Lindungi Telefon iOS dan Android Anda dengan 5 Apl Teratas Minggu Ini

67
5 Apl Terbaik Keselamatan Apple
© NextPit

Adakah telefon pintar anda membawa maklumat peribadi yang sensitif? Kemudian teruskan membaca untuk mencari senarai mingguan NextPit bagi lima apl dan permainan yang perlu anda cuba pada peranti iPhone atau Android anda, kali ini dengan mengambil kira keselamatan dan privasi.

Sila ambil perhatian bahawa artikel ini berbeza daripada edisi “Apl Percuma Mingguan” dwi-mingguan kami. Kami melampaui sekadar membaca tentang apl ini dan mengujinya secara menyeluruh dengan memuat turun dan memasangnya secara individu. Kami juga memeriksa dengan teliti setiap apl untuk memastikan ia tidak mempunyai sebarang pembelian dalam apl yang tidak diingini atau amalan pengumpulan data licik yang membahayakan privasi kami.

Artikel ini diterbitkan setiap minggu, jadi anda sentiasa boleh menyemak cerita “5 Apl Teratas” kami sebelum ini untuk melihat senarai cadangan tradisional. Minggu ini semua tentang melindungi peranti dan identiti digital anda.

BitWarden (Android dan iOS [and more])

Kategori pengurusan kata laluan tidak pernah begitu penting dan pada masa yang sama terancam. Selain kemudahan penggunaan dan penyepaduan yang semakin meningkat daripada kedua-dua apl asli Apple dan Google, berita tentang serangan dan kelemahan dalam perkhidmatan popular seperti LastPass mungkin mengemudi pengguna daripada menggunakan perkhidmatan pihak ketiga.

Tetapi dengar saya, masih terdapat hujah untuk menggunakan alat bebas seperti BitWarden, aplikasinya bukan sahaja percuma untuk digunakan, tetapi ia juga sumber terbuka dan berbilang platform. Heck, jika anda lebih paranoid daripada biasa—hanya paranoid yang terselamat*—malah anda boleh mengehos sendiri pelayan anda sendiri.

Terdapat alat lain yang serupa, dengan sebutan khas kepada KeePass (yang saya gunakan selama beberapa tahun dengan pemalam penyegerakan awan), tetapi BitWarden mengatasinya dengan menawarkan pelanggan web asliaplikasi untuk Windows, macOS, Linux dan sambungan untuk semua penyemak imbas utama hari ini.

  • Harga: Percuma / Pengiklanan: Tiada / Pembelian dalam apl: Tidak / Akaun: Diperlukan

5 apl teratas - BitWarden

BitWarden menawarkan pengurus kata laluan berbilang platform percuma. / © NextPit

Penyemak Imbas DuckDuckGo (Android dan iOS)

Sebagai pengguna DuckDuckGo (DDG) lama, pelancaran penyemak imbasnya beberapa tahun lalu merupakan alasan yang tidak dapat dielakkan untuk memasang pelayar lain pada telefon saya. Tetapi Pelayar DDB menunjukkan kuasa kekal sebenar, dengan ciri-cirinya, terutamanya yang berkaitan dengan privasi sahaja.

Secara lalai, DDG menyekat pelayan penjejakan dalam talian yang paling popular dan menawarkan “butang api” berguna yang mengosongkan data penyemakan imbas anda dengan sekali ketik. Sudah tentu, anda boleh menetapkan tapak web untuk memintas perlindungan tersebut, menjadikannya mudah untuk memilih DDG sebagai penyemak imbas lalai anda, memastikan log masuk anda yang paling banyak digunakan diaktifkan.

Selain itu, DuckDuckGo sedang berusaha untuk menawarkan perlindungan e-mel (menggunakan domain duck.com) dan ciri privasi aplikasi pihak ketiga yang menyekat penjejak penggunaan aplikasi dengan perkhidmatan seperti VPN.

