Keserasian iPhone AirTags

37

AirTags boleh membantu mencari item anda yang salah letak. Anda boleh menggunakannya untuk mencari beg tangan, kunci, telefon dan banyak lagi. Walaupun peranti itu bertujuan untuk menjadikan hidup lebih mudah, ia hanya berfungsi apabila disambungkan ke peranti tertentu.

Keserasian iPhone AirTags

Artikel ini merangkumi semua yang anda perlu ketahui tentang keserasian AirTags.

Apakah AirTags?

AirTags ialah alat mudah yang boleh anda gunakan untuk mencari item anda yang tersalah letak. Alat berfungsi dengan menggunakan aplikasi penjejakan. Bagaimanapun, ia sebenarnya direka untuk digunakan dalam menjejaki pergerakan orang ramai.

Alat ini beroperasi menggunakan pemancar Bluetooth dan cip UI Apple. Alat ini dikuasakan oleh bateri pakai buang khas yang dikenali sebagai CR2032 yang baik untuk kira-kira satu tahun.

Mengkuasakan alat untuk tempoh yang lebih lama menjadikannya pilihan yang boleh dipercayai untuk digunakan oleh pengguna dalam aktiviti seharian mereka. AirTags juga mudah dikendalikan kerana ia tidak melibatkan elemen teknikal yang perlu anda pelajari dan kuasai.

AirTags juga boleh membantu anda mencari barang yang dicuri. Mereka boleh diukir dengan huruf atau imej pilihan anda.

Dengan menggunakan teknologi jalur lebar ultra, mereka memanfaatkan rangkaian Apple sedia ada. Oleh itu, mereka beroperasi sebagai suar sumber ramai yang saling ping untuk membantu anda mencari item anda yang salah letak.

Cara AirTags Berfungsi

AirTags menggunakan aplikasi Apple “Cari Saya” yang tersedia pada iPhone. Aplikasi ini boleh mengesan alat lain, malah yang berada di luar ekosistem Apple. Ia menggunakan rangkaian Apple untuk mengeluarkan isyarat komunikasi dengan cara yang selamat.

Apabila anda tersalah letak item AirTagged, anda boleh menggunakan apl itu untuk mencarinya. Selain itu, anda boleh mencetuskan alat untuk membuat pemberitahuan. Walau bagaimanapun, ini bukan sahaja berfungsi dengan cara lama. Anda perlu mempunyai peranti yang berkuasa untuk menyokong komunikasi ini.

AirTags hanya berfungsi dengan peranti yang mempunyai iOS 14.5. Pengguna dengan iPhone yang lebih lama daripada iPhone 6s tidak boleh menggunakan alat ini. Selain itu, mereka yang belum mengemas kini peranti mereka kepada iOS 14 tidak boleh menggunakan AirTags.

Selain daripada kicauan Bluetooth yang ringkas, alat itu juga mempunyai ciri yang dikenali sebagai Precision Finding. Ciri ini menghalakan anda ke arah yang betul bagi item yang anda cari, dibantu oleh teknologi realiti haptik dan tambahan. Walau bagaimanapun, Precision Finding hanya beroperasi pada peranti dengan cip U1 Apple.

Cip U1 Apple

Cip U1 Apple ialah pemancar radio kecil menggunakan gelombang radio Jalur Ultrawide untuk mengenal pasti lokasi peranti. Memandangkan pengesanan kedekatan berasaskan Bluetooth hanya mengesan item berdekatan, cip U1 ialah ciri yang lebih berkuasa.

Cip boleh mengenal pasti lokasi yang tepat dengan mengira masa yang diambil oleh gelombang radio untuk melantun dari peranti berbeza pada kelajuan yang sangat tinggi. Cip U1 beroperasi sebagai radar yang boleh menghantar isyarat dan menentukan ketersediaan cip yang serupa.

Untuk menggunakan ciri Pencarian Ketepatan, anda perlu mempunyai iPhone 11 atau 12. Ingat bahawa ciri ini menawarkan panduan menggunakan skrin telefon anda, terutamanya semasa memberikan arah. Selain itu, ia menggunakan kamera, pemecut, ARKit, dan banyak lagi.

Aplikasi ini berkembang maju untuk memberi anda pengalaman mencari yang sedar secara arah. Ini memudahkan anda mengakses item anda yang salah letak dengan mudah.

