Kisah dongeng zum 100x: panjang fokus telefon pintar dan zum optik dijelaskan

95
Kamera AndroidPIT Realme X3
© NextPit

Telefon pintar yang dilengkapi dengan zum optik sangat popular hari ini – begitu juga dengan jumlah nilai fantasi yang dicetak oleh pengeluar pada kempen pengiklanan mereka untuk penglibatan maksimum. Apakah maksud “100x” dalam keadaan sedemikian? Kami menyiasat persoalan panjang fokus, tahap zum dan zum optik dalam telefon pintar.

kandungan:

Nota: Memandangkan artikel ini sangat teknikal, anda akan menemui TL pendek;DR (Terlalu Panjang; Tidak Dibaca) dengan mata yang paling penting pada penghujung setiap bahagian.

Asas: sudut pandangan, panjang fokus dan panjang fokus yang setara

Untuk memahami tahap zum optik yang sebenarnya ditawarkan oleh telefon pintar, pertama sekali kita perlu melihat pada jarak fokus. Panjang fokus kanta menunjukkan jarak antara kanta dan titik fokusnya. Oleh itu, sistem optik dengan jarak fokus yang sangat panjang memfokuskan cahaya untuk bergerak sangat jauh di belakang kanta. Oleh itu, jarak fokus yang panjang diterjemahkan kepada sudut pandangan yang kecil – atau, dalam bahasa sehari-hari dikenali sebagai “zum kuat”.

Malangnya, jarak fokus bukan sahaja berkaitan dengan sudut pandangan sahaja. Saiz penderia imej yang terletak di belakang kanta juga memainkan peranan yang sangat penting. Penderia imej yang lebih kecil dengan kanta yang sama akan mengambil bahagian imej yang sama lebih kecil – dan dengan itu, mencapai “lebih zum”.

Saiz penderia yang berbeza untuk Telefon Pintar

Untuk mengira penderia imej dalam persamaan dan membandingkan kamera yang berbeza antara satu sama lain, terdapat apa yang dipanggil format atau faktor tanaman. Faktor format ditakrifkan sebagai “satu” untuk penderia bingkai penuh dan/atau 35mm. Faktor pemangkasan hanya menerangkan nisbah ukuran pepenjuru format penuh kepada ukuran pepenjuru penderia imej masing-masing.

Jika anda mendarabkan jarak fokus sebenar sistem optik dengan faktor pemangkasan penderia imej, anda akan mendapat panjang fokus sistem optik dalam setara 35mm. Ini juga merupakan spesifikasi yang paling biasa ditemui pada helaian perkakasan pengeluar telefon pintar. Ini masuk akal, kerana panjang fokus yang setara adalah berkadar terus dengan sudut pandangan, dan dengan itu memberikan nilai yang setanding merentas semua telefon pintar dan kamera.

Panjang fokus dan sudut pandangannya

Setara dengan panjang fokus 35mm Sudut pandangan dalam ukuran pepenjuru
12 milimeter 122.0 darjah
24 milimeter 84.1 darjah
50 milimeter 46.8 darjah
85 milimeter 28.6 darjah
105 milimeter 23.3 darjah

Petua pro:

Hampir setiap kamera menyimpan semua jenis maklumat tentang tetapan yang digunakan dalam data EXIF ​​​​foto format JPEG. Di sini, anda akan sentiasa mencari panjang fokus sebenar, dan tidak sekali-kali panjang fokus dalam setara 35mm. Ini menarik bagi mereka yang menyukai semua butiran rumit yang terdapat dalam spesifikasi perkakasan: Jika anda mengetahui panjang fokus yang setara, nisbah kepada panjang fokus sebenar membolehkan seseorang membuat kesimpulan yang agak tepat tentang saiz penderia. Walaupun ia sering tidak didedahkan dalam spesifikasi perkakasan, pengeluar kini mendedahkan sensor yang sangat kecil yang dibawa oleh kamera telefon pintar mereka di bawah hud.

TL;DR: Untuk membandingkan keupayaan “zum” kamera yang berbeza, panjang fokus diberikan dalam filem 35mm yang setara – kerana ia berkait secara langsung dengan sudut pandangan. 24 mm dalam setara 35 mm adalah sama untuk mana-mana kamera.

Apakah maksud zum optik untuk telefon pintar?

Setara dengan panjang fokus 35 mm hari ini mentakrifkan dengan tepat berapa besar objek tertentu diimej pada penderia pada jarak tertentu dari kamera. Zum optik bermaksud kamera dapat merealisasikan sudut imej atau saiz imej yang berbeza dengan mengubah panjang fokus.

AndroidPIT realme x3 superzoom kualiti imej tele kamera zum

Zum digital, sebaliknya, tidak lebih daripada memangkas foto menggunakan perisian, yang mengurangkan sudut pandangan atau meningkatkan panjang fokus. Berbanding dengan foto yang tidak dipangkas, ini secara semula jadi bermakna kehilangan resolusi. Tidak kira jika anda memangkas dengan Photoshop (tengah) atau dengan “zum hibrid” (kanan). / © NextPit

Untuk menggambarkan julat panjang fokus atau fleksibiliti kanta, nisbah panjang fokus terkecil kepada terbesar telah menjadi perkara biasa dalam fotografi. Sistem optik dengan 25 hingga 100 milimeter mempunyai zum optik empat kali ganda – atau mempunyai, pada zaman sekarang ini.

Ini kerana jabatan pemasaran pengeluar telefon pintar telah membuang semua konvensyen suci sebelumnya yang ditubuhkan dalam fotografi tradisional keluar dari tingkap. Sebaliknya, mereka pensil dalam beberapa karut pada helaian spesifikasi. Perkara utama adalah untuk ia menunjukkan angka yang lebih tinggi daripada persaingan, dan pelanggan yang sederhana jatuh cinta dan membelinya. Betul ke?

Apakah maksud zum optik 30x?

Telefon pintar pertama dengan dwi kamera biasanya mempunyai zum optik berganda – jarak fokus kedua-dua kanta adalah kira-kira 25 dan 50 milimeter. Dari situ, kemajuan tiba dalam bentuk penderia telefoto yang semakin berkuasa, dan zum berganda akhirnya menjadi “5x” dalam apl kamera. Apabila kanta sudut ultra-lebar menemui jalan daripada telefon pintar LG ke dalam kebanyakan telefon pintar anda setiap hari, sudut pandangan yang sangat besar telah diterangkan oleh hampir semua orang sebagai “0.5x” atau “0.6x”. Dalam erti kata lain, ia berfungsi sebagai penembak zum kuasi-0.5x jika dibandingkan dengan kamera utama.

Samsung Galaxy S20 Ultra ialah contoh yang baik di mana ia secara optik mengeluarkan semula jarak fokus setara 13 milimeter hingga 103 milimeter – dan dengan itu mempunyai anggaran zum optik lapan kali ganda. Menariknya, angka ini tidak dapat ditemui di mana-mana, dan bergantung pada niat baik anda, ia mungkin dilihat sebagai kecerobohan di bahagian pemasaran – atau sebagai satu penipuan yang sengaja dan sistematik untuk memikat bakal pembeli untuk membeli ciri. yang tidak dapat menyampaikan apa yang dijanjikan di atas kertas. Baca ulasan kamera Galaxy S20 Ultra kami untuk mengetahui lebih lanjut.

Ulasan AndroidPIT samsung galaxy s20 ultra 24

Maaf, tetapi ini hanya mengarut. / © NextPit

TL;DR: Zum optik tiga kali ganda bermakna panjang fokus terpanjang sistem kamera dibahagikan dengan panjang fokus terkecil memberikan tepat tiga. Samsung Galaxy S20 Ultra mempunyai zum optik 4x asli.

zum hibrid 100x dan tuntutan fantasi lain

Jadi dari mana datangnya tuntutan “100x”? Samsung Galaxy S20 Ultra, sebagai contoh, membawa kenyataan itu dengan bangga pada bahan pemasarannya? Untuk mencapai zum optik 100x, telefon pintar kini perlu meliputi julat panjang fokus 13 hingga 103 milimeter dalam setara 35 mm – dan jika itu benar-benar berlaku, saiznya mungkin sangat besar dan mahal.

Jawapan kepada soalan “dari mana” 100x berasal adalah mudah: dari imaginasi pengurus produk Samsung. Berbeza dengan zum optik kamera “sebenar”, “100x” ini sama sekali tidak berkaitan dengan keupayaan optik sistem kamera. Sebaliknya, Samsung memutuskan untuk menyelesaikan beberapa nilai fantasi sebagai had atas untuk kameranya.

Selepas bertahun-tahun kerja pendidikan oleh wartawan teknologi yang sebenarnya telah membakar istilah “zum digital”, “zum hibrid” atau “zum ruang” ke dalam kesedaran kolektif kita, frasa slogan seterusnya yang dilontarkan hari ini ialah “zum optik”. Tanpa mengira nama, ini tidak bermakna selain daripada zum digital lama biasa yang telah mencapai jarak fokus optik maksimumnya.

zoomies

Kualiti imej pada 100x cukup untuk membuat anda sebak? Tidak mengapa, asalkan anda boleh mengukirnya pada casis telefon pintar. Imej 100x kelihatan sangat tidak jelas dalam format bersaiz setem di kolaj ini. Percayalah, anda tidak mahu melihat gambaran yang lebih besar. / © NextPit

Sama ada terdapat zum hibrid 60x, 100x atau 200x yang akan datang tidak lama lagi dalam helaian spesifikasi, ia tidak menyatakan apa-apa tentang kualiti imej. Paling baik, ia menggariskan keseriusan pelbagai pengeluar telefon pintar. Jika anda benar-benar ingin mengetahui sejauh mana telefon pintar boleh mengezum masuk sambil mengekalkan kualiti imej yang munasabah, tiga nilai berikut adalah penting:

  1. Panjang fokus kanta telefoto dalam setara 35mm.
  2. Penderia imej yang digunakan untuk kanta telefoto yang sama ini.
  3. Kelajuan kanta telefoto.

