Khabar angin: iPhone 16 Akan Membosankan dengan Butang baharu Ditambah

10
Nextpit Butang Tindakan iPhone 15 Pro
© nextpit

iPhone 16 Apple dikhabarkan akan membawa naik taraf minimum berbanding iPhone 15. Syarikat teknologi Cupertino dijangka memperkenalkan satu set butang baharu dalam rangkaian iPhone akan datang berdasarkan khabar angin terkini.

Dalam surat berita yang diterbitkan baru-baru ini oleh Mark Gurman dari Bloomberg, pembocor Apple menyebut beberapa butiran penting tentang iPhone 16 dan iPhone 16 Pro sebagai tambahan kepada perubahan besar yang dirancang untuk katalog Watch Series 10 dan iPad.

Dia menyifatkan bahawa duo iPhone 16 standard akan berkongsi Butang Tindakan dengan iPhone 16 Pro manakala keempat-empat model akan menambah butang “tangkap” serba baharu, menyokong khabar angin sebelum ini.

Kedudukan butang tangkap dipercayai terletak di sebelah kanan bawah casis manakala Butang Tindakan kekal di sebelah kiri atas. Ini bermakna 5G mmWave dalam varian AS akan diubah kedudukan dari kiri ke kanan. Model bukan AS kemungkinan besar akan kekal tidak terjejas memandangkan kekurangan spektrum radio ini.

Apakah fungsi kekunci “Capture” baharu pada Apple iPhone 16

Walau bagaimanapun, yang lebih menarik ialah bagaimana Gurman mendedahkan kemungkinan fungsi kunci tangkap ini. Ia sepatutnya butang pengatup kamera khusus untuk merakam video pada iPhone baharu. Ia menambah bahawa butang pengatup kamera akan bergantung pada komponen kapasitif dan sensor Apple’s Force untuk mengesan tahap tekanan berbeza yang serupa dengan pad jejak pada MacBooks atau Home ID dalam iPhone SE.

Butang Tindakan Apple iPhone 15 Pro Max dan iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max Apple menampilkan butang tindakan boleh atur cara. / © nextpit

Tidak jelas sama ada sumber itu merujuk kepada fungsi khusus untuk rakaman video atau jika juga boleh berfungsi semasa mengambil foto pegun. Walau apa pun, pintasan kamera yang berkaitan masuk akal kerana iPhone 16 dan iPhone 16 dikatakan mempunyai rakaman video 3D atau spatial yang boleh dimainkan semula pada set kepala Vision Pro. Mungkin Apple mungkin memasarkan integrasi iPhone 16 dengan set kepalanya.

Tiada kejutan besar untuk keseluruhan barisan Apple iPhone 16

Di tempat lain, iPhone 16 dijangka menampilkan sedikit perubahan daripada iPhone 15. iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max dipercayai hanya menerima set cip baharu dan paparan lebih lebar sedikit berbanding pendahulunya. Sementara itu, Pro yang lebih kecil akhirnya boleh menampilkan kamera periskop dengan zum 5x, yang eksklusif untuk Pro Max tahun ini.

Saiz dan timbangan Apple iPhone 16 Pro lwn iPhone 15 Pro

Paparan, saiz, perbandingan berat Apple iPhone 16 Pro lwn iPhone 15 Pro / © nextpit

Bagaimana pula dengan iPhone 16 dan iPhone 16 Plus vanila? Duo ini akan melihat dua kamera belakang mereka disusun semula untuk menyokong rakaman video spatial. Paparan pada pasangan itu sebelum ini dikhabarkan kekal sama dengan kadar penyegaran 60 Hz yang mengecewakan dan potongan Dynamic Island. Walau bagaimanapun, ia harus dikuasakan oleh cipset Apple A18 tersuai dan mungkin juga menggunakan sistem penyejukan yang lebih baik.

Adakah anda fikir penambahan butang baharu adalah kemas kini praktikal pada iPhone 16? Kongsi pendapat anda dengan kami dalam ulasan.

Sumber:
Bloomberg