Konsep Cincin Apple ialah Pengawal Pintar All-In-One

13
penjejak cincin pintar ultrahuman
© Ultrahuman

Bukan rahsia lagi bahawa Apple sedang membangunkan cincin pintar seperti Samsung Galaxy Ring yang tidak diumumkan. Ini sebelum ini didedahkan dalam beberapa paten. Tetapi dalam pemfailan terbaharu, syarikat itu terus memberi petunjuk tentang keupayaan boleh pakainya, yang berhasrat untuk menjadi pengawal khusus untuk peranti Apple lain dan bukannya menjadi penjejak kesihatan untuk memantau kadar jantung atau tidur.

Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS baru-baru ini dilihat memberikan paten kepada pembuat iPhone (melalui Patently Apple). Pemfailan itu berkaitan dengan penggunaan cincin pintar sebagai peranti input untuk mengawal perkakasan lain di rumah, termasuk iPhone, Apple Watch, MacBook, dan juga set kepala Vision Pro.

Cara cincin Apple dan ciri-cirinya akan digunakan

Menariknya, paten itu menerangkan bagaimana cincin Apple boleh berfungsi dengan reka bentuk dua lapisan yang didayakan oleh penderia. Sebagai contoh, gelang luar boleh diputar oleh pengguna sehingga tahap tertentu dan langkah ini akan sepadan dengan gerak isyarat atau pencetus tugas pada peranti yang disambungkan. Terdapat juga sokongan untuk kecondongan ke hadapan dan ke belakang cincin dan yang diterjemahkan kepada input lain.

Lebih penting lagi, yang Apple bayangkan menunjukkan bahawa berbilang cincin boleh dipakai pada masa yang sama. Ini membantu dalam jenis sistem maklum balas seperti jarak dua cincin yang dipakai pada satu jari akan menentukan jumlah ketegangan pada gelang tangan Apple Watch seperti yang ditunjukkan dalam rajah.

Apple Ring sebagai pengawal untuk peranti lain

Konsep cincin Apple syarikat itu menunjukkan bagaimana ia boleh digunakan untuk mengawal peranti lain. / © Patently Apple

Bagi perkakasan Apple lain seperti Vision Pro, set kepala sudah mempunyai fungsi bebas pengawal. Walau bagaimanapun, mengendalikannya dengan cincin akan menambah kawalan tambahan dan maklum balas sentuhan. Sebagai contoh, pemakai hanya boleh merendahkan kelantangan atau mengezum pada set kepala dengan memutarkan cincin. Tambahan pula, cincin itu juga boleh memberi amaran kepada pengguna melalui getaran.

Terdapat banyak cara lain bagaimana cincin Apple ini boleh berfungsi, tetapi pada masa ini semua ini masih konsep. Ia mungkin mengambil masa beberapa tahun lagi sebelum kita dapat melihat cincin pintar sebenar daripada Apple sendiri. Walau apa pun, apa pendapat anda tentang jenis boleh pakai ini? Adakah ia kelihatan mempunyai kegunaan yang lebih praktikal?