MacBook ‘SE’ 12-inci dan 13-inci Mungkin Komputer Riba Murah Apple

25
nextpit MacBook Air 15
© nextpit

Lebih banyak butiran sokongan tentang kewujudan MacBook kos rendah terus muncul. Kini spekulasi bahawa Apple sedang mengusahakan dua model MacBook baharu yang akan diletakkan di bawah julat MacBook Air. Ini menyokong khabar angin awal tentang Apple memperkenalkan komputer riba MacBook yang lebih mampu milik pada tahun 2024.

  • Juga menarik untuk dibaca: Apple MacBook terbaik untuk dibeli pada tahun 2023

Apple mungkin menghidupkan semula MacBook 12-inci

Pembocor terbaharu yang berbunyi ialah yeux, yang telah menjadi sumber yang boleh dipercayai bagi beberapa berita Apple tahun ini, seperti permulaan storan iPhone 15 Pro Max pada 256 GB. Di laman web Korea Naver dan sambil memetik perbualan rantaian bekalan akaun itu, ia menggambarkan bahawa Apple sedang mengusahakan model MacBook dalam varian 12 inci dan 13 inci.

Mengikut spesifikasi setiap model, 12-inci dikatakan sebagai tawaran langsung di bawah MacBook Air semasa. Bermakna, ia boleh diletakkan di bawah kemasukan MacBook Air yang paling berpatutan, iaitu MacBook Air 13-inci dan 15-inci (ulasan). Kemasukan kos rendah yang lain ialah MacBook 13-inci yang direka untuk sektor pendidikan, sama seperti cara sesetengah Chromebook dipasarkan.

MacBook Air M2

Paparan MacBook Air: Resolusi tajam dengan takuk yang besar untuk menempatkan kamera web. / © nextpit

Terutama, diingat bahawa Apple pertama kali mempunyai MacBook 12-inci pada tahun 2015 dan dikuasakan oleh cip Intel. Walau bagaimanapun, model itu telah dihentikan sejak 2019.

Akaun itu terus menyokong ramalannya bahawa jualan tablet iPad dan komputer riba MacBook yang semakin berkurangan serta prospek ekonomi yang suram adalah sebab Apple mengembangkan katalog komputer ribanya dan menawarkan model yang lebih murah.

  • Jangan terlepas: Apple mengesahkan acara Mac ‘Scary Fast’ pada 30 Oktober

Sebagai tambahan kepada yeux, penganalisis terkenal Ming-Chi Kuo adalah sumber terbaru lain yang membuat spekulasi tentang kemungkinan komputer MacBook yang lebih murah. Tetapi pada awal September, DigiTimeslah yang pertama kali menyebarkan berita ini.

Ciri dan nama barisan MacBook murah Apple

Selain daripada harga, butiran yang sangat sedikit tentang spesifikasi dan ciri diketahui mengenai MacBook ini. Tetapi sebelum ini dikhabarkan bahawa pembuat iPhone mungkin mencukur bahan premium daripada model ini seperti memasukkan plastik dan logam dan bukannya menggunakan aluminium pada casis semata-mata. Apple juga mungkin memberikannya chipset yang lebih lama, mungkin SoC M1 atau M2.

Terdapat juga minat untuk memanggil masukan MacBook kos rendah di bawah julat MacBook ‘SE’. Pada asasnya, ini adalah logik untuk gergasi teknologi Cupertino membuat seragam konvensyen penamaannya dengan perkakasan lain seperti iPhone SE (semakan).

Adakah anda fikir masih ada ruang untuk komputer riba MacBook kos rendah? Dan adakah anda akan mempertimbangkan untuk membeli satu? Jangan teragak-agak untuk berkongsi jawapan anda di bahagian komen.


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya