Kunci Baik: Tingkatkan pengalaman Samsung Galaxy anda!

76
Kunci Baik Samsung
© NextPit

Beberapa tahun lalu, Samsung melancarkan kit alat yang dikenali sebagai Good Lock untuk mengembangkan pilihan penyesuaian telefon pintar mereka. Walau bagaimanapun, aplikasi itu tidak tersedia di semua negara. Ketahui cara memuat turun Good Lock dan temui beberapa ciri yang ditawarkan.

 • Kuasai UI Samsung One dengan 11 petua & kiat ini

Lompat ke:

Apakah Samsung Good Lock?

Good Lock ialah satu set utiliti yang menambah ciri sambil meningkatkan tahap penyesuaian dalam telefon pintar Samsung. Ia melengkapkan sistem OneUI dengan pilihan lanjutan baharu, yang serupa dengan PowerToys dalam Windows.

Aplikasi Good Lock itu sendiri berfungsi sebagai senarai pintasan kepada komponen yang berbeza, yang boleh dimuat turun dari Galaxy Store, gedung aplikasi Samsung sendiri. Walau bagaimanapun, sesetengah daripadanya berfungsi secara bebas dan boleh dipasang terus daripada APK.

Kunci Baik 01

Good Lock berfungsi sebagai panel tetapan lanjutan / © NextPit

Satu perkara penting yang perlu diambil perhatian ialah, kerana ia mengubah sistem telefon pintar dengan ketara, utiliti biasanya berhenti berfungsi dengan setiap versi baharu Android atau OneUI, memerlukan keluaran versi yang dikemas kini dan serasi.

 • Android 12: Telefon pintar Samsung manakah yang akan menerima kemas kini?

Malangnya, Good Lock hanya tersedia di 23 negara mengikut Samsung, tetapi anda boleh mengatasi sekatan geografi dalam beberapa cara.

Cara memasang Good Lock dari Galaxy Store

Jika Good Lock tersedia secara rasmi di negara anda, cuma lancarkan apl Galaxy Store pada telefon pintar atau tablet anda, cari di Aplikasi Good Lock dan muat turunnya.

Kunci Baik 02

Apl Good Lock tersedia di beberapa negara / © NextPit

Anda boleh menggunakan VPN untuk memasang apl dan memintas geo-kawalan Samsung, tetapi anda mungkin perlu mengalih keluar kad SIM anda dan mengosongkan data dan cache Galaxy Store anda, pilih negara di mana Good Lock tersedia (seperti India misalnya). Akhir sekali, pilihan lain ialah memuat turun APK Good Lock dari APKMirror.

 • Bagaimana untuk menyediakan rangkaian VPN pada telefon pintar Android anda

Cara memasang modul Good Lock

Dengan Good Lock dipasang, apl menyenaraikan semua modul (nama diberikan kepada setiap utiliti dalam pakej) yang dipisahkan kepada dua kumpulan: Unit dan Keluarga. Dengan mengetik pada salah satu pilihan tersebut, Good Lock membuka halaman modul masing-masing di Galaxy Store, di mana alat masing-masing boleh dimuat turun dan dipasang seolah-olah ia adalah aplikasi konvensional dari kedai.

Selepas memasang setiap modul, pintasannya dalam Good Lock berubah untuk menggambarkan animasi, menunjukkan bahawa ia sedia untuk diaktifkan. Bergantung pada tahap penyesuaian yang ditawarkan oleh modul, kebenaran sistem mesti diberikan sebelum menggunakannya.

Melangkau had serantau Good Lock dengan Nice Lock

Alternatif kepada Good Lock apabila memasang dan mengurus modul adalah dengan menggunakan aplikasi kendiri, seperti Nice Lock, yang boleh dimuat turun dari Gedung Google Play. Nice Lock dimuatkan dengan iklan walaupun, yang boleh dilumpuhkan dengan membeli versi premium untuk $4.

Kunci Bagus 01

NiceLock boleh dipasang dari Gedung Play, tetapi ia mempunyai banyak pengiklanan / © NextPit

Cara memasang modul menggunakan Nice Lock

Nice Lock agak serupa dengan Good Lock, menyenaraikan modul yang berbeza dan menunjukkan yang mana yang telah dipasang. Walau bagaimanapun, untuk memasang utiliti baharu, tidak cukup untuk mengetik ikon modul. Untuk berbuat demikian, anda mesti memasang APK alat yang diingini secara manual sebagai Nice Lock itu sendiri menawarkan indeks pada halaman ini – atau uruskan pemasangan modul dengan aplikasi NiceLock Downloader Companion yang boleh dipasang melalui pemuatan sampingan.

Alat Kunci yang Baik

Good Lock menyenaraikan modul yang serasi dengan ciri Samsung Galaxy anda. Contohnya, alatan yang menggunakan S-Pen atau skrin melengkung tidak ditawarkan pada peranti yang tidak disokong.

Pemasangan Good Lock atau Nice Lock adalah perlu kerana modul ini tidak boleh diakses melalui dulang apl Android. Oleh itu, apl berfungsi sebagai skrin Tetapan baharu, dengan setiap modul menampilkan rupa yang mengingatkan panel tetapan OneUI.

