Maksud Emoji Telegram – Senarai Lengkap

116

Mereka mengatakan gambar bernilai seribu perkataan, dan kita boleh mengatakan perkara yang sama untuk emoji. Dengan emoji, kita boleh meluahkan emosi kita tanpa kata atau menambah makna istimewa pada perbualan yang ditaip. Sebagai salah satu platform pemesejan yang paling popular, Telegram menawarkan beratus-ratus emoji yang boleh dimasukkan oleh pengguna dalam sembang mereka.

Maksud Emoji Telegram - Senarai Lengkap

Jika anda berminat untuk mempelajari maksud di sebalik emoji Telegram, anda telah datang ke tempat yang betul. Di sini, kita akan membincangkan maksud emoji Telegram yang paling kerap digunakan.

Maksud Emoji Telegram

Telegram memberi anda akses kepada ratusan emoji dengan makna yang berbeza. Emoji biasa tersedia untuk setiap pengguna Telegram.

Telegram membahagikan emojinya kepada beberapa kategori: Emoji & Orang, Alam Semula Jadi, Makanan & Minuman, Aktiviti, Perjalanan & Tempat, Objek dan Simbol & Bendera. Mari kita mulakan dengan salah satu emoji paling popular, wajah tersenyum.

Wajah Senyuman Dengan Mulut Terbuka

Wajah tersenyum kuning dengan senyuman lebar, terbuka dan mata terbuka adalah salah satu emoji Telegram yang paling kerap digunakan. Emoji ini menyampaikan kegembiraan dan keseronokan umum dan biasanya mempunyai konotasi positif. Anda boleh menghantarnya kepada orang yang rapat dengan anda, tetapi ia juga sesuai untuk sembang yang anda ada dengan seseorang yang anda tidak begitu kenali (atau sama sekali).

Anda boleh menambah emoji ini pada sembang Telegram dengan mengklik padanya atau menaip “:smiley:”.

Wajah Senyuman Dengan Air Mata Kegembiraan

Wajah senyuman dengan air mata kegembiraan sering digunakan untuk menunjukkan sesuatu yang sangat lucu atau pun kelakar. Ia boleh digunakan sebagai reaksi kepada kenyataan, meme, imej atau situasi dan biasanya mempunyai makna yang positif.

Emoji ini dinamakan Oxford Dictionaries 2015 Word of the Year. Ini adalah kali pertama piktograf dinamakan Word of the Year. Pada tahun itu, Oxford University Press bekerjasama dengan SwiftKey untuk menganalisis penggunaan emoji paling popular. Keputusan menunjukkan bahawa wajah tersenyum dengan air mata kegembiraan adalah emoji yang paling banyak digunakan di seluruh dunia.

Kod untuk emoji Telegram ini ialah “:joy:”.

Wajah Tersenyum Dengan Mata Tersenyum

Emoji ini menampilkan wajah tersenyum kuning, mata tertutup tetapi gembira, mulut tertutup dan pipi merah jambu. Ia sering digunakan untuk menyampaikan perasaan hangat, positif, kebahagiaan tulen dan keseronokan. Ramai orang menggunakannya apabila mereka ingin berkata, “Saya gembira untuk anda.”

Anda juga boleh menggunakan emoji ini jika anda ingin menjadi ironik atau mewakili situasi negatif dengan cara yang lucu.

Kod untuk emoji Telegram ini ialah “:blush:”.

Wajah Tersenyum Dengan Halo

Wajah tersenyum Telegram dengan halo menampilkan mata dan mulut tersenyum tertutup dan halo biru di atas kepala. Emoji ini boleh mewakili malaikat, doa, berkat atau perbuatan baik. Sebagai contoh, anda boleh menulis, “Saya memberi makanan kepada anjing liar hari ini,” dan tambahkan wajah tersenyum dengan lingkaran cahaya pada ayat anda.

Emoji ini juga sering digunakan dalam konteks ironis. Anda boleh berkata, “Saya tidak belajar apa-apa untuk ujian esok,” dan tambah emoji.

Jika anda ingin menggunakan emoji ini dalam Telegram, anda boleh menemuinya dalam senarai emoji atau taip “:innocent:” dalam sembang.