  • Harga: Percuma / Pengiklanan: Tiada / Pembelian dalam apl: Tidak / Akaun: Tidak diperlukan

5 apl teratas - Penyemak Imbas DuckDuckGo

Ikon api di sebelah bar alamat membersihkan data penyemakan imbas anda dengan satu ketikan. / © NextPit

Authy (Android dan iOS)

Pengesahan dua faktor ialah salah satu lapisan perlindungan terbaik yang tersedia untuk akaun anda, terutamanya token pseudo-rawak atau kata laluan sekali (OTP). Tetapi selain tidak mudah untuk pengguna biasa, apakah yang berlaku apabila telefon anda dengan Google atau pengesah Microsoft hilang?

Daripada menguruskan berpuluh-puluh kod pemulihan apabila bencana berlaku, satu alternatif yang berguna ialah berhijrah ke apl berbilang peranti berbilang platform seperti Authy. Perkhidmatan ini menyegerakkan penjanaan token dengan berbilang telefon, tablet dan juga PC, dilindungi oleh nombor telefon anda dan kod PIN.

Apl OTP sememangnya bukan kategori yang paling menarik, tetapi jika anda tidak menyukai Authy dan sedang mencari alternatif, semak juga alternatif sumber terbuka Aegis (Android) dan Raivo (iOS, macOS), yang kedua juga menyegerakkan OTP anda ke iCloud.

  • Harga: Percuma / Pengiklanan: Tiada / Pembelian dalam apl: Tidak / Akaun: Diperlukan

5 apl teratas - Authy

Authy menyegerakkan kod 2FA anda antara mudah alih dan PC. / © NextPit

Papan Kekunci Mudah (Android)

Apa? Mengapa saya perlu mengambil berat tentang papan kekunci telefon saya? Nah, jika anda tidak mempercayai syarikat teknologi besar seperti Google dan Microsoft, apl papan kekunci anda mungkin menyuap profil anda dengan semua jenis data: apl atau tapak web yang anda gunakan, jenis carian, perkataan yang paling banyak digunakan, dsb.

Syarikat mengatakan jenis data tersebut digunakan untuk memberi kami pengalaman yang lebih baik, termasuk semakan ejaan, ramalan perkataan dan taip leret, tiada satu pun ciri yang ditawarkan oleh Papan Kekunci Mudah, tiada keseronokan, tiada pengesananapl papan kekunci tanpa tulang dengan hanya asas.

Jika anda menggunakan pengurus kata laluan BitWarden yang dicadangkan di atas, anda tidak akan terlepas kata laluan yang disimpan pada akaun Google anda dan diisi dengan GBoard, dan anda akan berehat pada waktu malam kerana mengetahui bahawa anda tidak memberi makan raksasa teknologi besar seperti pada hari sebelumnya .

  • Harga: Percuma / Pengiklanan: Tiada / Pembelian dalam apl: Tidak / Akaun: Tidak diperlukan

5 apl teratas - Papan Kekunci Mudah

Ia hampir seperti kembali ke Android Froyo. / © NextPit

Interland (Android dan iOS)

Interland ialah permainan web yang agak lama yang dicipta oleh Google yang direka untuk mengajar kanak-kanak konsep asas keselamatan dalam talian, termasuk pancingan data, gangguan, maklumat palsu, kepercayaan dalam talian dan privasi.

Permainan ini dibahagikan kepada lima dunia yang berbeza (jika permainan itu baru, mereka akan memanggilnya “bioma”), setiap satu mengajar salah satu tema yang disebutkan, dengan trivia mudah, platforming dan jenis permainan lain.

Interland dimainkan pada tab penyemak imbas dan menampilkan grafik poligon yang menawan, minimalis dan berlorek rata. Kawalan adalah berasaskan sentuhan dan berubah mengikut yang dipilih bio dunia.

  • Harga: Percuma / Pengiklanan: Tiada / Pembelian dalam apl: Tidak / Akaun: Tidak diperlukan

Itu sahaja untuk 5 Apl Teratas minggu ini. Kami menggalakkan anda untuk berkongsi senarai cadangan dan petua anda sendiri untuk meningkatkan keselamatan dalam talian pada peranti anda yang disambungkan. Kami akan kembali minggu depan dengan satu lagi pilihan apl yang mesti ada, jadi nantikan!