MacBook tidak mengecas apabila dipasang? Pembetulan sebenar (2024)

16

  • Jika MacBook anda tidak dicas semasa dipalamkan, mungkin sambungan kuasa longgar atau rosak, Mac terlalu panas, bateri rosak, Mac mengalami masalah perkakasan atau gangguan perisian, dsb.
  • Pembetulan cepat: Semak perkakasan dan sambungan kuasa, sejukkan Mac dan pengecas, periksa kesihatan bateri, but semula Mac anda, gunakan pengecas baharu, bersihkan port, dsb.
  • Untuk penyelesaian lanjutan, pengguna boleh menggantikan bateri dan mendapatkan Mac mereka diservis oleh juruteknik Apple.

Adakah bateri MacBook anda tidak dicas walaupun selepas anda memasangkan kabel USB-C atau MagSafe? Ini mungkin disebabkan oleh salur keluar dinding yang rosak, kabel, penyesuai pengecasan, haba, bateri rosak atau SMC Mac.

Tetapi jangan risau. Selagi ia bukan masalah perkakasan, kami akan membetulkan masalah MacBook tidak mengecas dan memastikan semuanya baik semula. Mari kita mulakan!

  1. Pastikan MacBook tidak terlalu panas
  2. Periksa saluran keluar dinding
  3. Periksa pengecas dan kabel
  4. Pastikan sambungan adalah betul
  5. Mulakan semula Mac anda
  6. Cuba pengecas lain buat sementara waktu
  7. Matikan Pengecasan Bateri Dioptimumkan
  8. Kemas kini Mac anda
  9. Tetapkan semula SMC
  10. Periksa kesihatan bateri MacBook
  11. Hubungi Sokongan Apple

1. Pastikan MacBook tidak terlalu panas

Jika komputer riba anda terlalu panas, ia mungkin tidak dicas. Mac berprestasi baik pada suhu antara 10° hingga 35° C. Apabila paras suhu melebihi, penyesuai mungkin dimatikan untuk mengelakkan terlalu panas.

Untuk membetulkannya, simpan kerja anda, tutupnya dan letakkan Mac dalam ruang yang mempunyai pengudaraan yang baik. Selepas beberapa minit, mesin akan menjadi sejuk secara beransur-ansur dan akan mula mengecas semula.

Petua: Elakkan menggunakan Mac anda dalam persekitaran yang kurang pengudaraan, seperti di bawah selimut atau di atas permaidani tebal, untuk mengelakkan isu pemanasan.

2. Periksa saluran keluar dinding

Pastikan pengecas disambungkan dengan betul ke salur keluar kuasa dinding yang berfungsi dengan betul. Jika anda menggunakan papan sambungan, pertimbangkan untuk memasukkan pengecas terus ke dalam palam dinding.

Jika tindakan di atas tidak membantu, cuba salur keluar dinding yang berbeza. mengikut epalpenyesuai kuasa dimatikan secara automatik apabila ciri perlindungan voltan terbina dalam mengesan peranti lain menggunakan alur keluar yang sama yang disambungkan kepada Mac.

Untuk membetulkannya, cabut palam penyesuai daripada alur keluar dinding, tunggu selama 60 saat dan palamkan kabel sekali lagi. Selain itu, pastikan anda memasangkan pengecas MacBook ke soket pada litar lain atau UPS (Bekalan Kuasa Tidak Terputus).

3. Periksa pengecas dan kabel

Periksa pengecas dan kabel MacBook

Jika MacBook anda tidak dicas semasa dipasangkan, ambil masa beberapa saat untuk memastikan pengecas dan kabel ok dan tidak rosak secara fizikal. Juga, pastikan bata pengecasan tidak terlalu panas. Jika panas luar biasa, cabut plag dari soket dinding dan MacBook dan biarkan ia sejuk.

Nota: Tidak semua kabel USB-C adalah sama. Kabel USB-C yang disertakan dengan telefon Android anda atau yang anda perolehi dengan beberapa dolar mungkin tidak mengecas MacBook anda. Cuba gunakan kabel Apple rasmi.

Jika anda menggunakan penyesuai kuasa rendah, anda mungkin melihat teks Tidak Mengecas. Pertimbangkan untuk menggunakan penyesuai kuasa yang disertakan dengan Mac anda atau gunakan pengecas USB-C yang bereputasi dengan watt yang setara.

4. Pastikan sambungan adalah betul

Ia juga penting untuk memastikan bahawa kabel pengecasan sesuai dengan port pengecasan MacBook. Selalunya, kabel dan port USB-C menjadi longgar dari semasa ke semasa.

Sebagai contoh, beberapa MacBook lama di pejabat kami mempunyai port yang longgar dan goyah. Ia berhati-hati untuk memastikan mereka tidak mengalami walaupun sedikit pun tunda. Jika tidak, pengecasan akan berhenti.

Selain itu, anda boleh memutuskan sambungan semua kabel untuk membersihkan port untuk menjadikannya bebas daripada serpihan. Gunakan kain lembut, kering dan tidak berbulu.

