Kunci Laluan Google Telah Tiba, Dan Ianya Hebat!

26
NextPit Google Passkey
© nextpit

Google akhirnya menyampaikan cara yang lebih selamat untuk melindungi maklumat digital anda. Saya bercakap tentang pilihan kunci laluan baharu pada akaun Google anda. Ketahui cara ciri berkuasa ini boleh meningkatkan permainan keselamatan anda dan menghalang akses tanpa kebenaran kepada akaun anda.

Semalam, saya menerima e-mel daripada Google yang memberitahu saya bahawa saya kini boleh mula menggunakan kunci laluan untuk mengakses akaun saya:

Kami menulis untuk memberitahu anda bahawa mulai 3 Mei 2023, kami akan menyepadukan sokongan kunci laluan untuk Akaun Google. […] Sokongan kunci laluan akan disepadukan kerana ia lebih mudah digunakan dan lebih selamat daripada kebanyakan bentuk 2-SV yang lain.

Hari ini, saya meluangkan masa untuk menyediakan akaun Google saya untuk menggunakan teknologi pengesahan yang dipanggil Passkeys pada Gmail saya, dan saya ingin memberikan gambaran keseluruhan tentang sebab anda perlu mula menggunakannya secepat mungkin. Selain itu, saya akan menerangkan faedah teknologi ini dan langkah untuk menyediakannya supaya anda boleh meningkatkan keselamatan peranti anda.

  • Baca juga: Cara melindungi diri anda daripada penipuan pancingan data

Perkara pertama dahulu: Apakah Passkey, dan bagaimana ia berfungsi?

Sebelum Google mengguna pakai konsep tersebut, Apple menjadikan kunci laluan sebagai trend di internet dengan memperkenalkan pendekatan kunci laluannya bersama iOS 16 dan macOS Ventura tahun lepas. Tetapi sehingga kini, Apple tidak menyampaikannya.

  • Kod Laluan Apple: Tingkatkan Keselamatan iPhone Anda dengan Perubahan Mudah

Bagaimanapun, apa yang menarik tentang alat keselamatan ini ialah ia membolehkan pengguna melog masuk ke apl dan tapak web tanpa perlu mengingati atau memasukkan kata laluan. Jadi, anda hampir boleh mengucapkan selamat tinggal untuk menyimpan kata laluan anda dalam apl, dokumen atau pun dalam kepala anda. Kami sebelum ini telah membincangkan kelebihan keselamatan kunci laluan, dan saya menggalakkan anda membaca lebih lanjut mengenainya.

Konsep utama di sebalik teknologi ini ialah menggunakan kunci keselamatan dan bukannya kata laluan untuk log masuk. Teknologi kunci laluan memanfaatkan bacaan biometrik, seperti Face ID, Touch ID atau kod laluan peranti, untuk mengesahkan pengguna dan memastikan akses selamat.

Tangkapan skrin yang menunjukkan cara menyediakan kunci laluan masuk ke akaun dan apl Google.

Hidupkan ciri kunci laluan pada akaun dan apl Google anda hari ini. / © NextPit

Bagaimanakah anda menggunakan Passkey untuk pengesahan?

Untuk menggunakan Kunci Laluan Google, anda perlu mempunyai akaun Google dan peranti yang menyokong pengesahan biometrik, seperti cap jari, muka atau kunci skrin anda. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa, pada masa artikel ini ditulis, Google tidak menawarkan pilihan kunci laluan untuk akaun perusahaan. Dengan itu, berikut ialah langkah-langkah untuk menyediakan dan menggunakan Passkey dengan perkhidmatan Google:

  1. Lancarkan Akaun Google anda daripada mana-mana Perkhidmatan Google atau tekan di sini.
  2. Hidupkan kata laluan Langkau apabila boleh masuk untuk akaun anda.

Selesai! Mulai sekarang, anda tidak perlu memasukkan kata laluan untuk log masuk ke akaun anda, dan anda tidak perlu lagi memilih satu telefon sahaja untuk digunakan sebagai kunci keselamatan terbina dalam anda. Betapa hebatnya itu?

Harap maklum bahawa Kunci Laluan disimpan dengan selamat dalam Akaun Google anda dan disegerakkan secara automatik pada semua peranti anda. Ini bermakna anda boleh menggunakan Kunci Laluan untuk log masuk ke apl dan perkhidmatan Google pada mana-mana peranti anda tanpa perlu memasukkan kata laluan anda secara manual.

Walau bagaimanapun, saya telah mengalami beberapa ralat sepanjang perjalanan. Pada iPhone saya, setiap kali saya mengklik untuk menyemak kunci laluan saya, saya menghadapi ralat; tapi harapnya ia cuma isu sementara.

Tangkapan skrin yang menunjukkan cara menyediakan kunci laluan masuk ke akaun dan apl Google.

Ini mungkin isu sementara: Saya telah menemui mesej ini semasa cuba menyemak kunci laluan saya. / © NextPit

Menurut Google, kaedah pengesahan mudah ini berfungsi pada mana-mana peranti dengan kunci laluan berdaftar, termasuk semua telefon Android yang anda log masuk. Jadi, nikmati pengalaman yang lebih mesra dan selamat!

Sebagai kesimpulan, saya juga ingin berkongsi dengan anda tapak web di mana anda boleh mencari perkhidmatan yang menyokong Passkey: https://passkeys.directory/.

Jadi, adakah anda sudah menggunakan kaedah yang lebih selamat ini untuk melindungi data anda? Apa pendapat anda tentang kunci laluan? Sila kongsikan pendapat anda di ruangan komen di bawah.