MacBook Air M3 Apple Dikhabarkan Akan Rasmi pada Mac 2024

13
nextpit MacBook Air 15
© nextpit

Setakat ini pada tahun 2023, Apple telah memberikan barisan MacBook Pro dua penyegaran, dan dengan setiap kemas kini berdasarkan kitaran chipset M2 dan M3. Walau bagaimanapun, ia menyebabkan MacBook Air tidak bergerak dengan kemas kini cip tunggal kepada M2. Nasib baik, kita tidak perlu menunggu lebih lama untuk melihat versi M3nya. Laporan baru menjelaskan bila Apple boleh melancarkan MacBook Air M3.

  • Mempertimbangkan pembelian MacBook? Baca panduan utama kami untuk memilih MacBook yang sesuai untuk anda.

Tarikh keluaran Apple MacBook Air M3

Dalam laporan Bloomberg Mark Gurman, pembocor itu menjangkakan model MacBook Air yang dikemas kini akan mula rasmi pada Mac tahun depan. Barisan ini akan terdiri daripada varian 13-inci dan 15-inci, yang merupakan pilihan yang serupa dengan MacBook Air M2 semasa (ulasan). Dan kali ini, kedua-duanya harus debut bersama.

Gurman tidak menyatakan sama ada pelancaran ini akan diikuti dengan ketersediaan segera atau keluaran komputer Apple MacBook baharu. Walau bagaimanapun, memandangkan strategi syarikat baru-baru ini, kemungkinan Apple akan memulakan pra-pesanan sejurus selepas acara diikuti dengan ketibaan penghantaran pertama selepas seminggu atau lebih.

Adakah MacBook Air M3 akan membawa perubahan perkakasan utama?

Selain cipset M3 baharu, tidak banyak yang diketahui tentang MacBook Air M3 baharu. Ini adalah atas sebab Apple telah merombak siri MacBook Air semasa dengan melangsingkan bezel dan memperkenalkan takuk pada model 13-inci dan 15-inci.

Apple mungkin menyimpan pilihan chipset tunggal dengan M3 asas dan bukannya menawarkan M3 Pro atau M3 Max yang lebih berkuasa serupa dengan MacBook Pro. Tetapi dari segi penambahbaikan, M3 dibina pada proses 3 nm serupa dengan varian chipset yang lebih tinggi dan membolehkan Apple memasukkan lebih banyak transistor. Tambahan pula, cip tersebut juga lebih cekap dan pantas berbanding silikon sebelumnya.

Perbandingan prestasi cip M3 Apple

Prestasi CPU cip M3 Apple berbanding M2 dan M1 / ​​© Apple

Bagi perbandingan langsung, M3 dengan CPU okta-teras dan GPU 10-teras memberikan pemprosesan sehingga 35 peratus lebih pantas dan 65 peratus grafik lebih baik daripada Apple M1, yang menurut Apple. Walau bagaimanapun, jika dibandingkan dengan M2 yang lebih terkini, peningkatannya agak sederhana dengan sekitar 20 peratus dalam CPU dan 15 peratus dalam GPU berdasarkan purata markah penanda aras.

Walaupun tiada perubahan perkakasan besar dijangka, Apple boleh memfokuskan pada bahagian perisian dengan menghantar MacBook Air M3 baharu dengan kemas kini macOS utama. Perisian tegar dikatakan berlabel macOS versi 14.3 dan dibina kepada macOS Sonoma yang memperkenalkan peningkatan penting kepada produktiviti.

Apa lagi yang anda ingin lihat daripada MacBook Air yang akan datang selain daripada cipset M3 yang lebih pantas? Tembak kami dengan jawapan anda dalam komen.

Sumber:
Bloomberg