Kuasa Suria Balkoni: Adakah Berbaloi Dipasang di Rumah Anda?

45
nextpit balkonkraftwerk kosten
© Andreas Prott / Adobe Stock

Sama ada daripada pembekal diskaun atau pembekal terkenal seperti Ecoflow dan Anker, loji kuasa balkoni ada di mana-mana sekarang. Tetapi adakah loji kuasa balkoni berbaloi? Kami di nextpit mengeluarkan kalkulator dan menerangkan kepada anda bagaimana anda boleh mengetahui apabila loji kuasa balkoni berbaloi untuk anda – dengan dan tanpa storan.

Loji kuasa balkoni kadangkala boleh didapati dengan harga di bawah 400 euro – dan sesetengah pembekal menjanjikan pelunasan dalam tempoh tiga tahun. Tetapi adakah itu benar sama sekali, dan jika ya, dalam keadaan apa?

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai loji kuasa balkoni di bahagian Tenaga kami. Dengan ini anda sudah boleh mendapatkan sedikit pengetahuan tentang topik tersebut.

Isi kandungan:

Berapakah kos loji kuasa balkoni?

Berita baiknya ialah komponen untuk loji kuasa balkoni semakin murah dan murah. Semasa di Eropah kit menghampiri paras €500, syarikat seperti EcoFlow dan Anker telah memberi isyarat hasrat mereka untuk memasuki pasaran AS juga.

Jika anda membeli daripada pengeluar terkenal seperti Anker, kit itu boleh menjadi lebih mahal, tetapi anda juga mendapat khidmat pelanggan untuk membantu menyelesaikan masalah. Di samping itu, membeli kit biasanya mengelakkan isu keserasian, serta memberikan maklumat penting tentang pemasangan selamat atau pemberat yang betul.

Berapa banyak elektrik yang anda gunakan setiap tahun?

Sebelum kita sampai ke loji kuasa balkoni itu sendiri, adalah penting untuk mengetahui penggunaan elektrik tahunan anda. Anda boleh mendapatkan penggunaan elektrik tahunan pada bil pembekal elektrik anda. Untuk rumah tipikal AS, purata penggunaan tahunan ialah 10,632 kWj, menurut Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA) kerajaan ASmanakala di Eropah, apartmen dua orang selalunya purata 2,100 kWj/tahun.

Jika anda ingin mengira dengan lebih tepat, adalah berguna untuk mengetahui beban asas isi rumah anda. Beban asas ialah kuasa yang digunakan oleh isi rumah anda apabila tiada sesiapa di rumah—iaitu penggunaan kuasa peti sejuk, HVAC, modem internet, dsb., serta pelbagai peranti dalam mod siap sedia. Loji kuasa balkoni (tanpa storan, tetapi lebih lanjut mengenainya kemudian) terutamanya sesuai untuk menampung beban asas anda pada siang hari.

Loji kuasa balkoni berfungsi sedemikian rupa sehingga ia sentiasa menyalurkan elektrik ke grid rumah anda. Tetapi berapa banyak tenaga elektrik yang sebenarnya anda jana sepanjang tahun?

Yuma Flat (800) Panel fotovoltaik Pro

Jika modul PV dipasang rata, seperti yang berlaku di sini dengan loji kuasa balkoni Yuma Flat (800) Pro, maka hasil adalah jauh lebih baik daripada dengan orientasi 90 darjah menegak sepenuhnya di balkoni! / © nextpit

Berapakah tenaga elektrik yang dihasilkan oleh loji janakuasa balkoni?

Soalan ini tidak begitu mudah untuk dijawab, kerana terdapat dua komponen yang perlu dipertimbangkan untuk ini: Penyongsang dan panel solar yang digunakan. Berapa banyak tenaga elektrik yang dihasilkan oleh panel solar juga bergantung pada orientasi dan kecenderungannya. Terdapat beberapa kalkulator di web untuk menganggarkan hasil tahunan loji kuasa balkoni.

Untuk contoh ini, kami akan gunakan Kalkulator Project Sunroof Google. Yang akan menawarkan anggaran penuh bagi purata cahaya matahari yang boleh digunakan setiap tahun, dan juga kawasan yang boleh digunakan untuk panel solar jika anda merancang untuk memasang bumbung.

Projek Google Sunroof

Projek Sunroof Google akan memberikan anggaran pemasangan yang diperlukan untuk menampung kebanyakan bil elektrik anda dengan panel solar. / © Google

Kebanyakan kalkulator yang berpangkalan di AS ditetapkan kepada pemasangan bumbung dan kami tidak menemui alat untuk menganggarkan panel solar balkoni, tetapi anda boleh mendapatkan anggaran kasar untuk penjimatan bil elektrik dengan pemasangan solar yang lebih kecil dengan menyemak kilowatt (kW).

Berapa lama loji kuasa balkoni tahan?

Tempoh 15 tahun yang disebutkan di atas secara semula jadi menimbulkan persoalan penting: Berapa lama loji kuasa balkoni boleh bertahan? Walau apa pun, lebih lama daripada telefon pintar anda yang seterusnya. Pengeluar panel solar moden biasanya memberikan jaminan sepuluh tahun dan dalam beberapa kes bahkan sehingga 30 tahun pada modul mereka. Tempoh jaminan untuk penyongsang loji kuasa balkoni adalah lebih pendek, tetapi di sini waranti biasanya lima hingga dua belas tahun.

Adakah unit simpanan untuk loji kuasa balkoni berbaloi?

Sementara itu, terdapat banyak unit penyimpanan untuk loji kuasa balkoni yang boleh dipasang dengan mudah. Idea di sini ialah anda tidak memberikan lebihan kuasa yang dihasilkan pada siang hari kepada grid kuasa tetapi menyimpannya buat sementara waktu dalam bateri. Pada waktu malam, apabila modul PV tidak lagi membekalkan tenaga, sistem kemudiannya menyalurkan kuasa daripada bateri.

Dengan semua sistem storan untuk loji kuasa balkoni yang nextpit telah lihat setakat ini, anda boleh menetapkan beban asas anda. Dengan bantuan bateri, sistem kemudiannya cuba menyalurkan beban asas ini ke dalam grid isi rumah anda sekerap mungkin.

Seperti pemasangan solar bumbung, jangkakan untuk melihat sistem membayar sendiri dalam jangka masa panjang—biasanya antara 8 hingga 15 tahun, bergantung pada pemilihan komponen dan kadar daripada utiliti semasa anda. Dengan itu, memilih syarikat yang lebih mantap dengan perlindungan waranti yang lebih lama adalah sangat dinasihatkan.

Seperti biasa mengenai pembekal utiliti di AS, adalah mustahil untuk membuat panduan yang meliputi kos dan pulangan pelaburan (ROI) untuk setiap Negeri, tetapi kami berharap panduan permulaan ini akan membantu anda menganggarkan pemasangan solar anda. Kongsi dalam komen bagaimana pengiraan anda dan jika anda memutuskan untuk mengambil risiko.