Keseluruhan Barisan iPhone 16 Mungkin Menampilkan Butang Tindakan yang Lebih Berguna

26
Nextpit Butang Sisi iPhone 15 Pro
© nextpit

Salah satu ciri baharu utama pada iPhone 15 ialah Butang Tindakan, yang telah menggantikan suis bisu dalam model Pro. Pada asasnya, butang baharu menawarkan tindakan boleh atur cara untuk mencetuskan pintasan terpilih. Dikhabarkan bahawa keseluruhan barisan iPhone 16 akan menampilkan Butang Tindakan, tetapi kini laporan baru membuat spekulasi bahawa ini adalah versi yang dinaik taraf dengan fungsi tambahan yang setanding dengan Touch ID Apple.

Butang Tindakan yang lebih baik pada Apple iPhone 16 (Pro)

Menurut sumber yang tidak dinamakan yang dipetik oleh MacRumors, Apple sedang merombak Butang Tindakan pada model iPhone 16 Pro dan akan membuang bentuk mekanikal. Sebaliknya, versi yang akan datang akan menggunakan jenis bahan kapasitif atau keadaan pepejal, serupa dengan Touch ID bersepadu pada butang rumah pada model iPhone lama dan tablet iPad atau pad jejak Force pada MacBook.

Tambahan pula, Butang Tindakan kapasitif dikatakan menggunakan penderia daya supaya ia boleh mengesan dan berfungsi dengan tahap tekanan yang berbeza-beza. Melalui ini, adalah mungkin untuk menyokong set fungsi yang lebih luas berbanding dengan keupayaan butang terhad semasa.

iPhone 15 Pro Max dilihat dari sisi menunjukkan butang Tindakan baharu

Butang tindakan baharu sangat praktikal dan kurang gimik daripada yang saya fikirkan. / © nextpit

Terdapat juga sebutan butang tangkap serba baharu oleh alur keluar dan dikatakan menggunakan teknologi kapasitif. Selain daripada kewujudan butang tangkap ini, tidak banyak lagi yang diketahui tentang apakah fungsi komponen tersebut, walaupun istilah itu mencadangkan ia mungkin disepadukan dengan kamera.

Selain itu, ia dilihat bahawa keseluruhan rangkaian iPhone 16 menampilkan Butang Tindakan baharu bersama-sama dengan tangkapan. Bermakna, kedua-dua iPhone 16 dan iPhone 16 Plus harus debut dengan dua kekunci tambahan di atas rocker volum fizikal dan input kuasa.

Lebih daripada kekunci ini, iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max dikhabarkan akan menampilkan paparan yang lebih besar sedikit dengan bezel yang dikurangkan. Terdapat juga kamera ultrawide yang dikemas kini untuk profesional. Sebaliknya, duo iPhone 16 vanila masih dilaporkan mendapat paparan dengan kadar penyegaran 60 Hz.

Apple akan menambah Butang Tindakan pada 2025 iPhone SE 4

iPhone SE generasi seterusnya Apple yang dikhabarkan akan siap menjelang 2025 juga dikatakan akan menyertakan Butang Tindakan dan bukannya mempunyai suis bisu lama di sisinya. Sama ada kunci tangkapan akan datang ke iPhone SE 4 juga masih tidak diketahui.

Adakah anda fikir Butang Tindakan pada iPhone adalah ciri praktikal? Jika anda mendapat iPhone 15 Pro, berapa kerap anda menggunakannya? Tembak kami dengan jawapan anda dalam komen.

Melalui: MacRumors