Laporan: iPhone 15 Pro Terlalu Panas Mungkin Disebabkan Pilihan Reka Bentuk Apple

109
nextpit Kamera Semakan Apple iPhone 15 Pro Max
© nextpit

Semasa rakan sekerja kami sedang menyediakan ulasan komprehensif iPhone 15 Pro, terdapat perbincangan meluas mengenai platform media sosial utama mengenai model iPhone Pro baharu yang terlalu panas atau menunjukkan tahap suhu yang tidak normal. Kini, perunding terkenal Ming-Chi Kuo telah menimpali mengenai perkara itu dan mengakui isu itu sangat nyata dan mungkin disebabkan oleh pilihan reka bentuk Apple dan bukannya chipset.

  • Baca juga: Apple iPhone 15 Pro vs. iPhone 15 Pro Max kamera dibandingkan

Menurut tinjauan yang dikongsi oleh penganalisis di Medium, terlalu panas iPhone 15 Pro tidak berkaitan dengan cipset Apple A17 Pro 3 nm yang dikeluarkan oleh TSMC. Sebaliknya, Kuo menyebut ini disebabkan reka bentuk baharu Apple yang digabungkan ke dalam iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max, seterusnya mengurangkan kawasan pelesapan haba yang berkesan.

Khususnya, Apple mengesahkan iPhone 15 Pro mempunyai casis dalaman yang dikemas kini dan menggunakan titanium sebagai bahan pilihan untuk bingkainya. Ini membolehkan peranti mempunyai kebolehbaikan yang lebih baik dan lebih ringan daripada pendahulunya. Proses itu mungkin juga telah menjejaskan keseluruhan sistem terma dalam model Pro.

Apple iPhone 15 Pro

Apple mereka bentuk semula casis dan bingkai dalaman pada iPhone 15 Pro (Max). / © Apple

Dalam jawatan yang sama, Kuo membincangkan bahawa Apple boleh menangani isu itu dengan mengeluarkan kemas kini perisian yang akan mendikit kelajuan jam pemproses teras heksa cip A17 Pro. Walau bagaimanapun, jualan iPhone 15 mungkin terjejas jika Apple tidak mengendalikan keadaan dengan baik.

Walaupun Apple tidak benar-benar membuat sebarang kenyataan rasmi mengenai perkara itu, beberapa cawangan pihak ketiga telah melakukan beberapa ujian ke atas mereka. Sebagai contoh, ujian Korean BullsLab menunjukkan iPhone 15 Pro Max menghasilkan haba yang tidak normal apabila melakukan penanda aras dan tugasan intensif lain. Terutama, satu unit telah direkodkan mencapai 46.7 º Celsius (116º Fahrenheit).

Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna mencadangkan ini berlaku walaupun dengan penggunaan biasa dan semasa mengecas. Sementara itu, terdapat laporan bahawa iPhone 15 (ulasan) hanya menunjukkan suhu melebihi normal semasa persediaan awal, sama seperti apabila sistem pengendalian peranti telah dinaik taraf.

Adakah anda sudah menerima iPhone 15 anda? Jika ya, adakah anda mengalami apa-apa kepanasan melampau dengan unit anda? Kongsi penemuan anda dengan kami dalam ulasan.

Melalui: 9to5Mac
Sumber:
Sederhana, Youtube


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya