LinkedIn: Cara Melihat Sambungan Biasa

14

LinkedIn memudahkan untuk berhubung dengan profesional lain dalam bidang anda dan perniagaan lain di seluruh dunia. Sememangnya, adalah berguna untuk melihat hubungan yang anda miliki bersama dengan pengguna LinkedIn yang lain. Nasib baik, ini adalah proses yang agak mudah.

LinkedIn: Cara Melihat Sambungan Biasa

Jika anda ingin mengetahui cara melihat sambungan LinkedIn biasa anda, anda berada di tempat yang betul.

Cara Melihat Sambungan LinkedIn Biasa di Web

Amalan yang baik untuk menyemak sambungan biasa anda sebelum menerima permintaan sambungan di LinkedIn. Dengan cara ini, anda boleh menghubungi hubungan bersama untuk mendapatkan cerapan jika anda tidak mengenali orang itu. Berikut ialah cara untuk melihat sambungan biasa anda di LinkedIn melalui web:

 1. Buka LinkedIn dalam pelayar web dan klik ikon Rangkaian Saya di menu atas. Ini akan menunjukkan kepada anda semua permintaan sambungan anda yang belum selesai.
  Ikon rangkaian saya pada halaman suapan LinkedIn.
 2. Klik pada permintaan sambungan yang ingin anda semak untuk sambungan biasa.
 3. Pada halaman profil mereka, anda akan melihat hubungan bersama. Ini akan menunjukkan kepada anda semua kenalan yang anda dan orang yang meminta sambungan mempunyai persamaan.
  Sambungan biasa di web LinkedIn.

Cara Melihat Sambungan LinkedIn Biasa pada Android dan iPhone

Anda boleh melihat sambungan biasa di LinkedIn melalui apl khusus untuk Android dan iPhone. Berita baiknya ialah langkah-langkahnya serupa untuk kedua-dua sistem pengendalian.

 1. Buka apl LinkedIn pada telefon anda dan ketik pilihan Rangkaian saya di menu bawah.
  Ikon rangkaian saya pada halaman suapan aplikasi mudah alih LinkedIn.
 2. Ketik pada permintaan sambungan.
 3. Pada halaman profil orang itu, anda akan melihat semua hubungan bersama yang anda miliki.
  Sambungan biasa pada apl mudah alih LinkedIn.

Sebaik sahaja anda melihat hubungan bersama anda, anda boleh mengambil tindakan ini — terima permintaan sambungan, batalkannya atau tanya tentang orang itu melalui salah satu hubungan bersama anda.

Apakah Tahap Sambungan Berbeza di LinkedIn?

Apabila anda melawati profil seseorang di LinkedIn, anda akan melihat penunjuk darjah pertama, kedua atau ketiga di sebelah nama mereka. Penunjuk ini menunjukkan tahap hubungan anda dengan orang itu dan melambangkan betapa rapatnya anda berhubung di LinkedIn.

Penunjuk darjah “1” bermakna anda disambungkan terus kepada orang itu. Ini bermakna anda sama ada menghantar permintaan sambungan kepada mereka atau mereka menghantar permintaan sambungan kepada anda yang anda terima. Menghubungi sambungan peringkat pertama anda adalah mudah – anda boleh menghantar mesej terus kepada mereka melalui peti masuk LinkedIn mereka.

Penunjuk pertama di LinkedIn.

Jika anda melihat penunjuk darjah 2, ini bermakna anda tidak disambungkan secara langsung, tetapi salah satu sambungan darjah 1 anda ialah. Untuk berhubung dengan orang ini, anda perlu menghantar permintaan sambungan kepada mereka atau menerima permintaan mereka.

Penunjuk kedua di LinkedIn.

Akhir sekali, penunjuk darjah ke-3 akan muncul di sebelah profil yang disambungkan terus ke sambungan darjah ke-2 anda. Anda tidak boleh melihat maklumat profil terperinci mereka, dan satu-satunya cara untuk menghubungi mereka adalah dengan menghantar permintaan sambungan atau InMail.

Penunjuk ke-3 di LinkedIn.

Sambungan Biasa LinkedIn

Mewujudkan rangkaian sambungan profesional adalah baik untuk perniagaan. Rangkaian LinkedIn yang kukuh boleh membantu anda mencari peluang pekerjaan baharu atau mencari orang yang berguna untuk diambil bekerja. Dengan Sambungan Biasa, mana-mana perekrut boleh menilai kekuatan profil rangkaian anda dan melihat rakan sekutu profesional biasa yang anda ada dengan ahli LinkedIn yang lain. Anda juga harus menambah CV anda di LinkedIn untuk dilihat oleh perekrut.

Soalan Lazim

Bagaimana untuk melihat hubungan bersama di LinkedIn tanpa mereka ketahui?

Anda perlu menetapkan pilihan profil penyemakan imbas anda kepada peribadi untuk melihat sambungan bersama di LinkedIn tanpa mereka ketahui.

Apakah nombor di sebelah profil di LinkedIn?

Nombor di sebelah nama profil di LinkedIn mewakili tahap sambungan anda dengan orang itu. Ringkasnya, penunjuk pertama muncul di sebelah orang yang anda berhubung secara langsung. Penunjuk kedua muncul di sebelah orang yang berkongsi hubungan bersama dengan anda. Akhir sekali, penunjuk ke-3 muncul pada profil yang anda tidak berhubung secara langsung tetapi berkongsi sambungan bersama dengan salah satu sambungan darjah kedua anda.

Apakah titik hijau di LinkedIn?

Titik hijau padat di LinkedIn menunjukkan bahawa orang itu sedang dalam talian dan aktif. Titik hijau berongga menunjukkan bahawa orang itu tersedia pada mudah alih tetapi tidak aktif menggunakan platform.