Wajah Tersenyum Dengan Mata Hati

Jika anda ingin menyatakan semangat, kasih sayang, atau cinta kepada sesuatu atau seseorang, wajah tersenyum dengan mata hati adalah pilihan yang sangat baik. Nada emoji ini boleh menjadi platonik dan romantis, jadi anda boleh menghantarnya kepada orang penting anda, ahli keluarga, rakan, dsb.

Dalam sesetengah konteks, anda juga boleh menghantar emoji ini kepada orang yang anda tidak kenali. Sebagai contoh, anda boleh menggunakannya untuk menyokong sesuatu yang mereka tulis atau lakukan.

Anda boleh mendapatkan emoji ini dalam Telegram dengan menaip “:heart_eyes:” dalam sembang.

Emoji Meniup Ciuman

Ini adalah salah satu emoji paling popular, bukan sahaja di Telegram tetapi di media sosial dan platform pemesejan yang lain juga. Terdapat beberapa emoji ciuman, dan yang satu ini menampilkan wajah mengenyit kuning meniup ciuman yang digambarkan sebagai hati kecil. Seperti yang anda boleh andaikan, emoji ini menyatakan kasih sayang dan cinta.

Anda boleh menggunakannya untuk mengucapkan selamat pagi atau selamat malam kepada orang yang disayangi, mengucapkan tahniah kepada seseorang atas pencapaian penting, dsb.

Kod Telegram untuk emoji ini ialah “:kissing_heart:”.

Wajah Senyuman Tersenyum Tersenyum

Wajah tersenyum ini mempunyai mata yang juling, berbentuk x dan mulut terbuka dengan senyuman menampakkan gigi. Emoji ini biasanya mewakili ketawa, keterujaan dan kegembiraan yang menggembirakan. Ramai yang bersetuju bahawa ia mempunyai makna “lebih kuat” daripada wajah senyuman biasa dengan mulut terbuka.

Wajah senyuman yang tersengih-sengih adalah bentuk emoji bagi emotikon “xD”.

Jika anda ingin menggunakan emoji ini dalam Telegram, anda boleh menggunakan kod “:satisfied:” atau “:laughing:”.

Emoji Kecewa

Tidak semua emosi manusia adalah positif, begitu juga emoji. Emoji ini menampilkan mata tertutup dan muka berkerut serta boleh digunakan untuk menyatakan kesedihan dan kekecewaan.

Orang ramai menggunakan emoji ini dalam pelbagai konteks, daripada perkara remeh seperti, “Hei, saya lambat,” hinggalah ucapan takziah apabila orang yang disayangi meninggal dunia.

Telegram untuk emoji ini ialah “: kecewa:”.

Emoji Thumbs-Up

Isyarat ibu jari ialah isyarat tangan biasa yang menyatakan kelulusan dan sokongan. Emoji ibu jari ialah perwakilan digital bagi gerak isyarat ini. Anda juga boleh menggunakan emoji ini untuk mengesahkan anda menerima mesej.

Emoji ibu jari ke atas juga boleh dianggap sebagai sarkastik atau pasif-agresif, jadi berhati-hati dalam situasi yang anda gunakan.

Jika anda ingin menggunakan emoji ibu jari dalam Telegram, anda boleh menaip kod “:suka:,” “:thumbup:”, atau “:thumbup:” dalam sembang.

Emoji Tangan Dilipat

Emoji ini menggambarkan dua tangan dirapatkan, dengan jari dihalakan ke atas, dan ia telah menjadi topik pertikaian internet sepanjang tahun. Iaitu, sesetengah pihak mendakwa emoji ini ialah simbol “high-five” dan menggunakannya dalam konteks positif.

Walau bagaimanapun, emoji ini sebenarnya mewakili isyarat untuk berdoa, memberi salam atau mengucapkan terima kasih. Ia juga boleh menyatakan harapan, pujian, terima kasih, atau rasa hormat. Oleh itu, emoji ini selalunya boleh menjadi sebahagian daripada teks emosi dan tidak boleh dikelirukan dengan high five.

Kod Telegram untuk emoji ini ialah “:pray:”.

