Lima kelebihan terbesar kecerdasan buatan

77
Robot AI 01
© Willyam Bradberry/Shutterstock

Kecerdasan buatan semakin menembusi lebih banyak bidang kehidupan seharian, dan itu adalah perkara yang baik, kerana AI bukan sahaja mempunyai bahaya dan risiko untuk ditawarkan, tetapi juga membawa banyak kelebihan dan peluang baharu sepenuhnya untuk ramai orang.

Lebih selamat melalui lalu lintas

Masa depan trafik kereta adalah digerakkan sendiri atau sekurang-kurangnya lebih automatik daripada sebelumnya. Memerhatikan banyak pembolehubah dan situasi yang mungkin memerlukan kualiti yang dibawa oleh sistem AI yang direka bentuk dengan baik. Dengan cara ini, trafik berjalan dengan lebih lancar dan, terutamanya, lebih selamat untuk semua yang berkenaan.

Ini bukan tentang kenderaan anda sendiri. Di China, sebagai contoh, kecerdasan buatan digunakan untuk mengawal litar lampu isyarat secara dinamik dan automatik supaya ambulans, polis atau bomba boleh tiba di tempat kejadian dengan lebih cepat dan memberikan bantuan. Hanya kecerdasan buatan yang boleh menyambungkan data pengukuran penderia, kenderaan dan benda lain yang tidak terkira banyaknya dengan cara ini dan memulakan langkah yang sesuai dalam pecahan sesaat.

AndroidPIT tesla model 3 side2

AI menjadikan kereta dan lalu lintas lebih selamat secara umum. / © NextPit

Ramalan cuaca yang lebih tepat

Kedengarannya ceroboh, tetapi kekuatan AI dalam memproses jumlah data yang sangat besar membawa ramalan cuaca ke tahap yang baharu. Ini kurang penting untuk cara bekerja atau persoalan sama ada membawa payung atau lebih baik tinggal di rumah, tetapi lebih penting untuk pertanian dan pencegahan bencana. Mereka yang boleh meramal cuaca, ribut, hujan atau kemarau dengan lebih baik boleh menyesuaikan diri dengan keadaan cuaca dengan lebih baik. Ramalan iklim jangka panjang adalah penting bagi petani untuk dapat merancang penyemaian dan penuaian serta jenis produk yang ditanam. Terutama pada masa perubahan iklim yang semakin meningkat dan angka populasi yang semakin meningkat, bantuan kecerdasan buatan boleh terbukti menjadi penyelamat sebenar di sini.

  • Apl cuaca terbaik untuk Android

Diagnosis perubatan yang lebih baik

Apropos lifesavers: Dengan penggunaan AI, doktor boleh mendiagnosis banyak penyakit dengan lebih cepat dan lebih tepat berbanding sebelum ini. Terutamanya dalam diagnostik kanser, AI boleh melakukan keajaiban, dan di sini kelajuan adalah intipati – lebih awal diagnosis yang betul dibuat, lebih baik peluang untuk pulih. Kecerdasan buatan memastikan bahawa manusia lebih dekat berbanding sebelum ini kepada matlamat untuk mengalahkan kanser.

  • Kecerdasan buatan berfungsi untuk membasmi penyakit

Lebih kebolehcapaian

Tidak semua orang boleh menggunakan papan kekunci dan tetikus atau menaip pada skrin sentuh. Pembantu bahasa berasaskan AI meruntuhkan halangan kepada penggunaan Internet dan kehidupan seharian yang telah menyukarkan kehidupan ramai orang selama bertahun-tahun. Tidak kira sama ada Project Euphonia Google turut membantu orang kurang upaya, dan itu hanya boleh dilakukan dengan AI.

Tidak rosak dan objektif

Kecerdasan buatan tidak mempunyai komponen manusia, emosi dan perasaan. Dalam banyak kes, ini tidak begitu membantu, tetapi kadangkala ia berguna, kerana komputer tidak boleh rosak dan bertindak balas mengikut peraturan dan spesifikasi yang ketat. Keputusan yang dibuat melalui rasuah atau sensitiviti peribadi hampir mustahil dengan bantuan AI. Pada masa trend populis, berita palsu dan kesan sampingan yang tidak menyenangkan yang serupa, jumlah rasional tertentu boleh menjadi sesuatu yang buruk.

Pakar AI terkenal Yuval Noah Harari pernah berkata bahawa dia lebih takut kepada kebodohan manusia daripada kecerdasan buatan. Terdapat banyak kebenaran di dalamnya. Sudah tentu, terdapat juga bahaya dalam AI, tetapi terdapat juga banyak peluang dan kemungkinan yang hebat.

  • Pembelajaran Mesin dan AI: bagaimana telefon pintar menjadi lebih pintar dan lebih pintar