Kosongkan Cache lwn. Kosongkan Storan: Kaedah Terbaik untuk Kosongkan Ruang Telefon

15
NextPit Cache 1
© nextpit

Penyelesaian masalah apl Android biasanya diikuti dengan cadangan untuk “kosongkan cache” atau “kosongkan storan” (atau data apl). Tetapi apakah perbezaan antara kedua-dua pilihan dan bila untuk menggunakan setiap satu? Teruskan membaca untuk mencari jawapan kepada soalan pembersihan aplikasi tersebut.

Apakah cache aplikasi?

Sebelum memadamkan data aplikasi adalah penting untuk memahami apa itu cache. Secara ringkasnya, cache ialah koleksi data sementara yang digunakan oleh apl untuk mempercepatkan tugasan atau pemuatan, contohnya halaman, peta atau tugas lain yang digunakan baru-baru ini. Menyimpan sementara itu biasanya membantu mengelakkan menunggu muat turun baharu atau mengira sesuatu yang telah dilakukan sebelum ini, contohnya.

Contoh lain termasuk menyimpan dokumen yang kerap diakses secara setempat, atau halaman web yang penuh dengan imej berat yang boleh dimuat semula dengan cepat tanpa perlu memuatkan semuanya semula menggunakan sambungan mudah alih anda.

 • Menarik juga: Kuasai telefon Xiaomi anda dengan ciri HyperOS tersembunyi terbaik

Apakah maksud ‘Kosongkan cache’?

Dengan itu, Kosongkan cache (sebelum ini ‘Kosongkan cache aplikasi’) hanya memadamkan semua data sementara daripada apl dalam telefon anda. Android mempunyai sistem untuk menyegarkan semula sistem tersebut secara automatik, tetapi selalunya apl mungkin menunjukkan isu atau malah berhenti berfungsi apabila terdapat sesuatu yang salah dalam data cachenya.

Membersihkan cache apl akan mengalih keluar fail sementara tersebut tanpa memadamkan data peribadi anda atau tetapan yang disimpan, dan selalunya boleh menyelesaikan kebanyakan isu pemuatan atau ranap aplikasi tanpa mengambil langkah lebih drastik yang akan kami bincangkan kemudian.

 • Berkaitan: Satu panduan UI untuk menyesuaikan telefon Samsung Galaxy anda

Apakah maksud ‘Kosongkan storan’ atau ‘Kosongkan storan apl’?

Berbeza daripada pilihan ‘Kosongkan cache’ yang disebutkan, Kosongkan storan (‘Kosongkan data apl’ dalam versi Android yang lebih lama) mengambil pendekatan yang lebih radikal untuk memadamkan data apl. Mengosongkan storan pada asasnya menetapkan semula apl kepada keadaan kilangnya: Tetapan, log masuk, pilihan dan semua maklumat lain dipadamkan.

Akibatnya, setiap data yang dikaitkan dengan apl akan hilang, dan anda akan menemui pemasangan bersih yang meminta semua butiran, pilihan dan maklumat lain anda.

 • Baca juga: Telefon manakah yang dijangka mendapat Android 15?
Skrin pilihan storan apl untuk apl Facebook

Dalam contoh di atas, ‘Kosongkan storan’ memerlukan anda log masuk semula ke apl, manakala ‘Kosongkan cache’ tidak. / © nextpit

Bilakah ia perlu digunakan?

Terdapat beberapa senario yang kami cadangkan untuk mengosongkan apl atau data cache.

 • Tuntut semula ruang simpanan. Sesetengah apl mungkin gagal mengurus data sementara, menduduki GB berharga pada telefon anda. Apl audio dan video boleh menyimpan kandungan multimedia lama selepas anda menggunakannya, contohnya.
 • Seperti yang dinyatakan sebelum ini, isu ranap aplikasi atau pepijat pelik kadangkala boleh dibetulkan dengan pembersihan data yang cepat.

Bagaimana untuk mengosongkan storan aplikasi atau data cache?

