Lenovo ThinkReality VRX: Cermin mata VR all-in-one baharu diperkenalkan

92
lenovo thinkreality vrx 01
© Lenovo

Metaverse semakin popular. Selepas Apple ingin mempersembahkan tiga gelas dalam kategori peranti ini dan Mark Zuckerberg akan memperkenalkan Meta Quest Pro pada 11 Oktober, Lenovo menyertai barisan dengan ThinkReality VRX. Cermin mata VR kendiri memang menunjukkan beberapa tahap ciri bertindih dengan Meta Quest 2 yang sedia ada (dahulunya dikenali sebagai Oculus) dan Pico 4 yang dipersembahkan baru-baru ini.

  • Lenovo memperkenalkan ThinkReality VRX.
  • Cermin mata VR boleh digunakan tanpa sambungan kabel.
  • Pelancaran jualan tidak akan berlangsung sehingga penghujung tahun 2022.
  • Harga masih tidak diketahui.

Lenovo ThinkReality VRX: Set kepala VR baharu diperkenalkan

Lenovo telah sangat berhati-hati tentang apa yang dipanggil cermin mata VR setakat ini. Sebagai contoh, syarikat itu memperkenalkan Lenovo Legion VR700 di negara asalnya tidak lama dahulu. Seperti Meta Quest 2 dan Pico 4, ia adalah gogal VR semua-dalam-satu yang benar untuk sektor pengguna. Atau lebih ringkas: set kepala VR untuk permainan.

Malangnya, model ini tidak tersedia di seluruh dunia. Walaupun Lenovo ThinkReality VRX yang diumumkan sekarang boleh diandaikan mempunyai kumpulan sasaran yang sama disebabkan oleh kanta lempeng terbina dalam, pemproses VR dari Qualcomm, empat kamera 6DoF yang dipasang di hadapan, dan dua kamera passthrough RGB, Vishal Shah, GM XR dan Metaverse, menyatakan pendapat yang bertentangan:

Pelanggan kami sedang mencari pintu masuk yang boleh dipercayai, fleksibel dan berskala untuk Metaverse perusahaan yang sedang berkembang. Mereka memerlukan penyelesaian kelas perniagaan untuk realiti baharu bekerja dalam senario hibrid dan persekitaran maya. Kami mereka bentuk Lenovo ThinkReality VRX untuk menjadi penyelesaian VR pilihan untuk latihan dan kerjasama dalam ruang yang mendalam.

Jadi khalayak sasaran bukanlah pengguna permainan, tetapi perusahaan. Itu agak mengejutkan kerana set kepala VR kendiri Lenovo mempunyai semua ciri untuk mendapatkan pengguna dari kedai aplikasi Steam dan Oculus VR juga. Walau bagaimanapun, pemilik bangga cermin mata ThinkReality VRX tidak sepatutnya menghabiskan banyak jam bermain dalam realiti maya melalui WLAN. Sebaliknya, Lenovo mahu membawa anda ke metaverse. Teknologi pas-lalu menghasilkan kemungkinan aplikasi yang membolehkan pengguna menindih model 3D ke atas dunia nyata.

Harga dan ketersediaan

Setakat spesifikasi teknikal, pengeluar masih senyap sehingga pelancaran jualan sebenar, yang dirancang untuk penghujung 2022/awal 2023, serta harga runcit yang disyorkan. Kapasiti bateri dan ruang storan yang dipasang boleh memainkan kriteria pembelian penting untuk cermin mata VR serba lengkap ini.

Sumber:
Lenovo