Kod VS – Cara Menukar Fon

43

Sangat mudah bagi pembangun untuk memandang rendah kepentingan persekitaran kerja mereka. Tidak, kami tidak membincangkan warna kerusi, meja atau dinding anda. Kami bercakap tentang persekitaran kerja maya anda.

Kod VS – Cara Menukar Fon

Membuat editor kod Visual Studio anda berasa seperti di rumah adalah penting untuk kecekapan kerja. Fon merangkumi sebahagian besar rasa VS keseluruhan. Dalam artikel ini, kami akan mengajar anda cara mengedit fon dalam pelbagai bahagian editor Kod VS.

Sebab Menukar Fon dalam Kod VS

Walaupun anda seorang pembangun yang bekerja dengan VS untuk masa yang lama, anda mungkin tidak tahu ia mempunyai pilihan menukar fon.

Jika anda tidak mengambil berat tentang sebab memilih fon anda adalah penting, terus ke tutorial beberapa perenggan di bawah. Walau bagaimanapun, ingat bahawa sebab untuk menukar fon anda (digariskan di bawah) boleh membantu keputusan anda.

Mengapa fon sangat penting dalam VS? Jika estetika tidak mencukupi untuk anda (dan percayakan kami, selepas berjam-jam dan berjam-jam dibelanjakan dalam editor kod, ia mula penting), ia juga mengenai kefungsian. Jadi, apakah yang menjadikan fon “sesuai” untuk VS?

Terutamanya, anda akan mahu perbezaan antara watak yang serupa menjadi ketara. Sebagai contoh, membezakan nombor “1” daripada “l” (huruf kecil L) boleh mempercepatkan pengekodan anda dengan ketara dan menjimatkan masa anda.

Kemudian, terdapat fakta bahawa sesetengah pembangun suka menggunakan ligatur. Ligatur ialah beberapa simbol yang disatukan, biasanya dipanggil “glyph.” Itu boleh bermakna banyak perkara apabila mengekod.

Cara Menukar Keluarga Font dalam Kod VS

Tanpa berlengah lagi, berikut ialah cara menukar keluarga fon dalam VS:

 1. Buka editor VS.
 2. Navigasi ke bahagian atas skrin dan pilih “Fail.”
 3. Sekarang, dalam menu lungsur turun, pergi ke “Keutamaan > Tetapan.”
 4. Anda kini akan melihat bahagian “Biasa Digunakan” dengan menu di sebelah kanan skrin. Jika ia muncul, anda boleh mengakses dan menukar “Font Family” daripada halaman ini atau teruskan dengan langkah di bawah.
 5. Klik “Editor Teks > Fon,” dan cari entri lalai “Consolas, ‘Courier New’, monospace.”
 6. Kemudian, bukannya “Consolas…,” masukkan nama fon pilihan anda.

Ini sepatutnya menukar keluarga fon secara automatik.

Cara Menukar Saiz Fon dalam Kod VS

Walaupun anda mempunyai penglihatan yang sempurna, anda pasti mahu memastikan mata anda seselesa mungkin semasa menulis baris kod. Percanggahan antara aksara yang serupa adalah penting apabila memilih keluarga fon. Walau bagaimanapun, menggunakan saiz fon yang sesuai untuk pengekodan boleh menjadikannya lebih mudah dilihat dan membantu anda bekerja dengan lebih cekap.

Tiada formula ajaib untuk mengenal pasti saiz fon terbaik untuk pengekodan. Sebaik-baiknya, anda ingin melihat watak-watak sejelas mungkin, tetapi anda juga memerlukan garisan agar sesuai dengan tetingkap VS. Jadi, cuba saiz fon yang berbeza dan cari yang sesuai dengan keperluan pengekodan anda.

Begini cara menukar saiz fon dalam Kod VS:

 1. Navigasi ke “Fail -> Keutamaan -> Tetapan.”
 2. Cari bahagian “Saiz Fon” dan taipkan saiz fon pilihan anda.

Cara Menukar Fon Explorer dalam Kod VS

Ciri Explorer dalam Kod VS berfungsi seperti pelayar fail lain dalam kebanyakan aplikasi lain. Ia digunakan untuk mengurus, menyemak imbas dan membuka fail dan folder untuk bekerja pada projek anda. Memandangkan pengekodan VS adalah berdasarkan folder dan fail, VS Code Explorer memudahkan untuk memulakan projek anda. Apa yang anda lakukan ialah membuka fail/folder menggunakan Kod VS. Ia semudah itu.

Anda boleh mengharapkan untuk menggunakan VS Code Explorer sedikit sebanyak. Jika saiz fon Explorer tidak sesuai dengan anda, anda akan gembira mengetahui bahawa anda boleh menukarnya.

 1. Pergi ke “Fail -> Keutamaan -> Tetapan.”
 2. Cari bahagian “Saiz Fon” dan ubah saiz mengikut keperluan anda.

Cara Menukar Gaya Font Terminal dalam Kod VS

Daripada menukar tetingkap atau menukar keadaan terminal sedia ada, Kod VS membenarkan anda menggunakan terminal bersepadu yang terdapat pada akar projek/ruang kerja anda. Sudah tentu, anda mungkin ingin menukar fon untuk kemudahan penggunaan. Inilah cara untuk menukar fon Terminal Kod VS:

 1. Navigasi ke “folder akar” projek/ruang kerja anda.
 2. Buka fail “settings.json” menggunakan Kod VS. Sebagai alternatif, dalam Kod VS, tekan “Ctrl + Shift + P” dalam Windows atau “Command + Shift + P” dalam Mac, dan kemudian cari fail “settings.json”.
  Fail tetapan json kod VS
 3. Tukar tiga baris yang sepadan kepada ini:
  “terminal.external.osxExec”: “iTerm.app”,
  “terminal.integrated.shell.osx”: “/bin/zsh”,
  “terminal.integrated.fontFamily”: “D2Coding”,
  Ambil perhatian bahawa D2Coding ialah satu contoh. Anda juga boleh memilih mana-mana fon lain yang anda suka.
 4. Simpan tetapan apabila selesai.

Untuk menukar saiz fon Terminal VS selepas menukar gaya, navigasi ke “terminal.integrated.fontSize”: entri dan tetapkannya mengikut pilihan anda.

Cara Menukar Fon untuk Komen dalam Kod VS

Entri ulasan kod adalah, secara lalai, dalam fon yang sama dengan kod yang lain. Mengubah ini menjadikan mereka menonjol, yang selalunya boleh mengelakkan masa kerja yang terbuang. Sangat mudah untuk terlepas komen apabila ia mempunyai fon yang sama dengan semua yang lain dalam VS. Semudah ini kelihatan, penyelesaiannya agak rumit daripada yang anda jangkakan. Selain itu, keputusan mungkin tidak sesuai, kerana ini mungkin menyebabkan beberapa masalah penjajaran. Namun, tidak rugi mencuba:

 1. Pergi ke folder “pemasangan akar” peranti anda untuk Kod VS.
 2. Navigasi ke entri “gaya sentuh.css” dalam terminal. Ini akan mencipta lembaran gaya.
 3. Kini, tiba masanya untuk menambah peraturan fon. Berikut ialah contoh gaya:
  .mtk3 {

  font-family: "iosevka";

  font-size: 1em;

  font-style: italic;

  }

 4. Buka “settings.json” dan tambahkan entri ini:
  "vscode_custom_css.imports":
  "file:///Users/username/.vscode/style.css"],
 5. Sekarang, muat turun “CSS tersuai dan Pemuat JS” pasangkan.
 6. Setelah dipasang, tekan “Ctrl + Shift + P” dan pastikan pemalam didayakan.
 7. Mulakan semula Kod VS.
 8. Komen kini sepatutnya mempunyai fon baharu.

