M3 iPad Pro dan iPad Air Keluaran Dilaporkan Ditunda hingga Mei

9
NextPit Apple iPad Pro 2022
© nextpit

Beberapa minggu lalu telah menyaksikan beberapa dakwaan mengenai Apple melancarkan tablet iPad Pro dan iPad Air baharu pada bulan Mac. Dengan April telah tiba, ia membuktikan bahawa ramalan itu adalah salah. Laporan baharu daripada pembocor yang lebih dipercayai menunjukkan bahawa gergasi teknologi Cupertino akhirnya akan melancarkan dan mengeluarkan iPad baharu pada bulan Mei, yang hanya tinggal sebulan lagi.

Bilakah OLED iPad Pro dan 2024 iPad Air akan dilancarkan?

Menurut sumber yang tidak dinamakan yang dipetik oleh Mark Gurman dari Bloomberg, pembekal Apple sudah meningkatkan pengeluaran tablet iPad Pro dan iPad Air yang akan datang di China. Dengan itu, dipercayai peranti ini mungkin akan diperkenalkan pada awal Mei diikuti dengan penghantaran pertama dalam bulan yang sama.

Ia juga diperhatikan bahawa Apple pada asalnya berhasrat untuk mengeluarkan iPads ini lebih awal. Walau bagaimanapun, syarikat itu tidak dapat menyelesaikan menggilap iPadOS 18 baharu yang sepatutnya digunakan oleh tablet itu. Akibatnya, pembangun dikatakan akan menyelesaikan perisian tersebut sebelum Mei.

Apple iPad Air M3 model 12.9-inci

iPad Air 12.9-inci Apple mendapat kamera belakang yang direka bentuk semula. / © 91Mobiles

Sumber itu juga menyebut bahawa peralihan Apple kepada skrin OLED telah menyebabkan kelewatan kerana pembuatan panel paparan jenis ini memerlukan kaedah pemprosesan baharu berbanding mengeluarkan mini-LED dalam iPad Pro 2022 (semakan). Seperti yang kita ketahui, hanya iPad Pro 2024 akan menggunakan panel OLED kerana iPad Air akan melekat dengan LCD.

Chipset M3 yang pantas untuk menghidupkan iPad serba baharu

Gurman menambah bahawa keempat-empat model iPad akan dikuasakan oleh cipset Apple M3, bertentangan dengan beberapa laporan bahawa hanya model iPad Pro 11-inci dan 13-inci akan mengambil kesempatan daripada cipset yang lebih baharu. Walau bagaimanapun, kami mungkin masih melihat syarikat membezakan chipset dengan memasukkan versi yang lebih kuat seperti teras GPU yang lebih pantas atau persediaan Enjin Neural yang lebih pantas dalam iPad Pro.

Di tempat lain, iPad Pro dikatakan menampilkan hartanah tontonan yang diperbesarkan sedikit yang merupakan hasil daripada bezel yang dikurangkan. Ia juga harus membawa faktor bentuk yang lebih licin berbanding pendahulunya.

Bagi iPad Air pula, varian 12.9 inci baharu menyertai pilihan 10.9 inci. Berdasarkan skema yang bocor, kedua-duanya harus menampilkan bahagian luar yang diubah suai dengan modul kamera belakang ditempatkan di pulau elips dan kamera swafoto diposisikan semula di sisi landskap.

Di samping iPad baharu, Apple dijangka akan memperkenalkan pelbagai aksesori rasmi termasuk papan kekunci, sarung dan Pensel Apple generasi seterusnya.

Apa rancangan anda tahun ini? Adakah anda berminat untuk menaik taraf kepada mana-mana iPad baharu ini? Beritahu kami dalam ulasan.

Sumber:
Bloomberg