Bagaimanapun, tanpa berlengah lagi, marilah kita membiasakan diri dengan beberapa alatan yang ditawarkan oleh Good Lock:

 • LockStar – Membolehkan anda menyesuaikan skrin kunci, menukar kedudukan widget dan pemberitahuan, kertas dinding, dan juga reka bentuk jam.
Good Lock Lockstar

Modul berfungsi seperti skrin tetapan OneUI / © NextPit

 • QuickStar – Menawarkan pilihan untuk menukar rupa panel pemberitahuan, mengkonfigurasi ikon yang dipaparkan dalam bar status peranti (seperti menyembunyikan Wi-Fi atau penunjuk isyarat sel), atau kedudukan jam dalam bar.
Good Lock Quickstar

QuickStar membolehkan anda menyembunyikan walaupun penunjuk isyarat pembawa mudah alih / © NextPit

 • Berbilang Bintang – Termasuk alat untuk multitasking. Sebagai contoh, ia membolehkan anda membuka hampir mana-mana apl dalam mod skrin belah atau dalam tetingkap timbul, dengan pilihan untuk menyembunyikan status dan bar navigasi.
 • Muka jam – Menukar rupa jam pada skrin kunci atau dalam mod paparan sentiasa hidup, dengan pilihan untuk menggunakan GIF animasi dan imej lain.
 • NavStar – Menukar ikon bar navigasi di bahagian bawah skrin. Mereka yang menggunakan pilihan navigasi gerak isyarat boleh melaraskan sensitiviti ciri serta lebar dan warna kawasan pilihan tempat gerak isyarat dibuat.
 • Rumah Atas – Mentakrifkan semula reka letak skrin utama One UI. Pilihan lain yang menarik ialah pilihan untuk mengedit senarai apl dalam skrin kongsi dengan mengalih keluar apl yang tidak diperlukan untuk menyingkirkan pintasan ciri Kongsi Berdekatan.
 • NotiStar – Panel pengurusan pemberitahuan, NotiStar membolehkan anda menapis hanya apl yang boleh memaparkan makluman dalam OneUI, menapis dan mengkategorikan pemberitahuan masuk dan juga hasil carian.
 • Rutin+ – Bagi mereka yang menggunakan rutin automasi Bixby, modul ini menawarkan lebih banyak ciri penyesuaian, peraturan dan tindakan serta membolehkan anda berkongsi rutin.
 • Kafe Keys – Menyesuaikan papan kekunci, dengan pilihan untuk membesarkan kekunci, menambah kesan, dan juga menggunakan tema warna yang berbeza.
 • Wonderland – Menggunakan kesan animasi pada kertas dinding, termasuk pilihan gerakan dan zarah.
 • Taman Tema – Sama seperti penyesuaian dalam Bahan yang Anda temui dalam Android 12, mencipta tema untuk antara muka sistem berdasarkan warna kertas dinding.
 • Tangkapan yang bagus – Mengenal pasti aplikasi yang boleh membangunkan telefon pintar atau menjadikannya bergetar.
 • Operasi Satu Tangan + – Menawarkan lebih banyak pilihan gerak isyarat untuk kawalan dari sisi paparan, dengan pilihan gerak isyarat pendek dan panjang.
 • SoundAssistant – Membolehkan anda melaraskan tahap kelantangan apl individu, melaraskan imbangan bunyi stereo, penyamaan dan tetapan audio lain.
 • Kilat Tepi+ – Memaparkan kesan cahaya pada tepi paparan telefon pintar.
 • Sentuhan Tepi – Menyediakan penalaan halus kawasan pada sisi paparan melengkung di mana sentuhan diabaikan.
 • Pentastic – Menyesuaikan kursor, bunyi dan arahan pada skrin S Pen.

Good Guardians (dahulunya dikenali sebagai Galaxy Labs)

Nice Lock juga membolehkan anda menambah pintasan pada modul daripada Suite utiliti Guardians yang bagusyang dahulunya dikenali sebagai Galaxy Labs:

 • Penjaga Fail – Membolehkan anda memulihkan fail yang dipadam secara tidak sengaja, membuat sandaran atau memadam fail secara kekal daripada telefon pintar anda.
 • Penjejak Bateri – Memantau penggunaan kuasa aplikasi yang berbeza dalam tempoh masa yang dipilih.
 • Penjaga Bateri – Mengesan penggunaan bateri yang berlebihan oleh apl dan membolehkan anda melumpuhkannya.
 • Galaxy App Booster – Muat turun versi aplikasi yang dioptimumkan ke telefon pintar atau tablet anda.
 • Thermal Guardian – Melaraskan ambang suhu, yang mungkin mengurangkan prestasi.
 • Penjaga Memori – Memantau penggunaan memori dan berjanji untuk mengosongkan ruang untuk apl lain.

Beberapa ciri yang ditawarkan oleh Good Lock boleh didapati dalam saingan OneUI. Bagi pemilik telefon pintar dan tablet Samsung Galaxy, utiliti ini menawarkan pelbagai fleksibiliti yang berguna untuk menjadikan pengalaman menggunakan peranti Samsung perjalanan yang lebih peribadi.

 • Ini adalah telefon pintar Samsung terbaik untuk dibeli pada tahun 2021

Bagaimana dengan anda – pernahkah anda mendengar tentang Good Lock sebelum ini? Antara ciri berikut, yang manakah ingin anda lihat disepadukan ke dalam One UI? Jika anda menggunakan aplikasi utiliti lain, tinggalkan cadangan anda untuk komuniti NextPit dalam ulasan!