Kunci Penyulitan Selamat: Inilah yang mesti dilakukan oleh pemilik Vanmoof sekarang!

33
VanMoof S4 NextPit Hands On Gambar 10
© nextpit

VanMoof menghadapi insolvensi dan telah memfailkan perlindungan pemiutang. Ini telah membuatkan pengguna berasa bimbang: Apa yang berlaku kepada e-basikal saya jika VanMoof menutup pelayan mereka? Dalam panduan ini, kami akan menerangkan cara untuk melindungi kunci penyulitan basikal VanMoof anda. Dengan cara ini, anda boleh terus menggunakan e-basikal anda, walaupun VanMoof akhirnya menghentikan operasi.

Penyepaduan rapat perkakasan dan perisian membawa bahaya: Jika pengeluar bankrap, pelayan mungkin ditutup, dan dalam kes yang paling teruk, produk yang dibeli tidak berguna untuk pengguna akhir. Ini berlaku, sebagai contoh, dengan Peloton pesaing Flywheel, yang senaman basikal tidak berguna dalam satu masa selepas pertikaian paten.

Di Vanmoof, sudah tentu, kesnya agak berbeza. Di sini, setiap basikal mempunyai kunci individu, yang dipanggil Kunci Penyulitan. Ini disimpan dalam akaun pengguna dan dalam basikal. Jika kedua-duanya sepadan, basikal itu boleh dibuka kunci melalui apl—dan anda boleh menunggang dengan basikal Vanmoof anda.

Jika Vanmoof menutup dan menutup semua pelayan, anda tidak akan dapat mengakses kunci anda lagi. Ini bermakna anda tidak akan dapat menggunakan basikal anda dengan apl pihak ketiga pada masa hadapan. Pesaing Cowboy telah mengeluarkan aplikasi minggu lepas yang menangani isu ini dan membolehkan pengguna Vanmoof mendapatkan kuncinya. Walau bagaimanapun, aplikasi itu tidak berfungsi pada basikal Vanmoof Fabi.

VanMoof S4

Semasa pandemik Corona, Vanmoof mengalami ledakan yang besar. Syarikat itu sejak itu menghadapi insolvensi. / © NextPit

Bagaimana untuk menjamin kunci penyulitan basikal Vanmoof anda

Bagaimana anda boleh mendapatkan kunci penyulitan basikal Vanmoof anda dengan bantuan projek sumber terbuka, anda boleh baca dalam tutorial ini—dan anda pasti perlu melakukannya secepat mungkin!

Langkah 1: Pasang Desktop Docker

Pertama, anda memerlukan persekitaran masa jalan di mana anda boleh menjalankan alat sumber terbuka. Kami menggunakan Docker Desktop untuk tujuan ini, yang anda perlu lakukan muat turun dan pasang dari tapak web Docker dalam langkah pertama. Setelah program sedia untuk dijalankan, kami akan meneruskan dengan langkah kedua.

Langkah 2: Pasang Pengeksport Kunci Penyulitan Vanmoof

  1. Kini anda perlu memasang Pengeksport Kunci Penyulitan Vanmoof. Pertama, anda perlu muat turun projek dari GitHub. Klik pada butang “Kod” hijau pada halaman dan pilih “Muat turun ZIP”. Kemudian ekstrak arkib ke dalam direktori.
  2. Kini anda hanya perlu memasang projek dalam Docker Desktop. Kami telah melakukan ini di bawah Mac OS X. Untuk melakukan ini, buka Terminal dan tukar ke direktori tempat anda mengekstrak projek. Dengan arahan ‘ls’ terminal menunjukkan kepada anda kandungan folder semasa, dengan ‘cd’ dan anda menukar ke folder yang dikehendaki.
  3. Sebaik sahaja anda telah mencapai folder yang dikehendaki, anda hanya perlu menyalin arahan berikut ke dalam terminal dan mengesahkannya dengan Enter: ‘docker-compose up -d'.
  4. Dalam versi Mac OS X kami, pemasangan alat tambahan telah diminta, tetapi gagal. Pengeksport Kunci Penyulitan Vamoof berjaya juga. Anda boleh melihat sama ada ia berfungsi dalam Desktop Docker—di sini Pengeksport Kunci Penyulitan Vamoof akan muncul selepas pemasangan berjaya—dan dipaparkan sebagai “Berjalan”.
Petikan Skrin Pengekstrak Kunci Vanmoof Encyption

Jika pemasangan berfungsi dan alat sedang berjalan, Docker Desktop sepatutnya kelihatan seperti ini. / © nextpit

Langkah 3: Baca kunci Vanmoof daripada akaun anda

Langkah ketiga ialah pergi ke alamat berikut dalam pelayar anda: “http://localhost:3000”. Alat itu kini harus memaparkan halaman web.

Petikan Skrin Pengekstrak Kunci Vanmoof Encyption

Dalam langkah seterusnya anda boleh log masuk dengan akaun anda dalam penyemak imbas. / © nextpit

Jika anda log masuk di sini dengan akaun Vanmoof anda, alat itu akan mengekstrak kunci individu anda. Jika anda menyimpan data ini, anda kemudian boleh membuka kunci basikal Vanmoof anda dengan apl pihak ketiga—walaupun pengeluar basikal bangkrap dan menutup pelayannya.

Petikan Skrin Pengekstrak Kunci Vanmoof Encyption

Beginilah rupanya, kunci basikal digital anda untuk basikal Vanmoof. Pastikan anda melindunginya—dan mudah-mudahan, anda tidak akan memerlukannya. / © nextpit

Langkah 4: Tunggu dan lihat dan teruskan menikmati musim panas dengan Vanmoof anda

Selain daripada Apl koboi untuk iOS, yang telah dilancarkan minggu lepas (dan tidak berfungsi untuk kami), kami tidak mengetahui mana-mana aplikasi yang boleh membuka kunci basikal Vanmoof anda atau mengekstrak kunci penyulitan. Walau bagaimanapun, ia tidak akan lama sehingga penyelesaian yang sepadan tersedia—dan dalam apa jua keadaan, anda berada di pihak yang selamat jika anda telah menyimpan kunci anda.

Apakah pendapat anda tentang pembangunan yang perkakasan hanya berfungsi selagi perkhidmatan pengeluar berjalan? Dan adakah anda sudah mendapatkan kunci pada basikal Vanmoof anda?