Mac tidak akan dihidupkan selepas kemas kini? 9 Pembetulan pantas dijelaskan

29
Mac tidak akan dihidupkan selepas kemas kini

Apabila Mac anda gagal dihidupkan atau dimulakan selepas kemas kini, ia boleh menyebabkan anda kecewa dan tidak pasti apa yang perlu dilakukan seterusnya. Atas beberapa sebab, Mac boleh tersekat semasa mengemas kini dan mengambil masa untuk dimulakan semula. jangan risau! Di sini, saya akan berkongsi cara membetulkan Mac anda tidak akan dihidupkan selepas isu kemas kini.

 1. Periksa sumber kuasa
 2. Lakukan kitaran kuasa
 3. Semak paparan Mac anda
 4. But dalam Mod Selamat
 5. Tetapkan semula PRAM/NVRAM
 6. But ke mod Pemulihan
 7. Pasang semula macOS
 8. Tetapkan semula SMC
 9. Hubungi Sokongan Apple

1. Periksa sumber kuasa

Jika Mac anda tidak dapat menghidupkan atau mengecas, semak kuasanya. Mengemas kini menghabiskan bateri anda dengan agak cepat, jadi pastikan ia disambungkan dengan betul ke salur keluar kuasa aktif. Juga, cuba bersihkan port pengecasan menggunakan penyesuai kuasa atau kord pengecasan yang berbeza. Saya juga mencadangkan menggunakan pelindung lonjakan.

Selain itu, anda boleh mengalih keluar semua peranti atau aksesori luaran yang dipalamkan ke dalam Mac anda dan mulakan semula untuk melihat sama ada itu menyelesaikan masalah.

2. Lakukan kitaran kuasa

Kitaran kuasa boleh mengosongkan sisa kuasa dalam sistem dan menetapkan semula tetapan kuasa yang rosak. Pastikan MacBook anda dicas sepenuhnya sebelum memulakan kitaran kuasa. Jika bateri habis sepenuhnya sebelum menyelesaikan proses, ia boleh menyebabkan kehilangan data. Untuk melaksanakan kitaran kuasa:

 1. Matikan MacBook anda.
  Anda boleh menekan butang Kawalan + Perintah + Kuasa untuk menutup paksa.

 2. Cabut plag dari salur keluar kuasa dan semua aksesori.

 3. Tahan butang Kuasa selama 10 saat dan lepaskannya.
 4. Jika anda melihat Memuatkan pilihan permulaan, Mac anda berfungsi.

3. Semak paparan Mac anda

Jika Mac anda nampaknya tidak dihidupkan selepas kemas kini, ini mungkin kerana sistem tidak dapat mengakses paparan. Isu perkakasan atau pemacu dengan paparan Mac boleh menghalang proses permulaan dan melekatkan sistem semasa dimulakan semula.

Jadi, cuba tutup paksa dan mulakan semula Mac anda. Paparan adalah salah jika ia membuat bunyi but tetapi tidak menunjukkan apa-apa. Dalam kes ini, buat janji temu Bar Genius dan semaknya.

4. But dalam Mod Selamat

Jika MacBook anda tidak dihidupkan dengan betul selepas kemas kini, but dalam Mod Selamat ialah pilihan terbaik anda. Mod ini melumpuhkan sebarang proses dan pemacu sistem yang tidak penting, mengasingkan ralat. Jadi anda boleh mengenal pasti dan menyelesaikan masalah yang menyebabkan masalah permulaan.

Setelah dalam mod ini, semak sebarang konflik perisian atau fail rosak menggunakan Utiliti Cakera atau teknik penyelesaian masalah lain. Jika berjaya, anda boleh memulakan semula Mac anda seperti biasa.

5. Tetapkan semula PRAM/NVRAM

PRAM dan NVRAM bertanggungjawab untuk menyimpan pelbagai tetapan dan pilihan sistem. Walau bagaimanapun, apabila MacBook mengalami kemas kini perisian yang ketara, ia mungkin rosak atau salah konfigurasi. Akibatnya, anda mungkin menghadapi ralat seperti kegagalan untuk boot dengan betul atau penutupan yang kerap.

Menetapkan semula PRAM/NVRAM mengosongkan tetapan lama dan menggantikannya dengan yang baharu, membetulkan isu but. Walau bagaimanapun, anda mesti mempunyai sandaran data sebelum melakukan proses ini.

