Lipat Murah Samsung Boleh Digelar Galaxy ‘A’ Lipat 6

30
nextpit Paparan Luar Samsung Galaxy Z Fold 5
© nextpit

Tawaran telefon pintar boleh lipat Samsung terdiri daripada Galaxy Z Fold gaya buku dan kulit kerang Galaxy Z Flip sejak Galaxy boleh lipat pertama dikeluarkan. Selain daripada faktor bentuk dan spesifikasi, kedua-dua peranti boleh lipat dipisahkan oleh perbezaan harga yang tinggi, menjadikan siri Fold jauh lebih mahal. Samsung boleh mengecilkan jurang dengan memperkenalkan model Galaxy Z Fold yang lebih murah tahun ini, dan kewujudan peranti itu disokong oleh kebocoran baharu.

Apakah nama Galaxy Z Fold 6 yang lebih murah?

Selama bertahun-tahun, Samsung telah memperuntukkan secara dalaman Galaxy Z Fold dan Galaxy Z Flip sebagai “Q” dan “B”, dengan Galaxy Z Fold 5 dan Galaxy Z Flip 5 terbaharu masing-masing dikenali sebagai Q5 dan B5. Jadi, adalah logik model boleh lipat seterusnya akan menggunakan “Q6” dan “B6”, masing-masing, untuk meneruskan konvensyen penamaan sedia ada.

Seperti yang dikesan oleh Winfuture, Samsung nampaknya sedang mengusahakan Galaxy boleh lipat lain dengan nama kod “Q6A”, mencadangkan peranti boleh lipat sepenuhnya dan bukannya kulit kerang. Pada nota sedemikian, ‘A’ dalam moniker itu juga menunjukkan ia mungkin model Galaxy Z Fold 6 yang lebih murah yang mungkin digelar sebagai Galaxy A Fold 6 atau hanya Galaxy A Fold.

  • Jangan ketinggalan ini: Telefon pintar Samsung terbaik yang boleh anda beli hari ini

Walau bagaimanapun, outlet itu menyebut bahawa semuanya masih di udara dengan “Q6A” mungkin mewakili Galaxy Z Fold 6 FE. Walaupun begitu, terdapat juga kemungkinan Samsung akan membatalkan peranti itu sama sekali dan hanya melancarkan Galaxy Z Fold 6 dan Galaxy Z Flip 6 pada akhir tahun ini.

Samsung Galaxy Z Fold 6

Unit dummy Galaxy Z Fold 6 Samsung yang didakwa menunjukkan nisbah bidang yang lebih luas/ © X/u/IceUniverse

Sekali lagi, ini bukan contoh pertama Galaxy Z Fold 6 yang lebih murah atau pertengahan telah bocor. Bulan lalu, penerbitan Korea Selatan, The Elec, melaporkan bahawa versi nada rendah Galaxy Z Fold 6 memang wujud dan boleh diumumkan tahun ini juga. Malangnya, sumber itu tidak mendedahkan nama telefon bimbit itu.

Seperti yang berlaku hari ini, ia sejajar dengan khabar angin bahawa Samsung akan menawarkan Galaxy Z Fold yang lebih berpatutan. Syarikat itu perlu meningkatkan jualan peranti boleh lipatnya, apatah lagi lebih banyak pengeluar China menawarkan alternatif yang lebih murah, seperti OnePlus Open (ulasan), atau satu dengan reka bentuk yang lebih anggun seperti Honor Magic V2 (ulasan).

Spesifikasi Samsung Galaxy Z Fold 6 FE atau A Fold 6

Berdasarkan ciri dan spesifikasi, Galaxy Z Fold 6 standard dijangka hadir dengan panel paparan boleh lipat “IronFlex” yang lebih lasak. Ia juga dicadangkan oleh pembocor terkenal Ice Universe bahawa ia akan memaparkan nisbah aspek baharu yang mencerminkan Galaxy S24 Ultra (ulasan). Selain itu, Galaxy Z Fold 6 boleh menggunakan Snapdragon 8 Gen 3 SoC dan mungkin bateri yang lebih besar seperti yang dikhabarkan akan datang pada Galaxy Z Flip 6.

Sekiranya model Galaxy Z Fold 6 yang lebih murah wujud, masih tidak diketahui bagaimana Samsung akan membezakannya selain daripada harga. Mungkin ia boleh dihantar dengan pemproses yang berbeza dan konfigurasi kamera yang kurang berkemampuan untuk mengurangkan kosnya.

Adakah anda fikir ini adalah keputusan yang baik untuk Samsung melancarkan Galaxy Z Fold 6 boleh lipat sepenuhnya berorientasikan bajet? Apa pendapat anda? Kami ingin mendengar pendapat anda dalam ulasan.