5. Mulakan semula Mac anda

Ini adalah satu lagi penyelesaian penting untuk membetulkan masalah Mac yang dipalamkan tetapi tidak mengecas. Simpan kerja anda yang sedang berjalan dan klik logo Apple di bahagian atas sebelah kiri. Seterusnya, klik Mulakan semula. Setelah komputer anda dihidupkan semula, ia sepatutnya dicas seperti biasa.

Mulakan semula Mac anda

6. Cuba pengecas lain buat sementara waktu

Jika boleh, pinjam pengecas MacBook daripada rakan atau ahli keluarga dan lihat sama ada anda boleh mengecas komputer anda dengan itu. Jika ya, ini bermakna masalahnya terletak pada pengecas atau kabel anda. Pertimbangkan untuk membawanya ke Apple Store atau pusat servis yang dibenarkan dan mendapatkannya diperiksa.

7. Matikan Pengecasan Bateri Dioptimumkan

Apabila anda mengklik ikon bateri di bar menu atas, adakah ia tertera ‘Tidak Mengecas’ walaupun anda telah memasangkan pengecas MacBook? Ia mungkin disebabkan oleh ciri Pengecasan Bateri Dioptimumkan.

Ini menghentikan pengecasan apabila bateri mencapai 80% untuk memanjangkan hayat bateri. Selain itu, pengecasan tidak bermula sehingga bateri jatuh di bawah kapasiti 90% atau 93%. Jadi, anda boleh cuba mematikan ciri dan semak sama ada ia menyelesaikan isu tersebut.

  1. Pergi ke Tetapan Sistem → Bateri.
  2. Klik ikon maklumat di sebelah Kesihatan Bateri.

    Periksa kesihatan Bateri

  3. Togol matikan Pengecasan Bateri Dioptimumkan → Tekan Selesai.

    Togol pada pengecasan bateri yang dioptimumkan dalam tetapan sistem

Juga, semak keadaan kesihatan bateri MacBook anda. Jika ia rosak dengan ketara dan Keadaan Bateri tertera ‘Perkhidmatan,’ sila pertimbangkan untuk menukar bateri di Apple Store atau pembekal perkhidmatan yang dibenarkan.

8. Kemas kini Mac anda

Penyelesaian lain yang berguna untuk membetulkan isu ‘MacBook tidak mengecas apabila dipalamkan’ ialah mengemas kininya kepada versi macOS terkini. Sesetengah kemas kini mungkin meningkatkan komunikasi antara MacBook anda dan pengecas.

Untuk mengemas kini, klik logo Apple di bahagian atas sebelah kiri → Tetapan Sistem → Umum → Kemas Kini Perisian.

Kemas kini perisian MacOS

Nota: Kemas kini perisian memerlukan masa untuk memuat turun dan memasang. Selain itu, jika bateri sangat lemah, anda mesti memasukkannya ke dalam pengecasan. Anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan pengecas lain. Atau, ikuti penyelesaian yang lain di bawah dan mudah-mudahan, mereka harus membetulkan isu tersebut.

9. Semak apl yang haus kuasa

Dalam situasi yang jarang berlaku, apabila anda menjalankan beberapa aplikasi yang menuntut seperti editor video, aplikasi penciptaan model 3D dan sebagainya, MacBook anda mungkin memerlukan lebih kuasa daripada yang disediakan oleh penyesuai pada masa ini.

Dalam kes ini, pertimbangkan untuk berhenti apl dan perkhidmatan yang tidak diperlukan. Memulakan semula Mac anda dan menggunakan penyesuai yang lebih berkuasa juga akan membantu.

10. Tetapkan semula SMC

Isu yang berkaitan dengan pengecasan dan banyak lagi pada MacBook berasaskan Intel anda boleh dibetulkan dengan menetapkan semula pengawal pengurusan sistem (SMC). Kami mempunyai panduan berasingan di mana anda boleh belajar cara menetapkan semula SMC.

Jika anda menggunakan MacBook yang lebih baharu dengan silikon Apple, mulakan semula Mac anda.

11. Hubungi Sokongan Apple

Akhir sekali, jika tiada apa-apa yang sesuai dengan kehendak anda, sila hubungi Sokongan Apple. Mereka juga boleh membantu anda menjadualkan temu janji di Kedai Apple atau Pusat Servis terdekat untuk memeriksa MacBook anda.

Mengakhiri…

Ini adalah penyelesaian untuk membetulkan MacBook yang tidak dicas apabila dipalamkan dalam isu tersebut. Jika MacBook anda terlalu lama, menggantikan bateri boleh dilakukan. Saya harap mereka membantu dan kini anda boleh menggunakan komputer anda tanpa sebarang kebimbangan.

Semak seterusnya:

  • Bateri MacBook kehabisan dalam mod tidur? 9 Cara untuk memperbaikinya!
  • Bagaimana untuk menyelesaikan masalah kehabisan bateri MacBook
  • Bagaimana untuk menunjukkan peratusan bateri pada Mac
  • 6 Tempat terbaik untuk membeli MacBook yang telah diperbaharui

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.