Cara Menukar Saiz Font Bar Sisi dalam Kod VS

Tiada tetapan dalam Kod VS membolehkan pengguna menukar saiz fon terminal. Walau bagaimanapun, penyelesaian wujud dan ia melibatkan pemalam CSS Tersuai dan JS Loader yang disebutkan.

 1. Dalam pemalam, navigasi dengan teliti ke butiran sambungan dan ikut bahagian tutorial.
 2. Gunakan logik berikut:
  "vscode_custom_css.imports": ["[insert custom file URL]"]
 3. Lakukan ini untuk setiap fail tersuai.

Hasilnya seharusnya menjadikan bar sisi Kod VS yang lebih baik dan estetik.

Cara Menukar Fon Menggunakan Sistem Operasi Berbeza

Jika anda mengekod dalam VS, anda menggunakan komputer Windows, Mac atau sistem Linux. Walaupun ketiga-tiga ini tidak sama dari segi VS, perbezaan kebanyakannya berpunca daripada pilihan kekunci Ctrl/Cmd dan lokasi lalai bagi fail Kod VS. Jadi, prinsip perubahan fon dalam Kod VS kekal hampir sama di semua peranti.

Soalan Lazim: Menukar Fon Visual Studio

Mengapa saya tidak boleh menukar fon dalam Kod VS?

Anda boleh membuat banyak kesilapan dalam Kod VS. Menukar fon tidak semudah melakukannya dalam MS Word. Memandangkan anda akan menggunakan banyak pengekodan untuk menukar fon Kod VS sebenar, anda harus tahu tentang pengawasan yang paling biasa dilakukan oleh orang ramai. Pastikan tanda petikan mengelilingi setiap entri. Contohnya, “vscode_custom_css.imports”: [“file:///Users/username/.vscode/style.css”] tidak akan berfungsi melainkan anda menggunakan tanda petikan. Selain itu, pastikan anda menggunakan ruang antara arahan.

Fon manakah yang digunakan untuk kod dalam Kod VS?

Secara lalai, fon yang digunakan untuk pengekodan dalam Kod VS ialah Consolas. Jika anda mengikuti panduan ini, anda boleh menukar kebanyakan fon dalam Kod VS, sama ada kita bercakap tentang kod itu sendiri, terminal, ulasan atau ciri explorer.

Walau bagaimanapun, jika anda bercakap tentang fon yang terdapat pada imej tapak web rasmi Kod VS, tiada siapa yang boleh memberitahu anda yang mana yang digunakan. Melainkan pembangun VS Code secara eksplisit mendedahkan fon yang digunakan, tiada cara untuk mengetahuinya.

Bagaimanakah cara saya menggodam fon Kod VS?

Pada mulanya, untuk menggodam bermaksud mengubah suai, tetapi jika ini anda bermaksud menambah fon Hack ke VS, anda boleh menambahnya melalui laman web hack. Muat turun fon TrueType daripada Hack. Ekstrak fail zip yang dimuat turun. Pasang fail yang diekstrak. Kemudian, pergi ke Alat, diikuti dengan Pilihan. Dalam menu Pilihan, pilih Persekitaran, dan kemudian navigasi ke Fon dan Warna. Buka menu lungsur turun Font dan pilih entri Hack.

Apakah fon yang digunakan oleh penggodam?

Sebagai peraturan, setiap pengekod, termasuk penggodam, menggunakan fon yang mereka suka. Contoh terbaik fon popular yang didakwa sebagai “pilihan penggodam” ialah Ray Bluetens, juga dikenali sebagai Font Dart Lawn.

Menukar Pilihan Fon dalam Kod VS

Berurusan dengan pilihan fon dalam Kod VS tidak semudah menukar fon dalam program editor teks. Walau bagaimanapun, memandangkan kita bercakap tentang perisian pengekodan di sini, VS menawarkan pelbagai pilihan berbanding persaingannya. Ikut arahan dalam artikel ini dan jadikan pengalaman pengekodan anda diperibadikan, mesra pengguna dan lancar yang mungkin.