M3-Ready Apple iPad Pro dan iPad Air Mungkin Rasmi pada 26 Mac

11
NextPit Apple iPad Pro 2022
© nextpit

iPad Pro dan iPad Air Apple yang akan datang telah banyak spekulasi untuk diumumkan antara akhir Mac dan April. Kini, ramalan terkini dari Asia telah mengecilkan pengumuman kepada 26 Mac manakala dua laporan mencadangkan tablet Apple ini boleh mula dihantar pada bulan April.

  • Tidak sabar menunggu iPad Pro OLED? Lihat tablet Galaxy Samsung di sini.

Tarikh pelancaran dan keluaran Apple iPad Pro dan iPad Air 2024

Outlet Taiwan ITHome memetik sumber industri bahawa aksesori pihak ketiga untuk tablet iPad akan datang akan tersedia di pasaran pada 26 Mac. Apakah yang dicadangkan ini? Apple akan mengumumkan tablet iPad Pro dan iPad Air 2024 pada hari yang sama, iaitu seminggu dari sekarang.

Juga tiada pengesahan tentang bagaimana pengumuman itu akan berlaku, sama ada melalui siaran akhbar standard atau acara rasmi. Yang terakhir ini kurang berkemungkinan, kerana nampaknya tiada jemputan atau perkembangan yang dikhabarkan dalam Apple untuk menyokong ini.

Penganalisis Ross Young nampaknya menyokong dakwaan itu dalam laporan terbaru syarikatnya. Pada asasnya, ia menyebut Apple akan membuat iPad baharu rasmi pada minggu terakhir bulan Mac manakala prapesanan dan penghantaran sebenar peranti ini akan dimulakan pada bulan April.

Apple iPad Air M3 model 12.9-inci

iPad Air 12.9-inci Apple mendapat kamera belakang yang direka bentuk semula / © 91Mobiles

Wartawan Bloomberg Mark Gurman adalah salah satu sumber awal yang memberi penerangan tentang tetingkap pelancaran iPad ini. Nampaknya, pembocor Apple itu menggandakan dalam surat berita Power On terbarunya bahawa pengumuman itu masih di landasan untuk pelancaran lewat Mac dengan ketersediaan peranti ditetapkan untuk berlaku bulan depan.

Gurman menambah Apple sedang bersedia untuk melengkapkan versi iPadOS 17.4 yang merupakan sistem pengendalian yang didakwa iPad ini akan dihidupkan. Apple kemudiannya dijangka menghantar perisian tegar ke kilang sebaik sahaja perisian tegar itu siap, yang kemungkinan besar akan berlaku apabila iPad mula dihantar kepada peruncit.

Apakah yang boleh saya harapkan daripada iPad Pro dan iPad Air baharu?

Berdasarkan kebocoran sedia ada, siri Apple iPad Pro 2024 terdiri daripada model 11-inci dan 13-inci, yang merupakan versi yang lebih besar sedikit daripada M2 iPad Pro sedia ada (ulasan). Kedua-duanya adalah iPad pertama yang menampilkan skrin OLED dan akan dikuasakan oleh Apple M3 SoC.

Sebaliknya, barisan iPad Air tahun ini dikatakan akan menambah model 12.9-inci dan akan ditawarkan bersama-sama varian 10.9-inci. Pada masa yang sama, kedua-dua entri iPad Air harus memperkenalkan kemas kini perkakasan yang besar seperti pemproses yang lebih pantas dan kamera swafoto landskap. Tambahan pula, Apple dijangka akan mendedahkan aksesori Apple Pensil dan Papan Kekunci Ajaib baharu juga.

Model iPad Pro dan iPad Air baharu manakah yang anda bercadang untuk membeli? Adakah anda teruja dengan iPad Air yang lebih besar? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda tentang perkara ini.