Keseluruhan Julat iPhone 16 Apple Mungkin Menampilkan Cip A18 Tersuai

38
nextpit Apple iPhone 15 Camera Side
© nextpit

Apple mula menjenamakan semula cip iPhonenya dengan iPhone 15 Pro yang dikuasakan oleh A17 Pro dan bukannya A17 Bionic, memecahkan kitaran penamaan syarikat selepas bertahun-tahun. Usaha penjenamaan semula akan diteruskan dalam keseluruhan barisan iPhone 16, yang dijangka menampilkan sistem cip A18 unggul dalam dua varian, menurut laporan baharu.

  • Baca juga: SoC telefon pintar menjelaskan

Ramalan ini berasal daripada pembocor terkenal dan perunding Haitong, Jeff Pu, yang juga berjaya meramalkan kenaikan harga iPhone 15 Pro Max (ulasan) dengan betul dan Apple menurunkan gelangsar amaran memihak kepada Butang Tindakan.

Pemproses Apple iPhone 16

Dalam nota penyelidikannya (melalui MacRumors), beliau menerangkan bagaimana Apple akan menggunakan cipset A18 dan A18 Pro masing-masing dalam iPhone 16 (Plus) dan iPhone 16 Pro (Max) tahun depan. Langkah ini sepatutnya menyaksikan penjenamaan cip Bionic menurun walaupun untuk iPhone standard, dengan generasi semasa menggunakan A16 Bionic tahun lepas.

Apple A17 Pro

SoC A17 Pro baharu Apple untuk iPhone 15 Pro (Max). / © Apple

Walau bagaimanapun, ia tidak dinyatakan sama ada cip yang sama akan menjana kuasa beberapa tablet iPad Apple yang masih bergantung pada cip Bionic seperti iPad 10 (ulasan) dan iPad Mini 6. Selain itu, nama A18 dan A18 Pro bukanlah muktamad dan boleh dinamakan semula dalam proses.

Bagaimanakah Apple A18 dan A18 Pro akan menjadi lebih baik daripada A17 Pro

Begitu juga, ia menyebut bahawa kedua-dua pemproses A18 akan mendapat manfaat daripada proses pembuatan 3NE TSMC baharu. Berbanding dengan N3B yang kini digunakan untuk mengeluarkan A17 Pro iPhone 15 Pro, 3NE mempunyai output hasil yang lebih cekap dan lebih murah untuk digunakan.

Ia juga tidak jelas apakah ciri-ciri yang membezakan antara A18 dan A18 Pro. Walau bagaimanapun, adalah selamat untuk menganggap pengeluar iPhone akan menjadikan cip boleh dibezakan sekurang-kurangnya dari segi kelajuan jam dan bilangan teras dalam kedua-dua konfigurasi CPU dan GPU.

Kami ingin mengetahui cadangan anda tentang cara Apple menamakan cipset iPhonenya. Patutkah gergasi teknologi Cupertino terus menggunakan jenama “Bionic” untuk iPhone standardnya? Biar kami mendengar jawapan anda dalam ulasan.

Melalui: MacRumors

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya