Maklumat Perhubungan Perkhidmatan Pelanggan Peacock TV

54

Jika anda bergelut untuk mencari nombor telefon untuk menghubungi Perkhidmatan Pelanggan Peacock TV di AS, anda tidak bersendirian. Peacock TV tidak lagi menyediakan perkhidmatan pelanggan melalui telefon. Sebaliknya, syarikat itu menyediakan katalog alat perkhidmatan pelanggan dalam talian untuk membantu pelanggan mencari jawapan kepada soalan mereka dan berbual dengan wakil.

Maklumat Perhubungan Perkhidmatan Pelanggan Peacock TV

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang alasan di sebalik perubahan dan cara menggunakan alat perkhidmatan pelanggan dalam talian.

Mengapa Perkhidmatan Pelanggan melalui Telefon Tidak Tersedia Lagi

Pada mulanya, perubahan ini mungkin kelihatan tidak dapat difahami dan menyusahkan, terutamanya kepada pengguna yang, secara lalai, mencari nombor telefon perkhidmatan pelanggan sebelum mencari maklumat dalam talian. Walau bagaimanapun, ini adalah trend yang semakin meningkat untuk perniagaan yang berfungsi terutamanya dalam talian. Terdapat kebaikan dan keburukan menghapuskan perkhidmatan pelanggan melalui telefon untuk kedua-dua pengguna dan perniagaan.

Perkhidmatan pelanggan melalui telefon boleh menjadi masalah. Pertimbangkan menu pilihan yang rumit, masa menunggu yang lama dan kekecewaan kerana ditahan atau dipindahkan beberapa kali.

Selain itu, golongan milenium, yang sentiasa mempunyai akses kepada pemesejan dalam satu bentuk atau yang lain dan secara amnya tidak suka bercakap melalui telefon, lebih suka mencari jawapan melalui tapak web dan bot sembang.

Dari perspektif perniagaan, pusat panggilan perkhidmatan pelanggan adalah mahal, memerlukan sejumlah besar wakil untuk meminimumkan masa menunggu pelanggan. Mereka juga tidak cekap berbanding sembang dalam talian, yang membolehkan wakil bekerja serentak dengan berbilang pelanggan.

Oleh itu, banyak perniagaan, seperti Peacock TV, menumpukan pada pusat sumber dalam talian yang mesra pengguna untuk membantu pengguna mengakses maklumat yang mereka perlukan dengan cepat dan mudah.

Sumber Pembelian Langganan

Jika anda tidak mempunyai akaun Peacock TV dan mempunyai soalan tentang rancangan dan harga, biasanya anda tidak perlu menghubungi wakil. Semua maklumat yang diperlukan mengenai rancangan, harga dan kandungan tersedia di muka depan di halaman pendaratan Peacock TV.

Menatal halaman utama, anda akan menemui semua maklumat yang anda perlukan untuk memutuskan sama ada anda ingin melanggan dan rancangan yang sesuai dengan keperluan dan belanjawan anda.

Bahagian pertama termasuk pratonton kandungan yang tersedia dan senarai filem, program dan saluran yang tersedia pada masa ini, termasuk “Baru Ditambah” dan “Asal Eksklusif.” Setiap bahagian termasuk butang “Pilih Rancangan”, menjadikannya mudah untuk melanggan jika anda mendapati kandungannya cukup menarik.

Teruskan menatal untuk melihat carta perbandingan tentang perkara yang disertakan dalam Pelan Premium berbanding pelan Plus, bersama-sama dengan maklumat harga awal.

Seterusnya, senarai peranti yang disokong untuk penstriman boleh didapati. Bahagian ini juga termasuk maklumat tentang profil, ketersediaan keselamatan ibu bapa dan penstriman pada berbilang peranti.

Akhir sekali, jika anda masih tidak pasti tentang pembelian pelan, di bawah tajuk “Soalan? Kami telah melindungi anda” ialah bahagian Soal Jawab. Maklumat yang tersedia di sini kebanyakannya sama seperti di bahagian atas tetapi disusun agar sesuai dengan format Soal Jawab.