Panjang fokus kanta telefoto dalam setara 35 mm memberitahu anda sejauh mana telefon pintar boleh mengezum masuk pada subjek yang jauh melalui pembesaran optik. Jika nisbah antara pembesaran fantasi dan pembesaran optik melayang terlalu jauh, telefon perlu melakukan zumnya secara digital – dan kualiti gambar pasti akan terjejas.

Di sinilah penderia imej yang digunakan dalam kanta telefoto masuk: semakin besar penderia imej, lebih banyak cahaya yang boleh ditangkap – menghasilkan kualiti imej yang lebih baik. Sensor imej yang sangat besar bukan sahaja memberikan foto yang lebih baik apabila diperbesarkan secara optik melalui kanta – ia juga menawarkan lebih banyak ruang untuk zum digital.

Akhir sekali, keamatan cahaya atau apertur kanta telefoto memainkan peranan. Apertur menerangkan berapa banyak cahaya yang boleh diserap oleh sensor untuk foto. Secara umumnya, lebih banyak cahaya, kurang bunyi dan kurang risiko gegaran kamera berlaku. Ini terutamanya pada kanta telefoto pada telefon pintar yang cenderung mengalami kanta yang sangat lemah.

Kamera AndroidPIT Honor 30 Plus

Kanta periskop agak baharu: Honor 30 Pro+ juga mempunyai kanta panjang fokus yang sangat panjang. Walau bagaimanapun, “zum 50x” pada kes itu tidak membenarkan tuntutan sedemikian. / © NextPit

Ketiga-tiga aspek ini boleh dilihat dalam lembaran spesifikasi. Bersama-sama dengan kualiti algoritma kamera yang terkenal sukar diukur, mereka sebahagian besarnya bertanggungjawab untuk kualiti imej.

Baca lebih lanjut: Panduan apertur kamera telefon pintar: Apakah sebenarnya yang dilakukan oleh F1.7?

Zum digital lawan optik: lebih baik daripada yang dicadangkan oleh reputasinya

Walau bagaimanapun, daripada tiga perkara di atas, terdapat juga kes di mana zum digital boleh menjadi lebih baik daripada rakan optiknya. Dengan Samsung Galaxy S20, sebagai contoh, terdapat banyak bantahan dalam bidang teknologi apabila kamera diletakkan mengikut rentaknya. Samsung mengiklankan telefon pintar itu dengan “Zum Optik Hibrid 3x”. “Kanta telefoto” 64 megapiksel sebenarnya hanya mempunyai zum optik 1.06 kali berbanding kamera utama, dengan baki 2.94 kali zum hibrid yang bergantung pada pembesaran digital. Walaupun ini boleh dianggap sebagai langkah pemasaran yang berani, ia juga agak naif – dan ia berbalik dengan betul.

Walaupun potensi kekecohan dapat diramalkan, zum digital dalam Samsung Galaxy S20 mungkin lebih baik daripada banyak pilihan zum optik yang lain. Itu kerana sensor 64-megapiksel sangat besar dengan 1/1.72 inci dan menawarkan luas permukaan kira-kira 40 mm2. Jika kita membahagikan penderia kepada sembilan segi empat tepat dengan saiz yang sama dan menganggap kawasan tengah sebagai penderia bebas, kita akan mendapat penderia 1/4.4 inci yang Huawei bergantung pada P20 Pro mereka yang kini berusia dari segi saiz penderia. . Ini menjadikannya berbaloi untuk melihat dengan lebih dekat.

Kamera belakang AndroidPIT samsung s20

Ia seperti kandungan makanan kucing gourmet: Hanya dua peratus daripada tiga “Zum Optik Hibrid” dalam S20+ adalah optik, selebihnya adalah digital. / © NextPit

TL;DR: Sensor yang sangat besar dengan zum digital boleh memberikan hasil yang lebih baik daripada sensor kecil dengan zum optik. Sensor adalah faktor penentu. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, zum optik akan mempunyai kelebihan.

Baca lebih lanjut: Exmor, Isocell & Co.: Mengapa penderia imej telefon pintar sangat penting!

Petua pembelian: Telefon pintar terbaik dengan zum optik

Telefon pintar manakah yang mempunyai zum optik terbaik? Ujian kami sebelum ini sebenarnya menunjuk kepada Samsung Galaxy S20 Ultra, yang telah disunting di atas.

  • Kajian semula Samsung Galaxy S20 Ultra
  • Kajian kamera Samsung Galaxy S20 Ultra

Walau bagaimanapun: Ini tiada kaitan dengan tuntutan zum 100x dalam helaian spesifikasi. Malah, Samsung mempunyai penderia imej terbina dalam yang cukup besar yang membolehkannya menangkap cahaya yang mencukupi walaupun apertur yang sempit. Ngomong-ngomong, anda tidak perlu mengharapkan foto yang boleh digunakan pada pembesaran 100x – dari kira-kira 10x seterusnya, keseronokan telah berakhir, selebihnya adalah usaha yang menggelikan.

Jika anda benar-benar mencari yang serba boleh dalam hal fotografi telefon pintar, lebih baik anda lihat artikel berikut.

Baca lebih lanjut: Telefon pintar kamera terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2020