Lebih pantas tetapi lebih murah: Samsung melancarkan Galaxy A14 5G

109
Imej wira harga spesifikasi pelancaran Samsung Galaxy A14 5G
© Samsung, Kolaj: NextPit

Samsung melancarkan Galaxy A14 5G pada CES 2023. Telefon pintar Android 13 bajet mendapat kamera hadapan baharu dan paparan lebih tajam berserta reka bentuk yang dikemas kini. Walaupun terdapat peningkatan, Samsung mengekalkan tanda harga peranti itu lebih murah daripada pendahulunya.

Hanya sebulan sebelum pengumuman Galaxy S23 yang dijadualkan, firma Korea Selatan itu menyegarkan salah satu model Galaxy Anya. Galaxy A14 5G tiba hampir setahun apabila Galaxy A13 5G diperkenalkan. Dan setakat ini, ia membawa perubahan ketara, terutamanya dalam dimensi luaran dan lebih besar.

  • Telefon pintar mampu milik terbaik untuk dibeli di bawah $300

Galaxy A14 5G: Reka bentuk dan paparan

Galaxy A14 Samsung mungkin mengikuti gaya minimalis Galaxy S23 yang akan datang berdasarkan paparan awal perdana. Bahagian belakang mendapat kemasan logam berputar dan rupa yang lebih rata. Tiga kameranya terdiri daripada sensor utama 50 MP ditambah dengan kedalaman dan sensor makro dengan resolusi 2 MP tidak berubah walaupun dalam kedudukan. Walau bagaimanapun, kanta telah menjadi lebih menonjol.

Di bahagian hadapan ialah skrin LCD 6.6 inci dengan resolusi FHD+ yang lebih tajam, yang kemudiannya dibalut dengan bezel tebal, terutamanya di bahagian bawah. Walaupun Samsung mengekalkan reka bentuk bertakuk, kamera swafoto yang diletakkannya kini merupakan sensor 13 MP baharu. Akhir sekali, penderia cap jari yang dipasang di sisi tidak dialihkan.

Paparan Samsung Galaxy A14 5G

Samsung Galaxy A14 5G hadir dengan skrin FHD+ dengan kadar penyegaran 90 Hz / © Samsung

Warna dan spesifikasi chipset untuk Galaxy A14 5G

Anda akan kecewa jika anda mengharapkan binaan yang lebih langsing. Telefon bimbit ini sedikit lebih tebal dan juga beberapa gram lebih berat berbanding dengan Galaxy A13. Begitu juga, anda boleh mengharapkan perlindungan kaca dan casis plastik yang sama. Jika anda menetap di AS, satu-satunya warna yang ditawarkan ialah hitam manakala pengguna di luar rantau ini mendapat pilihan hijau, merah dan perak yang mewah.

Di bawah skrin terdapat pemproses octa-core MediaTek Dimensity 700 yang sama. Walau bagaimanapun, Samsung dijangka menjual varian Exynos 1330 di negara lain. Walau apa pun, model asas mempunyai 4 GB RAM dan storan onboard 64 GB yang boleh dikembangkan. Akhir sekali, kapasiti bateri 5000 mAh dan kelajuan pengecasan 15W dikekalkan.

Harga dan tarikh keluaran Galaxy A14 5G

Samsung Galaxy A14 5G hanya berharga $199 (€199) dibuka kunci dan akan mendapat dua peningkatan perisian Android utama. AT&T mengatakan mereka akan menawarkan peranti itu bermula pada 13 Januari. Tambahan pula, Samsung tidak mengesahkan sama ada Galaxy A13 akan dihentikan atau mendapat diskaun kekal.

Sumber:
Samsung