Kindle Fire Tidak Akan Muat Turun Apl – Perkara yang Perlu Dilakukan

102

Seperti mana-mana peranti Android lain, tablet Amazon membenarkan anda memuat turun dan menjalankan banyak apl mudah alih. Memandangkan peranti menggunakan versi Android yang dibangunkan khas untuk Amazon, anda perlu bergantung pada Amazon Appstore mereka sebagai sumbernya.

Kindle Fire Tidak Akan Muat Turun Apl - Perkara yang Perlu Dilakukan

Kadangkala, anda mungkin mengalami sedikit masalah penyegerakan dengan tablet Kindle Fire anda. Contohnya, anda memilih untuk memasang apl dan ia tidak memuat turun. Atau mungkin apl itu berjaya dimuat turun, tetapi ia tidak muncul pada peranti anda. Pada masa lain, apl tidak akan menyegerak atau mengemas kini, walaupun anda telah menetapkannya untuk berbuat demikian. Artikel ini membincangkan penyelesaian kepada masalah muat turun apl pada tablet Kindle Fire.

Kindle Fire: Langkah Persediaan untuk Menyelesaikan Isu Muat Turun

Sebelum anda meneruskan penyelesaian masalah muat turun apl, anda perlu melakukan beberapa semakan dahulu.

 1. Kindle Fire anda mungkin kehabisan ruang storan, jadi ia tidak boleh menerima sebarang kandungan baharu. Bersihkannya dengan memadamkan semua kandungan yang telah anda gunakan dan jangan gunakan lagi.
 2. Pastikan tablet Fire anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi. Jika tidak, anda tidak akan dapat mengakses Amazon Appstore. Itu akan menghalang anda daripada membeli atau memuat turun sebarang kandungan. Selain itu, apl pada peranti anda tidak akan disegerakkan atau dikemas kini.
 3. Semak sama ada anda telah mendayakan Whispersync. Perkhidmatan ini membolehkan anda menyegerakkan kandungan antara akaun Amazon anda dan Fire Kindle anda. Itu amat penting jika anda mempunyai banyak e-buku dan kandungan buku audio. Untuk menyemak sama ada perkhidmatan berfungsi, ikuti beberapa langkah berikut:
  1. Buka Urus Kandungan dan Peranti Anda dalam penyemak imbas.
  2. Klik Keutamaan.
  3. Klik Penyegerakan Peranti (Tetapan Whispersync).
  4. Semak sama ada Penyegerakan Peranti Whispersync ditetapkan kepada HIDUP.
 4. Dayakan penyegerakan pada tablet Fire anda dengan meleret ke bawah dari bahagian atas skrin dan mengetik Segerak. Langkah ini membolehkan peranti anda mendapatkan kemas kini yang diperlukan dan memuat turun kandungan untuk apl anda. Perlu diingat bahawa jika terdapat sebarang fail besar yang perlu anda muat turun, ia mungkin mengambil sedikit masa untuk diselesaikan.
 5. Sahkan jika tetapan pembayaran anda betul. Jika tidak, anda tidak akan dapat membeli sebarang kandungan baharu. Senario ini juga melumpuhkan penyegerakan kandungan lain, menghalangnya daripada dibuka.
  1. Buka Urus Kandungan dan Peranti Anda dalam penyemak imbas.
  2. Klik Keutamaan.
  3. Klik Tetapan Pembayaran Digital.
  4. Klik Edit Kaedah Pembayaran untuk menyemak tetapan pembayaran 1-Klik anda. Kemas kini mereka jika perlu.
   kedai aplikasi amazon

Menyelesaikan Masalah Muat Turun

Salah satu semakan sebelumnya mungkin telah menyelesaikan masalah anda dengan muat turun apl. Jika tiada satu pun perkara di atas terbukti membantu, terdapat beberapa perkara lagi untuk dicuba.

 1. Hantar kandungan secara manual daripada akaun Amazon anda ke peranti anda.
  1. Buka Urus Kandungan dan Peranti Anda dalam penyemak imbas.
  2. Klik tab Kandungan.
  3. Pilih kandungan yang anda ingin hantar ke Kindle Fire anda.
  4. Klik butang Hantar di atas senarai kandungan.
  5. Menu pop timbul Hantar akan dibuka.
  6. Pilih tablet Fire anda daripada menu lungsur turun Peranti Dipilih.
  7. Klik butang Hantar untuk menyegerakkan kandungan dengan tablet anda.
   menyampaikan
 2. Pastikan Kindle Fire anda menyokong kandungan yang anda ingin dapatkan.
  1. Mungkin terdapat beberapa apl yang tidak serasi berfungsi dengan peranti anda. Untuk menyemak keserasian, cari apl di Amazon Appstore dan baca halaman Butiran.
  2. Apabila anda ingin menukar antara membaca dan mendengar e-buku, perkhidmatan “Whispersync for Voice” Amazon akan membantu anda berbuat demikian. Jika beralih kepada versi audio menyebabkan anda mengalami masalah, tajuk mungkin tidak menampilkan versi audio.
 3. Jika anda tidak menyediakan pilihan pembayaran anda dengan betul sebelum membeli, anda mungkin perlu membeli semula kandungan anda. Dengan cara ini, anda akan menolak transaksi untuk diproses. Sudah tentu, anda hanya akan dicaj sekali, berdasarkan pembayaran sebenar yang berjaya.
 4. Sebagai pilihan terakhir, anda mungkin mahu memulakan semula peranti anda. Tekan dan tahan butang Kuasa sehingga Kindle Fire anda dimatikan. Proses ini akan mengambil masa sekitar 40 saat. Sebaik sahaja ia berlaku, lepaskan butang Kuasa. Jika tablet anda dimatikan sepenuhnya tanpa dimulakan semula, hidupkannya dengan menekan butang Kuasa.

Penyelesaian Masalah Berjaya

Sekurang-kurangnya satu daripada tindakan yang dinyatakan pasti akan menyelesaikan masalah anda dengan apl yang tidak akan dimuat turun. Perkhidmatan dalam talian Amazon membantu mengatur dan memantau semua kandungan yang tersedia dalam pustaka anda. Jika anda perlu mengalih keluar sesuatu daripada Kindle Fire anda, jangan risau, ia disimpan dengan selamat dalam talian.