Apabila mencari pendekatan yang lebih maju untuk mencari item anda yang hilang, mencari peranti yang menyokong Apple U1 datang dengan kelebihan tambahan. Walau bagaimanapun, pastikan peranti anda boleh menyokong kekuatan aplikasi ini.

Terdapat beberapa peranti yang mempunyai Cip U1 Apple dan masih tidak menyokong ciri Precision Finding. Mengenal pasti peranti ini akan menjimatkan anda apabila mencari pilihan dalam pasaran. Berikut adalah dua contoh:

Sebaliknya, iPhone baharu di pasaran (iPhone X) tidak mempunyai Cip U1. Peranti ini hanya menawarkan keupayaan penjejakan asas kerana ia tidak berfungsi dengan ciri aplikasi “Cari Saya”.

Berikut ialah beberapa peranti lain yang tidak mempunyai Cip U1 Apple:

Menyediakan Apple AirTags

Menyediakan Apple AirTags tidaklah sesukar yang difikirkan oleh kebanyakan orang. Inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Tarik keluar tab untuk mengaktifkan AirTag.
  2. Pegang alat berhampiran peranti anda yang serasi.
  3. Peranti akan mengesan penjejak dan menghantar gesaan kepada anda untuk menyediakannya, sama seperti EarPods.
  4. Selepas peranti mengendalikan penjejakan, anda boleh menamakan semula AirTag anda.

AirTag didaftarkan menggunakan Apple ID anda. Pada ketika ini, anda sudah bersedia untuk menggunakan alat itu.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh mencari AirTag saya yang hilang?

AirTags tidak mempunyai GPS seperti iPhone. Inilah sebabnya mengapa Apple menggunakan cip U1, yang mempunyai teknologi jalur lebar ultra yang mencipta sambungan satu sama satu dengan semua peranti Apple di seluruh dunia. Ini membantu untuk mencari lokasi tepat AirTag anda.

Bolehkah saya melihat peranti berdekatan AirTag saya?

AirTags hanya menggunakan peranti yang disambungkan ke rangkaian Apple untuk mengenal pasti peranti yang salah letak. Walau bagaimanapun, tiada sejarah data lokasi disimpan secara fizikal dalam alat.

Adakah AirTags menggunakan lokasi saya?

Ya, AirTags memerlukan akses ke lokasi anda untuk beroperasi dengan lancar. Anda tidak akan menggunakan alat jika anda mematikan perkhidmatan lokasi pada peranti Apple anda. Ambil perhatian bahawa Apple perlu mengakses lokasi anda untuk mencari item anda yang salah letak.

Adakah bateri AirTag boleh dicas semula?

Tidak. Bateri AirTag bertahan selama kira-kira satu tahun sebelum ia perlu diganti. Walau bagaimanapun, bateri itu bukan pembelian proprietari khusus Apple. Alat ini menggunakan bateri CR2032, yang boleh anda beli dalam talian atau di kedai batu bata.

Bolehkah saya mengalih keluar AirTag daripada Apple ID saya?

Memandangkan AirTag didaftarkan menggunakan Apple ID anda semasa persediaan, anda adalah satu-satunya orang yang boleh mengalih keluarnya. Anda boleh berbuat demikian dengan membuka Cari Apl Saya, mengklik pada tab item dan memilih AirTag. Ketik pada butang alih keluar dan benarkan ia digunakan oleh orang lain.

Adakah AirTags serasi dengan peranti Android?

Tidak. Pengguna Android tidak boleh mendaftarkan AirTag menggunakan peranti mereka. Walau bagaimanapun, fungsi NFC yang tersedia dalam Android membolehkan pengguna Android menyambung ke AirTag yang hilang dan membantu mengaksesnya.

Mengambil Kira Segalanya

AirTags memainkan peranan penting dalam membantu anda mencari item yang hilang atau salah letak. Menjadikan AirTags sebahagian daripada kehidupan harian anda meningkatkan keselamatan barang-barang anda. Tambahan pula, saiz alat yang mudah memudahkan anda melampirkannya pada apa-apa sahaja. Mempunyai iPhone berkuasa yang menyokong ciri-cirinya adalah segala-galanya yang anda perlukan.

Pernahkah anda menggunakan AirTag untuk menjejaki item anda? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua atau helah yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.