Emoji Bisep Lentur

Emoji bisep lentur adalah mudah. Selain maksud bersenam yang jelas, emoji ini sering digunakan untuk menyatakan kekuatan, ketahanan atau sokongan. Ia adalah emoji yang sesuai untuk digunakan apabila orang yang anda sayangi telah mencapai sesuatu yang penting dan anda ingin memuji mereka.

Anda boleh menambah emoji ini pada sembang Telegram dengan menaip “:muscle:”.

Emoji Telinga

Anda mungkin terkejut apabila mengetahui tentang makna emoji telinga yang berbeza. Yang paling jelas ialah menggantikan perkataan “telinga” dalam teks anda. Selain itu, anda boleh menggunakan emoji ini untuk menunjukkan bahawa anda sedang mendengar (atau membaca) perkara yang orang lain katakan (menulis). Emoji sering digunakan apabila anda tidak sabar untuk mendengar apa yang orang lain katakan.

Kod Telegram untuk emoji ini ialah “:ear:”.

Emoji Pengilat Kuku

Emoji ini ialah cara terbaik untuk memberitahu juruteknik kuku anda bahawa anda perlu menjadualkan janji temu. Walau bagaimanapun, emoji pengilat kuku mempunyai makna lain yang lancang. Ia menunjukkan bahawa anda tidak mengambil berat tentang situasi tertentu atau benar-benar tenang dengannya.

Tambahkan emoji ini pada sembang Telegram anda dengan menaip “:nail_care:”.

Emoji Makanan Menikmati Wajah

Emoji ini menampilkan mata yang tersenyum dengan senyuman lebar dan lidah yang menjelir dari satu sudut. Lidah mewakili menjilat bibir dalam kepuasan. Jika anda ingin menyatakan bahawa anda baru sahaja makan makanan yang lazat atau sedang bersiap untuk memasak, emoji ini ialah pilihan yang bagus.

Emoji ini juga boleh menjadi sedikit genit dan digunakan untuk menyatakan bahawa anda mendapati seseorang itu menarik.

Jika anda ingin menggunakan emoji ini dalam sembang Telegram, taip “:yum:” dan ia akan muncul.

Emoji Berfikir

Emoji berfikir telah berkerut kening, dengan ibu jari dan jari telunjuk diletakkan di dagu. Ia menggambarkan seseorang sedang merenung.

Anda boleh menggunakannya apabila anda tidak pasti tentang jawapan kepada soalan dan memerlukan sedikit masa untuk berfikir. Ramai orang menggunakan emoji ini untuk menyatakan tidak bersetuju dengan orang yang mereka bersembang. Ia boleh sesuai untuk menyampaikan nada yang suka bermain, mengejek, hairan atau ragu-ragu.

Kod Telegram untuk emoji ini ialah “:hmm:”, “:thinking_face:”, dan “:thinking:”.

Emoji Wajah Dengan Stim Datang Dari Hidung

Emoji ini menggambarkan wajah yang jengkel atau marah dengan mata tertutup dan wap yang keluar dari lubang hidung. Apabila emoji ini mula-mula muncul, ia bertujuan untuk digunakan untuk menyatakan kemenangan dan kebanggaan. Walau bagaimanapun, makna emoji itu berkembang dari semasa ke semasa, dan kini biasanya menggambarkan kekecewaan, kemarahan, ketidakpuasan hati atau kemarahan.

Kod Telegram untuk emoji ini ialah “:triumph:”.

Emoji Wajah Tanpa Mulut

Emoji ini mempunyai dua mata dan tiada mulut, dan ia boleh mempunyai pelbagai makna. Anda boleh menggunakannya jika anda ingin menyatakan bahawa anda terdiam, sedih, kecewa atau kecewa.

Taip “:no_mouth:” dalam sembang Telegram untuk mendapatkan emoji ini jika anda tidak menemuinya dalam senarai.

Tambahkan Lebih Makna pada Teks Anda

Emoji ialah bahasa universal yang membolehkan kita menyampaikan emosi yang selalunya tidak dapat diungkapkan melalui kata-kata. Mereka juga menjadikan komunikasi lebih cepat dan lebih mudah. Telegram membolehkan penggunanya berseronok dengan pelbagai jenis emoji yang boleh mempunyai banyak makna dan boleh sesuai untuk konteks yang berbeza. Adakah anda sering menggunakan emoji? Apakah kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.