LDAC, aptX, AAC… Apakah codec audio Bluetooth terbaik?

150
NextPit Sony WF 1000XM4 8
© NextPit

Dalam ujian fon kepala, anda sentiasa membaca bahawa model itu tidak menyokong AptX dan tidak tahu apa maksudnya? Kemudian anda telah datang ke tempat yang betul! NextPit menerangkan perbezaan paling penting antara codec Bluetooth moden yang digunakan oleh set kepala dan telefon mudah alih yang berbeza.

  • Fon kepala TWS Dalam Telinga terbaik dengan pembatalan hingar

Piawaian wayarles Bluetooth telah merevolusikan dunia fon kepala. Kabel kini lebih cenderung ditemui dalam persediaan hi-fi berkualiti tinggi atau pada set kepala murah yang disertakan dengan telefon pintar baharu. Walau bagaimanapun, untuk memindahkan muzik melalui Bluetooth, paket data mesti dimampatkan dalam telefon bimbit dan kemudian dibongkar semula.

Glosari audio untuk artikel ini

Penggal Permohonan Penjelasan
Kedalaman pensampelan Codec menyokong kedalaman pensampelan sehingga 24-bit. “Resolusi” data bunyi yang disimpan dalam fail. Lagi banyak lagi bagus!
Kadar persampelan Kadar pensampelan ialah 48 kilohertz (48,000 hertz, iaitu 48,000 kali sesaat). Kekerapan isyarat analog dihantar.
Kadar data Codec mencapai 345 kilobit sesaat. Jumlah data yang dihantar sesaat.
Latensi Latensi ialah 200 milisaat. Kelewatan (lag) yang berlaku antara penghantaran isyarat dan output isyarat.

Inilah titik di mana pendapat berbeza pada set kepala Bluetooth semasa. Bergantung pada codec audio, pemampatan dan penyahmampatan ini boleh menjadi tanpa kehilangan atau mengakibatkan kehilangan kualiti yang besar. Untuk membantu anda menganggarkan tahap bebas kehilangan sambungan apabila anda membeli fon kepala baharu, kami menerangkan di bawah codec Bluetooth yang paling penting untuk anda. Ini adalah:

Codec audio yang perlu anda ketahui:

  1. SBC
  2. AptX (HD)
  3. AptX Adaptive
  4. LDAC
  5. LHDC
  6. AAC
  7. LC3

Piawaian penghantaran Bluetooth adalah rumit, dan kerana saya ingin memastikan artikel ini dapat difahami oleh seberapa ramai pembaca yang mungkin, saya akan menumpukan pada kelebihan dan kekurangan yang paling penting. Tetapi jangan ragu untuk membincangkan butiran dalam komen!

SBC

Codec audio SBC bermaksud “Kod Subband Kerumitan Rendah” dan pada asasnya adalah minimum dalam kalangan codec. Ia biasanya ditemui dalam fon kepala murah kerana ia boleh digunakan tanpa lesen. Codec adalah sebahagian daripada Profil Pengedaran Audio Lanjutan (A2DP). Walaupun SBC digunakan secara meluas, pemampatannya menyebabkan kehilangan kualiti yang ketara.

SBC mencapai maksimum 345 kilobit sesaat pada 48 kilohertz untuk sambungan tanpa wayar. Oleh itu, codec tidak sesuai untuk penstriman muzik. Satu lagi kelemahan SBC ialah kualiti sambungan boleh jatuh dengan lebih mudah. Jika set kepala hanya menawarkan format SBC, ini biasanya petanda bahawa kualiti bunyi bukanlah yang terbaik.

AptX (HD)

Jika anda menemui logo untuk AptX atau pun AptX HD pada pembungkusan sepasang fon kepala, anda boleh yakin. Codec audio dibangunkan oleh Qualcomm dan nama itu bermaksud “Teknologi Pemprosesan Audio”. Ia dicirikan oleh kadar bit yang lebih tinggi dan di atas semua kependaman yang lebih rendah.

Dalam versi HD, aptX menyokong sehingga resolusi 24-bit, kadar bit maksimum ialah 567 kilobit sesaat pada kadar pensampelan 48 kilohertz. AptX tanpa HD menawarkan maksimum 384 kilobit sesaat pada 48 kilohertz dan kedalaman pensampelan 16-bit.

Walaupun kependaman AptX HD dan AptX adalah antara 170 dan 270 milisaat, Qualcomm masih mempunyai helah: AptX LL, yang bermaksud “Low Latency,” mencapai kependaman rendah sehingga 40 milisaat. Ini adalah kelebihan sebenar, terutamanya untuk set kepala permainan atau alat muzik.

Mengenai telefon bimbit, masalah besar dengan AptX ialah Apple tidak menyokong codec ini. Jadi, jika anda menyambungkan fon kepala AptX HD ke iPhone, anda tidak akan mempunyai sebarang kelebihan praktikal. Walau bagaimanapun, memandangkan AptX serasi ke belakang dengan SBC, anda masih boleh menggunakan peranti tersebut.

AptX Lossless

Diumumkan oleh Qualcomm pada September 2021, codec AptX Lossless menjanjikan strim audio lossless dengan kualiti standard CD. Walaupun tidak bersamaan dengan format Hi-Fi/HiRes, kerana ia menawarkan 44.1 KHz pada 16-bit, syarikat meletakkan format baharu sebagai ideal untuk perkhidmatan penstriman audio premium.

  • Apakah perkhidmatan penstriman muzik terbaik pada masa ini?

Masalah yang berulang apabila bercakap tentang codec, AptX Lossless memerlukan sokongan dalam kedua-dua mudah alih dan set kepala untuk bermula, tetapi tanpa menjangkakan keserasian dengan keluarga iPhone.

AptX Adaptive

Dengan AptX Adaptive, Qualcomm menawarkan sejenis pengganti kepada AptX, yang, bagaimanapun, belum ditemui dalam banyak set kepala Bluetooth di pasaran. Seperti namanya, codec adalah fleksibel dan boleh bertukar antara kelebihan pelbagai piawaian AptX. Ia juga menawarkan mod kependaman rendah yang amat sesuai untuk permainan mudah alih dan filem.

Jika kependaman rendah tidak begitu penting, AptX Adaptive mencapai kadar bit yang sangat tinggi iaitu 279 kilobit sesaat hingga 420 kilobit sesaat. Qualcomm menentukan kependaman pada hanya 80 milisaat. Selain itu, AptX Adaptive adalah serasi ke belakang dengan aptX dan aptX HD. Jadi jika peranti anda sudah menyokong AptX Adaptive, tetapi fon kepala anda hanya menyokong AptX HD, anda masih boleh memanfaatkan AptX HD.

LDAC

Jika anda ingin mengurangkan lagi kerugian apabila menstrim muzik secara wayarles, anda harus memberi perhatian kepada codec LDAC Bluetooth. LDAC telah dibangunkan oleh Sony dan boleh didapati dalam fon kepala semasa seperti Sony WF-1000XM4 atau Sony WH-1000XM4. Codec menawarkan maksimum 990 kilobit sesaat dengan kedalaman pensampelan sehingga 32-bit pada 96 kilohertz.

Fon telinga Sony-WF-1000XM4 dengan sarung pengecas

Sony WF-1000XM4 menyokong LDAC! / © NextPit

Memandangkan LDAC telah menjadi sebahagian daripada AOSP (Projek Sumber Terbuka Android) sejak Android 8.0, sebilangan besar peranti menyokong standard tersebut. Jika fon kepala anda serasi, anda boleh mencari pilihan kualiti HD melalui LDAC dalam tetapan Bluetooth telefon anda. Walau bagaimanapun, kadar bit lalai untuk peranti tidak dinyatakan. Dalam kes ini, anda perlu pergi ke tetapan pembangun Android untuk melaraskannya pada peranti anda.

  • Bagaimana untuk mendayakan pilihan pembangun pada Android dan membuka kunci ciri baharu yang hebat!

Seperti yang anda mungkin telah perasan: Sekali lagi, anda tidak akan mendapat manfaat daripada fon kepala serasi LDAC jika anda menggunakan peranti Apple. Tetapi kami akan membincangkan codec audio terbaik untuk pemilik iPhone kemudian dalam artikel ini.

LHDC

Codec LHDC ialah standard lain dengan kadar bit yang tinggi. Secara teorinya, ia telah sedia sejak Android 10 untuk disepadukan ke dalam antara muka sistem oleh pembangun perisian. Walau bagaimanapun, dalam amalan, sokongan LHDC tidak begitu meluas. Berikut ialah contoh:

OnePlus Buds Pro menyokong standard LHDC dan, digabungkan dengan OnePlus 9 dan OnePlus 9 Pro, menawarkan kualiti bunyi yang lebih baik daripada banyak telefon Android yang lain. Walau bagaimanapun, walaupun barisan perdana itu serasi, OnePlus tidak memanjangkan sokongan kepada keseluruhan rangkaian produknya, yang bermaksud model yang lebih murah seperti OnePlus Nord 2 tidak menampilkan ciri baharu itu.

Spesifikasi bocor OnePlus Buds Pro 2

OnePlus Buds Pro menyokong standard LHDC / © NextPit

Walaupun LHDC secara teknikalnya mengagumkan, dengan kadar bit sehingga 900 kilobit sesaat dalam takrifan 24-bit dan kadar pensampelan 96 kilohertz, piawaian itu tidak begitu berkesan. Malah selepas beberapa pengeluar bekerjasama pada September 2018, termasuk jenama audio premium seperti Sennheiser, Audio-Technica dan Edifier, pembuat cip Cirrus Logic dan pembuat telefon mudah alih Huawei.

AAC

Singkatan AAC adalah singkatan kepada “Advanced Audio Codec” dan menerangkan codec audio yang menjadi standard pada iPhone dan iPad. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna peranti Android atau komputer riba tidak turut menyokong standard tersebut. Walaupun bahagian teknikal dengan 320 kilobit sesaat pada 24-bit dan 96 kilohertz tidak begitu mengagumkan, kualiti AAC adalah sangat menarik secara keseluruhan.

Ini kerana pemindahan fail AAC adalah berdasarkan model psikoakustik yang mempertimbangkan pada masa pemampatan apa yang orang boleh dengar. Memandangkan ini memerlukan lebih banyak kuasa pemprosesan dan pengurusan kuasa berfungsi secara berbeza antara Android dan iOS, AAC menyediakan kualiti bunyi yang lebih baik pada iPhone anda.

Apple AirPods Pro dengan sarung pengecas di sebelah iPhone di atas meja

AirPods Pro adalah antara fon kepala yang menyokong AAC. / © NextPit

Sebagai Soundguys laman web menjelaskan, fon kepala serasi AAC ialah cadangan yang jelas untuk pemilik peranti iOS. Sebagai contoh, anda boleh membeli Bose Noise Cancelling Headphones 700! Memandangkan kualiti di bawah Android bergantung kepada banyak faktor, anda harus memberi lebih perhatian kepada codec sebelumnya jika anda tidak mempunyai atau berhasrat untuk membeli iPhone.

LC3

Sejak Bluetooth 5.2, terdapat satu lagi codec audio baharu, LC3, yang masih niche. Walau bagaimanapun, saya ingin memasukkannya dalam artikel ini kerana ia pada dasarnya adalah pengganti kepada codec SBC. Sebagai Bluetooth.com menggambarkan dalam videoLC3 boleh mengekalkan kualiti audio yang lebih tinggi pada kadar sampel yang lebih rendah.

Walau bagaimanapun, LC3 tidak begitu meluas lagi dan pada masa ini lebih merupakan janji yang menarik untuk geeks audio. Sekarang kita telah menangani codec yang paling penting, kesimpulannya berkaitan dengan persoalan apakah codec audio “terbaik”.

Kesimpulan: adakah terdapat codec audio “terbaik”?

Dalam dunia teknologi, sentiasa ada pertempuran untuk “terbaik”. Hubungan yang kompleks sering dipecahkan dan dibandingkan berdasarkan nombor. Tetapi sama seperti kamera 108 megapiksel tidak semestinya memberikan imej “lebih baik” daripada sensor 12 MP, perkara yang sama berlaku untuk codec Bluetooth.

Jika anda ingin mendengar perkhidmatan penstriman premium dengan kerugian serendah mungkin pada tahun 2021, LDAC mungkin pilihan yang baik. Walau bagaimanapun, anda hanya akan menikmati faedah jika anda mempunyai peranti Android dan mungkin perlu menukar sesuatu dalam tetapan. AptX HD dianggap sebagai keseimbangan yang baik antara pengedaran dan pemampatan, tetapi sekali lagi penonton setia Apple ditinggalkan.


Adakah anda menyemak sokongan codec semasa membeli fon kepala Bluetooth?

Lihat hasil

Ringkasnya, sebelum mengetepikan set kepala kerana tidak menyokong codec audio tertentu, sebaiknya mencubanya secara praktikal atau membaca ulasan daripada mereka yang telah menguji fon kepala, seperti yang anda boleh temui di NextPit. Mencari lebih kualiti bunyi sentiasa bermakna mengambil pandangan holistik. Dan di situlah codec audio memainkan peranan penting, tetapi bukan satu-satunya.