Pada Android 11 dan ke atas, ikut langkah ini untuk mengosongkan data apl atau data cache.

 1. Buka apl Tetapan.
 2. Ketik pada Storan.
 3. Pilih Apl atau Apl Lain.

Ini akan membuka senarai apl yang sedang dipasang pada telefon anda. Secara lalai, ia akan menunjukkan kepada anda apl dengan paling banyak data yang digunakan di bahagian atas. Pada versi Android yang lebih lama, anda juga mendapat pilihan untuk mengisih apl mengikut saiz.

 1. Pilih apl yang anda mahu kosongkan cache/data.
 2. Pilih Kosongkan cache atau Kosongkan storan, bergantung pada keperluan anda.
  1. Kami mengesyorkan untuk mengosongkan cache terlebih dahulu untuk melihat sama ada isu itu telah dibetulkan sebelum mengosongkan storan apl.
  2. Pilihan sebelum ini dikenali sebagai ‘Kosongkan cache aplikasi’ dan ‘Kosongkan data apl’, masing-masing.
Langkah untuk mengosongkan cache pada Android 13

Sejak Android 11, langkah untuk mengosongkan cache atau storan kebanyakannya kekal sama seperti di atas. / © nextpit

Jika anda menggunakan versi Android yang lebih lama, anda mempunyai pilihan untuk mengosongkan semua fail cache dengan satu klik. Untuk mencapai matlamat ini, anda hanya perlu pergi ke Tetapan > Storan > Data cache dan pilih Kosongkan Cache. Pilihan ini tidak lagi tersedia pada versi Android yang lebih baharu, termasuk Android 10 dan 11.

Kosongkan semua pemberitahuan data cache pada Android Marshmallow

Pada versi Android yang lebih lama, pergi ke Tetapan > Storan > Data cache memberi anda penyelesaian satu ketik untuk mengalih keluar semua data cache. / © nextpit

Satu perkataan tentang apl “meningkatkan prestasi”.

Terdapat banyak apl yang mendakwa “meningkatkan prestasi peranti” tetapi selalunya ini tidak benar. Dalam banyak keadaan, aplikasi ini hanya menyediakan butang satu sentuhan untuk menamatkan proses dan mengosongkan cache, kedua-duanya tidak diperlukan pada platform Android hari ini.

Anda boleh, dan harus, melakukan ini secara manual jika ia diperlukan, tetapi jangan jadikan ia sebagai kebiasaan.

 • Apl yang perlu anda alih keluar daripada telefon anda dengan segera

Jadi, membersihkan apl anda apabila telefon anda berjalan perlahan atau memori penuh mungkin kelihatan seperti pilihan terbaik dalam jangka pendek, tetapi ia boleh membawa akibat dalam jangka panjang, itulah sebabnya anda tidak perlu melakukannya terlalu kerap.

Fikiran akhir

Memilih antara Kosongkan cache atau Kosongkan storan bukanlah situasi “lebih baik/lebih teruk”, kerana setiap ciri Android mempunyai tujuan tertentu.

 • Cara memuat turun dan mengemas kini Gedung Google Play
 • Cara mengemas kini Perkhidmatan Google Play

Jika anda sedang menyelesaikan masalah apl yang tidak berfungsi, cuba kosongkan cache apl dahulu. Jika itu tidak berjaya, dan anda tidak kisah kehilangan data yang disimpan padanya, mengosongkan storan apl boleh membantu. Ingat bahawa pilihan terakhir akan mengalih keluar semua yang disimpan pada apl, termasuk tetapan, foto, rakaman audio dan video. Dan, dalam banyak kes, isu boleh dikesan kepada kemas kini buggy yang boleh dibetulkan dengan mudah dengan (menunggu dan) menggunakan kemas kini lain.

Apakah pengalaman anda dengan ciri pembersihan apl pada Android? Adakah anda masih ingat mana-mana pepijat tertentu yang telah diperbaiki dengan menggunakannya?


Artikel ini telah dikemas kini pada Jun 2024. Komen lama telah dikekalkan.