Langkah Berani Meta: Beralih kepada MediaTek untuk Cermin Mata Pintar Ray-Ban Generasi Seterusnya mereka

98
Meta Ray Ban 3 melancarkan pemproses mediatek 2025
© nextpit

Sebelum Meta bekerjasama dengan Qualcomm untuk menjanakan set kepala XR dan VRnya, syarikat itu cuba membangunkan set cip tersuainya. Bagaimanapun, usaha niaganya ditamatkan dengan cepat atas sebab yang tidak pasti. Meta telah mengesahkan bahawa ia mengetik MediaTek untuk membuat cip untuk cermin mata AR masa depannya, dan mungkin termasuk pengganti Ray-Ban Meta (semakan).

Kerjasama antara pembuat cip Taiwan dan pemilik Facebook diumumkan semasa Sidang Kemuncak MediaTek yang diadakan baru-baru ini. Ia juga pada acara yang sama, MediaTek 9300 SoC perdana baru diumumkan.

Ray-Ban 3 Meta mungkin yang pertama dijalankan pada MediaTek SoC

Selain daripada inisiatif itu, banyak butiran masih dirahsiakan. Satu-satunya laluan jelas yang diberikan ialah Meta akan membantu MediaTek untuk mereka bentuk silikon sedia metaverse yang akan memberi kuasa kepada cermin mata AR penuh yang akan datang. Malah mungkin juga Ray-Ban Meta generasi ketiga dengan keupayaan dan paparan AR, satu langkah kepada Ray-Ban Meta semasa yang diikat kamera, mungkin terlebih dahulu dilengkapi dengan komponen tersebut.

Cermin Mata Pintar Meta

Ciri Kaca Mata Pintar Ray-Ban Meta dipertingkatkan kamera 12 MP, pembesar suara, mikrofon dan fungsi rakaman / © nextpit

Bagi peranti itu, dikhabarkan bahawa Meta mempunyai rancangan untuk melancarkan cermin mata pintar dengan paparan ‘pemidang tilik’ dan ciri AI pengiraan on-board pada tahun 2025, jadi kemungkinan besar ini merujuk kepada cermin mata gen ketiga atau Ray-Ban Meta 3.

Sebelum Meta, MediaTek sudah tidak asing lagi dalam membuat cipset AR/VR. Syarikat Taiwan itu membangunkan pemproses bersepadu yang menggerakkan set kepala PSVR 2 VR Sony untuk PlayStation 5. Pada masa yang sama, ia turut menyokong Google pada 2018 untuk penggunaan cip MediaTek pada aplikasi AR dalam mudah alih.

Pada masa ini, cermin mata pintar Ray-Ban Meta dikuasakan oleh platform Snapdragon AR1 Qualcomm dan kebanyakan fungsi yang boleh dipakai adalah terhad kepada mengambil gambar dan video tanpa penggunaan tambahan. Oleh itu, adalah menarik untuk melihat mengapa Meta beralih daripada Qualcomm kepada MediaTek untuk pilihan chipset cermin mata AR yang akan datang, atau sekurang-kurangnya menambah yang terakhir sebagai pembekal lain.

Adakah anda akan terfikir untuk membeli cermin mata pintar AR Meta daripada mana-mana cermin mata VRnya pada masa hadapan? Beritahu kami pendapat anda dalam ulasan.

Melalui: The Verge