walaupun mempunyai dua peranti yang rosak tidak mungkin, ia tidak mustahil.

Palam kuasa jenis B secara terperinci

Peranti perlindungan kelas 1 mesti mempunyai palam Jenis B sedemikian. Walau bagaimanapun, sesentuh pelindung stesen janakuasa tidak membawa ke mana-mana. / © oleh Petra Richli – Adobe Stock

Contohnya, jika anda menggunakan stesen janakuasa untuk menjalankan peralatan muzik seperti penguat, gitar elektrik dan mikrofon dari sumber kuasa utama, senario dua kerosakan adalah munasabah sepenuhnya. Penyelesaian yang mudah dan kos efektif ialah ini: Letakkan palam GFCI di antara stesen janakuasa dan semua peranti, tidak termasuk yang anda kendalikan terus dari stesen janakuasa. Pada sekitar $25 hingga $30 satu pop, peranti yang berpotensi menyelamatkan nyawa ini sebenarnya tidak memerlukan kos yang tinggi.

Bagaimana untuk mengintegrasikan stesen janakuasa ke dalam rumah motor anda

Kegunaan biasa untuk stesen janakuasa adalah di rumah motor. Ia boleh menjadi sangat menggoda untuk menyambungkan stesen janakuasa ke palam tanah, membolehkan semua peralatan elektrik dan soket di rumah motor berfungsi dengan normal. Walau bagaimanapun, berhati-hati: sementara stesen janakuasa menyediakan rangkaian IT, rumah motor direka untuk rangkaian TN. Dalam keadaan ini, GFCI bersepadu rumah motor tidak akan beroperasi!

  • Baca juga: Stesen janakuasa terbaik dengan pilihan solar di sini!

Dalam senario terburuk, voltan 110 V mengalir di antara sinki dapur rumah motor anda dan pembakar roti lama. Jika anda menyentuh kedua-duanya pada masa yang sama, GFCI bersepadu tidak akan masuk. Jangan risau kerana terdapat penyelesaian untuk teka-teki ini, iaitu dalam bentuk kabel kuasa khas dengan pencelah litar kerosakan tanah sepadan, yang anda gantung di antara stesen janakuasa dan palam tanah rumah motor.

Harap maklum bahawa kebanyakan RV di AS mempunyai GFCI bersepadu untuk perlindungan tambahan.

Bagaimanakah pemutus litar arus sisa berfungsi?

Pemutus litar arus baki, juga dikenali sebagai pemutus litar jenis F, ialah peranti perlindungan arus baki dan mula beroperasi apabila ia mengesan arus baki 4-6 mA, yang “hilang” dalam litar bercantum. Pada teras GFCI adalah segala-galanya yang melalui pengubah semasa, yang mana semua konduktor aktif mengalir.

  • Juga menarik untuk diketahui: Adakah patut memasang loji kuasa balkoni?

Jika anda telah menyambungkan peranti dengan arus, sebagai contoh, 5 A, arus ini mesti mengalir melalui konduktor luar ke peranti dan kembali melalui konduktor neutral.

Jika ini tidak berlaku, mesti ada arus yang mengalir ke dalam tanah dalam sistem. Ia tidak relevan sama ada arus mengalir keluar melalui konduktor pelindung atau dalam senario terburuk, badan anda, ke dalam bumi. Pemutus litar bergerak secara automatik pada tahap rosak semasa, iaitu hanya apabila 4.98 A kembali.

Adakah anda mempunyai sebarang soalan tentang penggunaan selamat stesen janakuasa anda? Jika ya, sila beritahu kami dalam ulasan. Kami mengharapkan maklum balas anda.