Komputer Riba Dipasang tetapi Tidak Dicas? Inilah Caranya

84

Komputer riba tidak begitu bagus jika ia tidak dicas. Daripada menjadi kuasa mudah alih produktiviti yang sepatutnya, komputer riba adalah sama ada pemberat kertas yang mahal atau penggantian desktop yang kurang berkuasa.

Komputer Riba Dipasang tetapi Tidak Dicas? Inilah Caranya

Jika komputer riba anda dipalamkan tetapi tidak dicas, terdapat beberapa cara untuk membetulkannya. Dalam artikel ini, anda akan membaca tentang ketiga-tiga penyelesaian untuk membantu anda mengecilkan dan menyelesaikan masalah. Perlu diingat bahawa penyelesaian masalah asas biasanya memerlukan kaedah yang berbeza sehingga anda menemui sebab di sebalik masalah pengecasan komputer riba anda.

Penyelesaian masalah

Sebelum kita menyelami membetulkan komputer riba anda, mari kita semak beberapa langkah penyelesaian masalah yang akan menjimatkan masa anda. Biasanya, apabila komputer riba tidak dicas, terdapat tiga sebab utama: Kabel pengecasan tidak berfungsi dengan betul, bateri rosak atau perisian tidak bertindak balas dengan betul.

Walaupun sukar untuk mendiagnosis isu perisian apabila komputer riba anda mati, kami boleh menolak dua pilihan lain. Jika kedua-dua kabel dan bateri berfungsi dengan baik, perisian adalah puncanya. Walau bagaimanapun, jika kabel pengecasan atau bateri tidak bertindak balas dengan sewajarnya, perkakasan yang gagal adalah puncanya.

Berikut ialah beberapa perkara yang anda boleh cuba sekarang untuk menentukan dari mana masalah itu berasal.

1. Periksa Kabel

Kami akan mulakan dengan menyemak kabel komputer riba anda. Dalam senario kes terbaik, anda mempunyai peranti lain yang serasi dengan pengecas komputer riba anda atau pengecas ganti yang berguna. Palamkan kabel ke peranti lain. Adakah ia mengecas? Jika ya, bateri atau perisian adalah masalahnya. Jika peranti kedua tidak mengecas, ia sama ada saluran keluar dinding atau pengecas.

Sekarang, mari kita periksa saluran keluar dinding. Ini selalunya merupakan langkah penyelesaian masalah yang diabaikan, tetapi ini memastikan bahawa kami tidak mendapat bacaan yang salah daripada ujian sebelumnya. Sebaiknya cabut plag peranti sedia ada (yang berfungsi dengan betul) dan pasangkan pengecas anda. Ini memastikan alur keluar mengeluarkan elektrik. Jika komputer riba anda masih tidak mengecas, sudah pasti ia adalah kabel.

Periksa Bateri

Memeriksa bateri adalah lebih sukar sedikit daripada memeriksa kabel pengecasan. Terutama jika anda tidak dapat menghidupkan komputer anda atau anda tidak mempunyai bateri boleh tanggal. Tetapi, terdapat beberapa penunjuk utama yang memberitahu anda bateri anda rosak. Ambil perhatian tentang mana-mana isu berikut:

 • Bateri semakin panas. Terutama semasa mengecas.
 • Bateri nampaknya mati lebih cepat berbanding semasa anda mula-mula membelinya. Kadangkala ini boleh menjadi haus dan lusuh biasa, atau anda melakukan lebih banyak pada komputer riba anda daripada yang anda lakukan sebelum ini.
 • Mengambil masa yang lama untuk mengecas sehingga 100%.
 • Bateri bengkak. Periksa jahitan komputer riba anda untuk sebarang bonjolan atau pemisahan.

Jika anda mempunyai bateri boleh tanggal dan multimeter, anda boleh menggunakan multimeter untuk memeriksa port sambungan. Walau bagaimanapun, anda juga perlu mengetahui penarafan voltan pada bateri juga. Maklumat ini akan tersedia pada bateri atau tapak web pengeluar.

Jika anda tidak melihat sebarang tanda kegagalan bateri dan kabel pengecas anda lulus ujian di atas, terus ke langkah 2. Jika tidak, baca bahagian yang sepadan dengan diagnosis anda untuk membetulkan komputer riba anda.

1. Penyesuai Kuasa yang rosak atau Kabel Pengecasan

Memandangkan betapa mahalnya purata komputer riba, kualitinya penyesuai kuasa biasanya agak rendah. Jika komputer riba anda dipalamkan dan tidak dicas, kord kuasa dan penyesuai hendaklah menjadi port panggilan pertama anda. Sebelum anda tergesa-gesa keluar untuk membeli pengecas baharu, cuba beberapa pembaikan dahulu.

Sahkan bahawa kedua-dua hujung kelihatan dalam kedudukan yang selamat. Jika anda penyesuai AC mempunyai lampu status, pastikan ia dihidupkan semasa dipalamkan ke salur keluar kuasa. Jika kabel pengecas anda mempunyai kotak pengubah, pastikan ia dipasang dengan betul pada setiap hujungnya.

Cari pergerakan di mana pengecas bertemu komputer riba. Penyambung sering haus dari semasa ke semasa. Lama kelamaan, anda mungkin mengalami soket yang muat longgar dan bergoyang-goyang. Kadangkala, jika anda menggunakan sebarang variasi daya pada kabel kuasa di mana ia bertemu dengan komputer riba, ia boleh bengkok, menyebabkan pin rosak atau putus pada wayar. Senario ini bukan sahaja terpakai pada palam sepaksi tetapi juga pada USB dan Lightning. Kadangkala menggoyangkan kabel akan membantu untuk memulakan pengecasan.

Jika semuanya selamat, mungkin sudah tiba masanya untuk menggantikan pengecas. Anda biasanya boleh menemui kabel pengecasan yang berharga baik di Amazon. Tetapi, sebaiknya dapatkannya terus daripada pengilang untuk memastikan bateri tidak rosak nanti.

2. Menyelesaikan Isu Kuasa OS

Pemacu Maya Windows

Jika anda menggunakan komputer riba Windows, terdapat masalah biasa dengan pemacu Bateri Kaedah Kawalan Mematuhi Microsoft ACPI. Isu ini telah wujud sejak Windows 7 dan boleh memberi kesan kepada proses pengecasan. Inilah yang perlu dilakukan.

 1. Taip ‘Pengurus Kawalan Peranti’ ke dalam kotak Cortana/Cari Windows dan buka Pengurus Peranti Windows.
 2. Pilih Bateri dan buka menu.
 3. Pilih Kaedah Kawalan Mematuhi Microsoft ACPI Pemacu bateri.
 4. Klik kanan dan pilih Nyahpasang.
 5. Pilih Imbas untuk perubahan perkakasan dalam menu atas Pengurus Peranti.
 6. Benarkan Windows mengimbas dan memasang pemacu sekali lagi.

Menggantikan pemacu maya “Bateri Kaedah Kawalan Mematuhi Microsoft ACPI” menyelesaikan banyak isu dengan komputer riba dipasang dan tidak dicas.

Jika pemandu tidak menyelesaikan masalah, cuba buang kuasa baki komputer riba sepenuhnya. Proses ini memaksa komputer riba untuk mengeluarkan sebarang voltan sisa. Ia seperti tetapan semula keras dan kadangkala boleh menghidupkan semula bateri.

 1. Tanggalkan bateri komputer riba dan kord kuasa.
 2. Tahan butang kuasa pada komputer riba selama 20 – 30 saat.
 3. Gantikan bateri dan but komputer riba.
 4. Setelah dihidupkan, palamkan kord kuasa ke dalam komputer riba dan lihat jika ia dicas.

Anda mungkin mempunyai bateri komputer riba yang rosak jika proses ini tidak berfungsi. Anda boleh menjalankan beberapa ujian untuk mengetahui, yang akan anda baca kemudian.

Tetapkan semula SMC pada MacBook

Bagi mereka yang menggunakan MacBook, “Menetapkan Semula SMC” ialah alat berguna yang tidak tersedia pada Windows. SMC ialah Pengawal Pengurusan Sistem, yang mempengaruhi pengurusan bateri dan kuasa, jadi ini merupakan langkah tambahan yang boleh anda ambil jika bateri MacBook anda tidak dapat dicas. Menetapkan semula SMC akan menetapkan semula beberapa penyesuaian, jadi anda perlu mengkonfigurasinya semula, tetapi selain itu, proses ini tidak berbahaya.

 1. Matikan MacBook anda dan sambungkan penyesuai kuasa.
 2. Tahan kekunci Shift + Control + Option dan butang Kuasa pada masa yang sama.
 3. Lepaskan semua kekunci, dan anda akan melihat seketika lampu pada penyesuai anda bertukar warna.
 4. But MacBook anda dan uji semula.

3. Bateri Laptop Rosak

Bateri yang rosak berkemungkinan besar pada komputer riba yang lebih lama berbanding yang baharu, tetapi ia boleh dilakukan pada mana-mana peranti. Terdapat dua ujian yang anda boleh cuba.

Semak manual komputer riba anda untuk proses ujian perkakasan. Pada komputer riba Dell, matikannya, kemudian hidupkannya semula. Selepas melihat logo Dell, tekan “F12” untuk melancarkan senarai but. Pilih “Diagnostik”, kemudian pilih ciri “ujian bateri”.

