Lebih daripada penapis: Cara menggunakan Gaya Fotografi iPhone

91
MG 8132
© NextPit

Acara pelancaran iPhone 13 menyaksikan ciri Gaya Fotografi diserlahkan oleh Apple sebagai ciri baharu yang penting bagi telefon pintar terbaharu mereka. Tetapi ramai yang tertanya-tanya betapa berbezanya ia dibandingkan dengan penapis yang sangat popular. Memahami bagaimana Gaya Fotografi berbeza dan cara memanfaatkan ciri iPhone baharu ini adalah tujuan tutorial ini.

Pada pandangan pertama, Gaya Fotografi menggunakan perubahan rona, suhu dan ketepuan yang sama seperti penapis tradisional. Tetapi sama seperti Mod Sinematik, ciri ini memanfaatkan perkakasan iPhone untuk memberikan hasil yang berbeza berbanding kaedah sedia ada.

  • iPhone pada 2021: Promosi, harga, perbandingan dan banyak lagi!
  • iPhone 12 vs iPhone 13: Adakah ia berbaloi untuk ditingkatkan?

Cara Gaya Fotografi iPhone 13 berfungsi

Gaya Fotografi mengambil kesempatan daripada ISP (pemproses isyarat imej) dalam SoC Apple A15 kerana ia secara selektif menggunakan kesan pada imej, tidak seperti penapis, yang mengubah suai keseluruhan imej. Walaupun penapis berfungsi dengan cara yang serupa dengan fotografi analog (di mana negatif, cetakan foto, penapis itu sendiri dan faktor lain mempengaruhi hasil akhir), Gaya Fotografi menawarkan satu lagi peningkatan dalam fotografi pengiraan.

Ciri ini mengambil kesempatan daripada keupayaan pemproses imej moden untuk mengenal pasti elemen berbeza dalam adegan – orang, objek dalam satah yang berbeza, langit, dsb., dan kemudian menggunakan kesan secara berbeza pada setiap daripada mereka, sama seperti jurugambar atau imej. editor akan lakukan dalam peringkat pasca pemprosesan.

Gaya Fotografi

Gaya Fotografi menggunakan kesan secara berasingan pada setiap elemen dalam pemandangan / © Apple

Satu kelebihan teknik ini ialah ia mempunyai kuasa untuk mengekalkan ciri kulit semula jadi, contohnya, sambil meningkatkan ketepuan warna pada objek di sekeliling orang di latar depan.

Gaya Fotografi tersedia dalam empat pilihan pratetap: Kontras Kaya, Vibrant, Warm dan Cold, yang boleh disesuaikan dari segi warna dan suhu warna. Sebagai perbandingan, mod Standard iPhone dibentangkan sebagai “seimbang dan realistik”.

iPhone serasi dengan Gaya Fotografi

Walaupun Apple mendakwa bahawa ciri itu didayakan oleh pemproses A15 Bionic, pengeluar tidak menyebut keserasian Gaya Fotografi dengan iPad Mini (2021), yang turut dilengkapi dengan SoC Bionic A15, walaupun hanya menampilkan satu kamera pada belakang. Oleh itu, ini adalah model iPhone yang serasi dengan ciri terkini:

  • iPhone 13
  • iPhone 13 mini
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max

Cara menggunakan Gaya Fotografi

Kebaharuan barisan iPhone 13 boleh diakses melalui aplikasi kamera iOS itu sendiri, dengan mengetik butang ^ (di bahagian atas skrin) dan diikuti dengan ikon ciri (dengan tiga imej selari). Sebagai alternatif, anda boleh mengakses ciri dalam Tetapan > Kamera > Gaya grafik foto.

Setelah diaktifkan, hanya leret skrin ke tepi untuk pratonton kesan dalam masa nyata. Betul-betul di bawah kesan yang tersedia, anda boleh menyesuaikan Nada dan Kehangatan, melaraskannya agar sesuai dengan pemandangan dengan sewajarnya. Untuk mengembalikan gaya kepada tetapan lalai, cuma ketik ikon bulatan yang berada di sebelah tetapan (tepat di atas butang untuk bertukar antara kamera).

Berikut ialah beberapa contoh melihat gaya berbeza dalam apl kamera menggunakan iPhone 13.

Gaya fotografi - lalai

Standard

Gaya fotografi - Kontras yang kaya

Kontras yang kaya

Gaya fotografi - Bersemangat

Bersemangat

Gaya fotografi - Hangat

hangat

Gaya fotografi - Sejuk

Sejuk

Lihat hasil kesan yang digunakan pada foto (klik pada imej untuk melihatnya dalam resolusi asalnya):

Gaya fotografi - lalai

Standard

Gaya fotografi - Kontras yang kaya

Kontras yang kaya

Gaya fotografi - Bersemangat

Bersemangat

Gaya fotografi - Hangat

hangat

Gaya fotografi - Sejuk

Sejuk

Artikel fotografi lain di NextPit

  • Cara Memanfaatkan Mod Sinematik iPhone 13
  • Ujian Kamera Buta 2021: Komuniti NextPit memilih kamera mudah alih terbaik
  • Kamera telefon pintar terbaik di pasaran

Kesimpulan

Walaupun serupa dengan penapis yang kini tersedia pada mana-mana telefon pintar di pasaran, Gaya Fotografi ialah evolusi konsep, mengambil kesempatan daripada keupayaan pemprosesan imej yang terdapat dalam SoC moden. Di tangan jurugambar yang lebih menuntut, ciri ini boleh menjimatkan masa apabila ia melibatkan pemprosesan pasca imej dalam Adobe Lightroom atau Apple Photos, sebagai contoh.

Dengan pelarasan yang ditawarkan, kesan boleh disesuaikan untuk mencapai hasil yang lebih semula jadi, sama seperti yang diserlahkan oleh editor Benjamin Lucks dalam ulasannya tentang Sony Xperia 1 III, atau ciri tepu foto yang ditangkap pada telefon Samsung. Pada asasnya, banyak bergantung pada pilihan peribadi jurugambar.

Dan sudah tentu, tiada apa yang menghalang pengeluar lain untuk melaksanakan ciri serupa pada peranti mereka. Xiaomi, sebagai contoh, mengumumkan pada awal 2021 bahawa ROM mereka yang ditemui dalam Mi 11 akan menawarkan penapis pintar yang boleh menggunakan kesan cat air atau elemen latar belakang lakaran. Samsung, sementara itu, memanfaatkan pemproses dalam peranti mewahnya untuk membuat penapis tersuai yang meniru gaya imej kegemaran anda.

penapis pintar xiaomi

Gaya foto Apple mengikuti proses yang sama seperti penapis pintar Xiaomi (di atas) / © Xiaomi

Di samping itu, saya tidak boleh gagal untuk menyebut penapis kontroversi yang mengubah ciri wajah untuk membesarkan mata, menjadikan wajah anda lebih langsing, dan mengubah ciri hidung dan dagu, antara bahagian badan yang lain, ketika seseorang menjalani pembedahan plastik digital tanpa perlu bimbang tentang bayaran pembedahan gila atau kesan sampingan yang buruk.

Kesemua contoh ini mengambil kesempatan daripada potensi ISP untuk menjimatkan masa mengedit foto, menghasilkan imej yang sedia untuk dikongsi dengan rakan dan saudara mara merentas aplikasi pemesejan segera seperti WhatsApp atau rangkaian sosial.

Dalam kes Gaya Fotografi, Apple telah menggabungkan potensi pemprosesan imej ini untuk jurugambar untuk menyesuaikan penapis pintar yang boleh digunakan pada foto lain. Tidak sukar untuk membayangkan syarikat menawarkan variasi teknik pada masa hadapan, termasuk ciri yang ditunjukkan oleh Xiaomi, atau mungkin pilihan yang menggunakan ciri kecerdasan buatan untuk mengubah rupa langit, serupa dengan yang terdapat dalam alat profesional.


Artikel ini ditulis dengan kerjasama editor kami, Camila Rinaldi.