Leica Leitz Phone 2 dipersembahkan secara rasmi: Legenda terus hidup!

100
telefon leica leitz 2 01
© NextPit / Leica

Pakar kamera Jerman Leica telah mereka bentuk Leica Leitz Phone 2 dengan pengeluar telefon pintar Jepun Sharp dan membentangkannya di Jepun. Sekali lagi, syarikat itu memberi tumpuan kepada telefon pintar Android dengan hanya satu kamera utama, yang akan dijual pada harga bersamaan $1600 bermula 18 November (khusus di Jepun buat masa ini).

TL;DR

  • Leica mempersembahkan Leitz Phone 2.
  • Sekali lagi, telefon ini eksklusif untuk Jepun.
  • Telefon itu sekali lagi menjadi Sharp Aquos yang diubah suai.
  • Kamera utama 50 MP tunggal mempunyai sensor imej 1 inci.

Leica Leitz Phone 2 diperkenalkan secara rasmi di Jepun

Kembali pada musim panas 2021, pakar kamera Jerman Leica bekerjasama dengan Sharp Jepun dengan kerjasama rapat dan melancarkan telefon pintar Leica pertama dengan Leica Leitz Phone 1. Kini syarikat itu memberikan pengganti kepada kami, Leica Leitz Phone 2, yang sekali lagi menampilkan dirinya dengan hanya satu kamera utama. Tetapi sebaliknya dengan sensor imej CMOS 1 inci dengan 47.2 megapiksel. Pembekal penderia tidak diketahui pada ketika ini—pada pendahulunya ia adalah penderia imej ISOCELL-GN2 daripada Samsung.

  • Juga menarik: Telefon pintar foto terbaik berbanding

Dengan jarak fokus 19 milimeter (bersamaan dengan 35 mm) dan apertur f/1.9, Leica ingin mencipta semula “rupa Leitz” kanta M yang terkenal dengan enjin perisiannya sendiri.

Summilux 28 untuk tangkapan lapang di tengah-tengah aksi, Summilux 35 untuk fotografi harian dan seni jalanan, dan Noctilux 50, yang dengan apertur yang sangat tinggi iaitu 1.2 sesuai untuk potret dan menangkap imej dengan bokeh Leica yang jelas.

Telefon Leica Leitz 2

Untuk mencari “Leica Look” yang tersendiri / © Leica

Spesifikasi teknikal Leica Leitz Phone 2

Selebihnya spesifikasi teknikal menggunakan kepakaran Sharp Aquos R7, yang dilengkapi dengan paparan AMOLED IGZO 6.6 inci dan resolusi 2,730 x 1,260 piksel (WUXGA+). Di bahagian tengah atas, telefon pintar Android 12 bersaiz 161 × 77 × 9.3 milimeter besar dan berat 211 gram mempunyai kamera hadapan 12.6 megapiksel (punch hole) dengan fokus auto (PDAF) dan apertur f/2.3.

Ia dikuasakan oleh Snapdragon 8 Gen 1, dengan 12 GB RAM dan storan dalaman 512 GB yang hebat. Dan sesuai dengan telefon pintar kamera berdarah penuh, foto boleh disimpan secara pilihan dalam format *.jpg, *.dng atau *.raw pada kad memori microSD dalaman sehingga 1 GB. Baterinya menawarkan kapasiti 5,000 mAh.

Telefon Leica Leitz 2

Leica membekalkan penutup magnet untuk kanta besar untuk Leica Leitz Phone 2. / © Leica

Leica Leitz Phone 2 menikmati perlindungan khas dengan penutup magnet bukan sahaja untuk kanta bulat, tetapi juga secara umum dengan pensijilan IPX5, IPX8/IP6X, terhadap kemasukan habuk dan air. Fakta kecil yang menyeronokkan: Terdapat widget pada papan yang memaparkan “jam emas”. Jurugambar menggunakan istilah ini untuk merujuk kepada tempoh selepas matahari terbit atau sebelum matahari terbenam, kerana cahayanya sangat hangat dan lembut ketika itu. Juga sering disebut sebagai “jam ajaib”.

Apakah pendapat anda—adakah Leica Leitz Phone 2 dengan harga $1600 akan menemui pembeli di luar Jepun? Bolehkah penderia imej 1 inci serta penderia ToF (Masa Penerbangan) mencukupi untuk telefon pintar kamera? Jangan ragu untuk menulis pendapat anda kepada kami dalam ulasan.

Sumber:
Leitz