Pada Macbook Pro, anda perlu menjalankan Ujian Perkakasan Apple. Matikan komputer riba dan kemudian hidupkan semula. Pegang kekunci “D” pada papan kekunci sehingga anda melihat Ujian Perkakasan Apple. Navigasi melepasi pilihan bahasa dan kemudian pilih ujian “standard”.

Jika anda menggunakan MacBook, anda boleh melihat dengan mudah sama ada terdapat masalah dengan bateri dengan menahan butang “kawalan” dan mengklik “logo Apple” di penjuru kiri sebelah atas. Pilih “Maklumat Sistem.” Tetingkap baharu dibuka. Klik pada “Kuasa.” Semak untuk melihat status bateri anda. Bateri disenaraikan sebagai “biasa” di bawah bahagian “Keadaan” dalam tangkapan skrin di bawah.

Komputer riba lain mempunyai ciri ujian yang serupa. Semak manual anda untuk melihat cara mengakses manual anda.

Jika anda mengenali seseorang yang mempunyai komputer riba yang sama, tukar bateri untuk melihat sama ada ia berfungsi. Penyelesaian ini adalah satu-satunya ujian bateri sebenar selain membeli yang baharu.

Bergantung pada umur komputer riba anda dan sama ada ia mempunyai jaminan akan menentukan tindakan anda yang seterusnya. Contohnya, jika anda mempunyai Macbook, anda perlu menghubungi Apple untuk pembaikan. Tetapi, sesetengah komputer riba berasaskan Windows mempunyai bateri boleh tanggal yang boleh diganti dengan mudah.

Soalan Lazim Laptop Tidak Mengecas

Bahagian ini termasuk jawapan kepada lebih banyak soalan yang mungkin anda ada tentang membetulkan komputer riba yang tidak dicas.

Apakah yang boleh saya lakukan jika kord saya tidak berfungsi?

Pengguna komputer riba mempunyai beberapa pilihan untuk menghidupkan dan menjalankan semula jika mereka mengalami masalah kord. Jika kord komputer riba anda dikunyah atau terkoyak, anda boleh cuba menyambung wayar dalam dan menutupnya dengan pita elektrik. Berhati-hati kerana ini boleh menjadi bahaya kebakaran jika tidak dilakukan dengan betul, dan jangan kacau dengan kord semasa ia dipasang.

Jika talian kuasa kelihatan rosak dan tidak dapat dibaiki, anda boleh memesan satu daripada pengilang atau Amazon. Dalam kes pengguna Mac, Apple akan membekalkan pengecas OEM lain untuk MacBook anda dengan kos.

Perlukah saya membiarkan komputer riba saya dipalamkan sepanjang masa?

Jika komputer riba anda ialah komputer utama anda, mungkin lebih mudah untuk memastikan ia dipasang di meja anda. Tetapi, ia biasanya tidak sihat untuk hayat bateri. Kebanyakan pengeluar tidak mengesyorkan membiarkan pengecas/kord kuasa dipalamkan. Pengguna komputer riba di seluruh dunia bersetuju berdasarkan pengalaman mereka.

Ia biasanya membunuh jangka hayat bateri dari semasa ke semasa. Anda pergi dari 3-4 jam setiap caj kepada 0.5-2 jam. Akhir sekali, semak dengan panduan pengguna komputer riba anda untuk memahami dengan lebih baik cara menjaga bateri anda dengan betul. Jika anda menggunakan pengecas pihak ketiga, mungkin idea yang baik untuk mencabut komputer anda setelah pengecasan selesai.

Apakah yang perlu saya lakukan jika bateri saya bengkak?

Elektronik menggunakan bateri Litium yang agak mudah meruap apabila tercucuk. Bateri yang bengkak bukan sahaja menyebabkan masalah pengecasan, tetapi ia boleh berbahaya. Apabila bateri tercucuk, ia akan mengeluarkan gas yang tidak selamat untuk disedut dan berkemungkinan besar menyebabkan kebakaran kecil. Jangan picit bateri atau gunakan logam atau alatan tajam untuk mengeluarkannya dari komputer riba.

Jika anda perasan sarung komputer riba anda terbelah atau bateri membonjol, sebaiknya letakkan keseluruhan unit di tempat yang jauh daripada bahan mudah terbakar dan hubungi pengilang untuk mendapatkan arahan khusus peranti. Jika anda berasa selesa mengeluarkan bateri yang bengkak, anda perlu membuangnya di kemudahan yang direka untuk mengendalikan bateri Litium.

Berapa lama bateri komputer riba tahan?

Purata jangka hayat komputer riba adalah sekitar dua hingga empat tahun. Tetapi, ini boleh berbeza-beza bergantung pada cara anda menjaga komputer riba anda. Contohnya, mencabut plag komputer riba anda dengan kerap dan menyimpannya dalam persekitaran terkawal iklim (tidak terlalu panas, sejuk atau lembap) akan menghalang bateri daripada cepat tua.