Lasak dan Boleh Dilipat? Tonton OnePlus Open Dapatkan Disiksa dan Diuji dalam Video Rasmi

57
NextPit oppo find n2 flip hands on engsel
© nextpit

Walaupun idea untuk mempunyai paparan yang fleksibel dan boleh dilipat pada telefon pintar adalah menarik, reka bentuk sering menjadikan peranti ini besar. Malah ramai yang mengorbankan ketahanan kerana mekanismenya yang halus. Walau bagaimanapun, OnePlus nampaknya menangani kebimbangan ini dengan OnePlus Open yang akan datang, walaupun ia merupakan usaha pertama syarikat itu ke dalam telefon pintar boleh lipat.

  • Telefon Pintar Boleh Lipat Terbaik

Selepas pratonton awal, jenama itu menawarkan satu lagi gambaran Terbuka OnePlus melalui Michael Fisher, juga dikenali sebagai Mr. Mobile. Video terbaharu terutamanya mempamerkan bagaimana telefon pintar dan beberapa komponen utamanya menjalani ujian yang ketat di makmal OnePlus di China.

Engsel terbuka OnePlus dan kalis air

Dalam video berdurasi 10 minit, bahagian pertama menunjukkan bagaimana engsel tersuai OnePlus Open telah dibangunkan. Tidak mengejutkan, komponen itu berdasarkan engsel Oppo Find N2 tetapi telah ditambah baik untuk menjadikannya lebih ringan dan padat sambil mengekalkan lipatan paparan minimum.

Selain itu, engsel juga mengurangkan sebarang jurang antara panel yang dilipat, seperti engsel Flex baharu pada Galaxy Z Fold 5 (ulasan) dan Galaxy Z Flip 5 (ulasan).

Terdapat juga sebutan bahawa terdapat peruntukan untuk membenarkan air masuk dan keluar pada engsel, mencadangkan keupayaan rintangan air pada Terbuka. Perlindungan kemasukan yang tidak diketahui selanjutnya dibayangkan dengan bahagian ujian video yang mendedahkan OnePlus Open di dalam ruang tertutup dan jet air yang disembur dengan tekanan setara IPX2 dan IPX4.

Berkemungkinan salah satu penarafan akan menemui jalannya pada peranti. Walau bagaimanapun, tidak diketahui sama ada ini akan disertai dengan kalis habuk, yang masih merupakan ciri yang belum dicapai oleh Samsung.

Spesifikasi, harga dan tarikh pelancaran OnePlus Open

Di luar engsel dan ujian, kebanyakan butiran peranti belum disahkan lagi. Berdasarkan khabar angin, ia mempunyai skrin OLED utama 7.8 inci dan paparan penutup 6.3 inci, dengan kedua-dua panel memaparkan resolusi 2K dan kadar penyegaran 120 Hz.

Kit kamera di bahagian belakang disebut-sebut akan diketuai oleh kamera utama 48 MP dipasangkan dengan ultralebar 48 MP dan periskop 64 MP baharu dengan zum optik 3x.

OnePlus Terbuka

Paparan rasmi OnePlus Open. / © WinFuture.de

OnePlus Open juga harus but pada OS Android 13 sebelum menaik taraf kepada Android 14 dan akan dilengkapi dengan cipset Snapdragon 8 Gen 2. Selain itu, ia dikatakan membawa bateri 4800 mAh dengan sokongan pengecasan pantas melalui SuperVOOC.

OnePlus sudah bersedia untuk mengumumkan Terbuka OnePlus secara global pada 19 Oktober. Menurut pembocor terkenal Roland Quandt, Terbuka OnePlus akan berharga $1699 di Amerika Syarikat.

Adakah anda ingin menaik taraf atau membeli OnePlus Open sebaik sahaja ia tersedia? Pada pendapat anda, bagaimanakah OnePlus boleh lipat akan mengatasi alternatif lain? Anda dialu-alukan untuk berkongsi pendapat anda dengan kami dalam ulasan.


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya