Lakukan lima perkara ini untuk memastikan vakum robot anda berfungsi (atau membaikinya)

62
NextPit Yeedi Robot Vakum 7
© NextPit

Vakum robot bertujuan untuk membersihkan lantai dan permaidani anda dengan sedikit atau tanpa pengawasan. Tetapi ternyata pembersih dan mop pintar ini masih memerlukan campur tangan manusia yang kerap untuk memastikan ia berjalan lancar. Dengan panduan ini, kami akan memberitahu anda cara menjaga vakum robot anda dengan betul untuk mengelakkan kerosakan atau pembaikan yang mahal pada masa hadapan.


Beberapa komponen mekanikal membentuk setiap vakum robot. Jadi sama seperti kereta atau basikal anda, ia memerlukan penyelenggaraan yang kerap. Ikuti langkah ini dengan kerap untuk memanjangkan jangka hayat pembersih robot anda.

Lompat ke:

Keluarkan rambut dan serpihan secara kerap

Bagaimanakah anda boleh membuat vakum robot berfungsi dengan berkesan? Pemeriksaan ringkas pada roller dan berus penyapu akan memberikan prestasi pembersihan yang lebih cekap. Haiwan peliharaan atau bulu manusia yang kusut pada penggelek dan roda menegangkan vakum semasa ia melintasi rumah anda.

Jika pembersih robot anda tidak disertakan dengan sikat atau berus anti-kusut, anda harus selalu mengeluarkan rambut dan serpihan yang terperangkap itu dengan hanya menggunakan gunting atau alat pemotong keselamatan, yang sesuai disediakan oleh jenama itu sendiri. Ia tidak perlu melakukannya selepas setiap rutin pembersihan. Dua hingga empat minggu sekali sudah memadai, bergantung pada betapa berbulunya makhluk dalam rumah anda.

Robot Vacuum S10T baharu Xiaomi mempunyai ciri anti-kusut. Anda boleh menyemak panduan vakum terbaik kami untuk mengetahui pembersih yang mempunyai kelebihan yang sama:

  • Bagaimana untuk memilih vakum robot terbaik

Buang atau kosongkan beg habuk dan tong sampah

Penjagaan asas untuk memiliki pembersih robot adalah membersihkan kotoran dan serpihan yang terkumpul di dalam tong sampah selepas rutin pembersihan lengkap. Jika robot anda dilengkapi dengan stesen autokosong, maka anda sudah tentu hanya perlu mengikuti prosedur ini setiap beberapa minggu. Walau apa pun, tong yang diisi mengurangkan keupayaan penyedutan robot apabila kadar aliran udara dikurangkan. Oleh itu, jika anda tidak mahu terlalu kerap diganggu oleh tugas ini, maka membeli vakum robot dengan dok atau tapak kosong sendiri seperti Roborock Q5 atau Q7 adalah idea yang lebih baik.

Lap penderia dan kamera

Bergantung pada model, pelbagai penderia atau kamera khas membolehkan vakum robot anda mengesan objek, mengelakkan halangan dan menghalangnya daripada jatuh ke bawah. Membersihkannya setiap bulan akan memastikan semua tempat di dalam bilik atau kawasan tertutup sepenuhnya – dan robot anda tidak akan jatuh ditimpa tangga.

Mula-mula, anda perlu mencari lokasi penderia ini. Biasanya, anda akan menemuinya di hadapan vakum robot anda. Sementara itu, penderia tebing dan modul pengesan lantai diletakkan pada tepi di bahagian bawah. Gunakan kain kering dan licin semasa mengelap bahagian ini untuk mengelakkan calar.

Vakum Robot Ultra Dream L10s

Bolehkah anda melihat penderia pada Dreame L10s Ultra? / © NextPit

Gantikan berus roller, pad mop dan penapis

Kebanyakan aplikasi telefon pintar yang disediakan oleh pengeluar akan memberitahu pengguna jika tiba masanya untuk menggantikan berus dan penapis penggelek vakum. Tetapi adalah idea yang baik untuk menyemak manual atau internet apabila menggantikan setiap komponen secara ideal. Sudah tentu, melihat pemakaian yang ketara pada bulu getah, bermakna mereka memerlukan penggantian.

Untuk penapis dan pad mop, sesetengah jenis boleh dibasuh manakala sebahagian besarnya perlu dibuang setiap dua bulan atau sekali seperempat memandangkan ini adalah bahagian paling jahat pada pembersih vakum selain daripada tong sampah. Selain itu, roda kastor hadapan disyorkan untuk diganti selepas satu atau dua tahun.

  • Vakum robot Roborock terbaik – dengan atau tanpa dok automatik sepenuhnya

Penyelenggaraan bateri: Bila hendak (cepat) mengecas vakum robot

Bateri itulah yang memastikan pembersih anda berfungsi pada prestasi puncak. Ia adalah perlu untuk menjaganya serta sesentuh pengecasan kedua-dua vakum dan pangkalan. Contohnya, sesentuh yang kotor boleh melambatkan atau menghalang pengecasan vakum anda dan oleh itu boleh menjejaskan rutin pembersihan.

Ketahui beberapa petua mudah tentang cara memanjangkan hayat bateri robot anda khusus untuk Li-ion (ion litium):

  • Lap secara kerap kenalan logam dok dan hamparkan dengan kain kering (sekurang-kurangnya sebulan sekali)
  • Letakkan dok pengecasan di tempat yang sejuk dan kering serta jauh dari cahaya matahari langsung
  • Cas robot sejurus selepas setiap rutin
  • Elakkan mengecas sepenuhnya sehingga 100 peratus atau—lebih penting lagi—mengosongkan bateri sepenuhnya

Walaupun petua penyelenggaraan berjaga-jaga disenaraikan dalam setiap manual, anda harus tahu bahawa bateri biasanya harus bertahan beberapa tahun sebelum ia perlu dibuang dan diganti—yang juga merupakan jangka hayat robot berharga anda.

Robot Vakum Yeedi

Lapkan sesentuh pengecasan pangkalan dan vakum secara kerap / © NextPit

Cara membetulkan vakum robot: Masalah paling biasa mengapa vakum tidak dicas atau berfungsi

Salah satu sebab paling biasa mengapa vakum robot tidak berfungsi adalah kerana isu bateri. Kembali kepada penyelenggaraan bateri dan membersihkan sesentuh logam boleh menyelesaikan masalah. Jika tidak, semak objek tersumbat dalam berus penggelek dan roda. Tetapi jika ia di luar pelarasan asas kawalan, lebih baik ia diperiksa untuk kemungkinan penderia yang rosak, kecacatan elektronik perkakasan atau bateri yang rosak.

Vakum robot moden semakin pintar setiap tahun. Ia juga menjadi lebih sukar dan mahal untuk diperbaiki kerana teknologi yang disertakan semakin kompleks. Mempunyai pengetahuan asas untuk memastikan rakan pembersihan anda layak lantai boleh menjimatkan masa dan wang anda dalam jangka masa panjang.

Adakah anda mempunyai petua vakum robot lain yang ingin anda kongsikan? Beritahu kami cara anda memastikan pembersih kecil anda berfungsi dengan berkesan. Bahagian komen kami terbuka untuk sebarang cadangan.