7. But ke mod Pemulihan

Jika but ke mod selamat tidak memberikan hasil yang diingini, mulakan Mac anda dalam Mod Pemulihan. Ini akan memberi anda akses kepada pelbagai pilihan penyelesaian masalah untuk menyelesaikan sebarang isu yang menghalang Mac anda daripada dimulakan. Sebaik sahaja anda memasuki mod Pemulihan:

 1. Klik Utiliti Cakera → Teruskan.
 2. Pilih pemacu Mac anda.
 3. Klik Pertolongan Cemas dan tekan Run untuk volum yang anda pilih.
 4. Utiliti Cakera akan mengesan isu dan membetulkannya secara automatik atau menggesa anda untuk berbuat demikian. Dalam keadaan ini, klik Repair Disk.

Selain itu, anda boleh memulihkan Mac anda daripada sandaran Time Machine atau memasang versi macOS sebelumnya untuk memulihkan Mac anda.

8. Pasang semula macOS

Jika anda menggunakan versi beta macOS, turun taraf kepada versi stabil untuk menyelesaikan masalah. Selain itu, anda boleh tetapkan semula kilang. Mac anda dan pasang semula macOS dari awal.

Apabila anda memulakan proses pemasangan semula, pastikan anda memilih cakera permulaan yang betul. Jika tidak, ia mungkin secara tidak sengaja memadamkan data pada pemacu atau partition luaran. Selain itu, mempunyai sandaran semua data anda adalah penting, kerana keseluruhan cakera keras anda akan dipadamkan.

9. Tetapkan semula SMC

Isu permulaan yang mendasari selalunya melibatkan Pengawal Pengurusan Sistem (SMC) tidak berfungsi dengan betul. SMC bertanggungjawab untuk beberapa fungsi perkakasan kritikal untuk kecekapan operasi MacBook anda. Ikuti langkah yang digariskan dalam panduan kami untuk menetapkan semula SMC pada Mac anda. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menetapkan semula SMC pada M1 atau M2 Mac.

10. Hubungi Sokongan Apple

Nah, jika anda sudah sampai sejauh ini, anda masih tidak boleh membetulkan masalah yang mengganggu proses mulakan semula selepas kemas kini pada Mac anda. Ini mungkin isu perkakasan yang lebih mendalam yang memerlukan sokongan profesional di pusat pembaikan Apple yang dibenarkan. Oleh itu, pertimbangkan untuk menghubungi Sokongan Apple dan dapatkan Mac anda didiagnosis dengan penyelesaian termaklum.

Soalan Lazim

Bolehkah cakera keras yang rosak menghalang MacBook saya daripada dihidupkan selepas kemas kini?

Ya, cakera keras yang rosak atau rosak boleh menyebabkan MacBook anda tidak menghidupkan atau but dengan betul. Gunakan Utiliti Cakera untuk menyemak dan membaiki sebarang ralat pada cakera keras anda.

Berapa lama saya perlu menunggu untuk MacBook saya dihidupkan selepas kemas kini?

Jika MacBook anda tidak dihidupkan selepas kemas kini, tunggu sekurang-kurangnya 10-15 minit untuk melihat sama ada ia bermula dengan sendiri. Jika ia masih tidak dapat dihidupkan, cuba langkah penyelesaian masalah yang dinyatakan dalam artikel ini atau hubungi Sokongan Apple untuk mendapatkan bantuan.

Kembalikan Mac anda dari kematian!

Mendapatkan semula Mac anda kepada keadaan biasa mungkin kelihatan rumit, tetapi ia bukan mustahil. Dengan sedikit kesabaran, anda boleh menyelesaikan masalah ini. Walaupun anda tidak mahu terlibat dengan sesuatu yang anda tidak mempunyai kepakaran dalam, sokongan Apple sentiasa bersedia untuk anda.

Terima kasih kerana membaca. Jika anda menghadapi sebarang masalah lain, tinggalkan mereka dalam komen di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Mod Pemulihan Mac tidak berfungsi isu? Petua mudah untuk memperbaikinya
 • Tetapan Mac yang perlu anda ubah sekarang
 • Cara membetulkan Mac yang terus dimulakan semula: Pembetulan pantas dijelaskan

Profil Pengarang


Yash Tiwari - Pengarang

Yash

Penulis Kandungan
di

iGeeksBlog

| laman web

Yash ialah individu yang didorong dengan minat terhadap teknologi dan kesannya terhadap dunia kita. Matlamatnya adalah untuk mendidik dan memaklumkan kepada orang lain tentang kemajuan terkini dalam teknologi dan bagaimana mereka boleh memberi manfaat kepada masyarakat. Selaras dengan itu, dia sangat menikmati anime dan Marvel Cinematic Universe, jika tidak menulis.