Pusat Bantuan

Pautan “Bantuan” terletak pada pengaki halaman untuk mencari maklumat melangkaui harga dan kandungan rancangan. Pusat Bantuan mengandungi sumber tambahan, termasuk artikel bermaklumat yang disusun mengikut topik, bar carian untuk mencari pertanyaan khusus dan Bot Pembantu Merak.

Artikel Bantuan

Artikel Bantuan diisih mengikut kategori untuk memudahkan carian:

  • Bermula – Untuk maklumat tentang pembelian langganan.
  • Mengurus Akaun Saya – Untuk pelanggan semasa dengan akaun, log masuk dan soalan pembayaran.
  • Apa yang ada pada Peacock – Untuk mendapatkan maklumat tentang kandungan penstriman yang tersedia.
  • Menggunakan Peacock – Untuk soalan/isu teknikal tentang penstriman.

Bot Pembantu Merak

Chatbot berguna jika anda tidak pasti di mana hendak mula mencari jawapan kepada soalan anda dan ingin menjimatkan masa mencari menu atau setiap topik secara individu.

Chatbot Peacock bukanlah alat yang sangat canggih. Itulah yang dipanggil chatbot berasaskan menu/butang. Bentuk chatbot yang paling asas ialah ia lebih berfungsi sebagai pepohon keputusan, berkembang daripada topik yang lebih samar kepada topik yang lebih khusus berdasarkan pilihan anda daripada senarai pilihan. Pengguna tidak boleh menaip soalan, arahan atau respons mereka. Atas sebab ini, pendekatan yang lebih langsung adalah dengan menggunakan bar carian. Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk menggunakan chatbot, ia adalah proses yang mudah. Klik butang kuning dengan ikon robot berlabel “Perlukan Bantuan?” di bahagian bawah sebelah kanan skrin. Seterusnya, pilih daripada senarai pilihan:

  • Bermula
  • Persediaan dan Log Masuk Peranti
  • Pembayaran dan Langganan
  • Urus Akaun
  • Pembantu teknikal
  • Pelanggan Xfinity (Xfinity ialah penyedia kabel dan internet yang popular)

Hubungi Kami dalam Perkhidmatan Pelanggan – Bercakap kepada Manusia

Jika anda masih mempunyai soalan atau lebih suka bercakap terus dengan manusia, cara paling mudah ialah mencari “hubungi kami” dalam bar carian yang terletak di bahagian atas halaman Pusat Bantuan. Ini akan mengarahkan anda ke halaman yang menawarkan pelbagai cara untuk menjawab soalan oleh manusia sebenar. Walau bagaimanapun, Peacock mengesyorkan bahawa perhentian pertama pengguna untuk mencari penyelesaian hendaklah artikel Pusat Bantuan dan chatbot. Sumber lanjut yang ditawarkan termasuk halaman “Berhubung” dan akaun media sosial.

Hubungi

Sumber ini hanya tersedia untuk pelanggan. Dari halaman ini, anda boleh menghantar e-mel atau bersembang dengan ejen langsung. Ejen langsung tersedia antara 9 PG dan 1 PG EST.

Pemesejan Media Sosial

Akhirnya, dan mungkin kaedah paling langsung untuk mencari jawapan daripada manusia sebenar adalah melalui media sosial. Peacock mempunyai beberapa akaun media sosial yang menawarkan respons daripada wakil manusia kepada soalan melalui mesej langsung.

Twitter: @PeacockTVCare

Facebook: @PeacockTVCare

Instagram: @Peacock

Perkhidmatan Pelanggan Tanpa Telefon Peacock TV

Tidak mempunyai perkhidmatan pelanggan telefon boleh menjadikannya lebih sukar dan kurang segera untuk mendapatkan jawapan kepada soalan daripada manusia. Walau bagaimanapun, harapannya ialah dengan menyediakan sumber mesra pengguna seperti artikel Pusat Bantuan Peacock, chatbots dan media sosial sebagai hab maklumat di mana pengguna boleh mencari jawapan kepada hampir sebarang pertanyaan, mereka akan dapat menghapuskan keperluan untuk penahanan lama dan lain-lain. kekecewaan pusat panggilan perkhidmatan pelanggan.

Apakah perasaan anda tentang perkhidmatan pelanggan tanpa telefon Peacock TV? Adakah anda lebih suka menggunakan sumber dalam talian atau bercakap dengan wakil secara terus? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.