Maksud Emoji WhatsApp – Senarai Lengkap

168

Kita telah kembali kepada bahasa bergambar apabila kita memasuki dekad kedua abad ke-21. Emoji ada di mana-mana. Ramai yang menggunakannya dan bukannya meletakkan apa yang mereka ingin katakan dengan kata-kata. Mereka menghidupkan komunikasi anda dan berjiwa ringan, menambah suasana pada perbualan.

Maksud Emoji WhatsApp - Senarai Lengkap

Terdapat emoji untuk setiap ungkapan di dunia, dan mereka boleh menyampaikan volum jika anda menggunakannya dalam konteks yang betul. Jika anda tidak pasti cara menggunakan emoji tertentu dalam urutan WhatsApp, berikut ialah panduan ringkas untuk maksudnya.

Wajah Tersenyum Dengan Mata Tersenyum

Anda boleh menggunakan senyuman lebar dengan mata tertutup untuk meluahkan emosi positif, menambah suasana mesra, tanpa meneka pada pertukaran. Anda juga boleh menggunakan emoji ini untuk menambah sedikit sindiran semasa menutup kenyataan, seperti dalam “ketawa di muka anda.” Secara keseluruhan, emoji ini kebanyakannya mempunyai konotasi ringan.

Wajah Senyuman Klasik

Yang ini mungkin emoji paling terkenal di dunia. Itu emoji “the”. Mengenai sejarahnya, emoji ini mempunyai banyak makna dan digunakan untuk menyatakan kemesraan dan secara amnya mempunyai konotasi positif. Penggunaannya adalah fleksibel dan selalunya dibenarkan ke dalam pertukaran formal, seperti e-mel, untuk meringankan perbualan.

Wajah Tersenyum Dengan Mata Tersenyum dan Pipi Marah

Emoji pipi merah jambu sering digunakan dalam konteks positif untuk menambahkan suasana mesra pada perbualan. Anda boleh menggunakannya untuk berkata, “Saya gembira ini berlaku/anda berkata begitu, dsb.” Ia memancarkan kemesraan dan niat yang baik.

Wajah Tersenyum Tersenyum

Senyuman juling berdiri dekat dengan emoji LOL yang berair mata. Ia mempunyai mata berbentuk “X” yang menyerupai emotikon “XD” yang popular suatu ketika dahulu. Ia mengekspresikan ledakan ketawa yang menggembirakan seolah-olah ketawa dari perut anda. Walaupun tidak menyampaikan bahawa anda mendapati objek perasaan itu lucu seperti dalam emoji ROFL, anda boleh menggunakannya untuk menunjukkan keseronokan atau keseronokan anda. Ia membawa lebih keamatan daripada emoji senyuman biasa.

Wajah Tersenyum Dengan Peluh

Emoji yang tersengih dan berpeluh mempunyai makna yang bercanggah bergantung pada konteksnya. Satu masa ia boleh meluahkan saraf sambil cuba kelihatan santai. Sebaliknya, menambahkan wajah ini pada perbualan boleh menjadi cara untuk mengatakan, “Wah!” selepas menyelesaikan sesuatu yang meletihkan yang ternyata positif. Ini juga boleh bermakna anda tidak bersetuju sepenuhnya dengan apa yang dikatakan tetapi terimalah. Dengan sedikit ketidakselesaan, walaupun.

LOL (Wajah Dengan Air Mata Kegembiraan)

Wajah dengan air mata kegembiraan ialah emoji yang paling banyak digunakan di semua platform, termasuk WhatsApp. Menambahkan wajah tersengih dan menitiskan air mata pada perbualan bermakna anda mendapati pertukaran itu lucu. Kening terangkat ikon ini mencontohi ekspresi muka semula jadi ketika ketawa yang ikhlas. Gunakan emoji ini dalam konteks bodoh dan ringan untuk menyatakan ketawa yang lebih kuat dan kuat.

ROFL

Satu variasi emoji LOL, ROFL menampilkan muka ketawa berair mata, sedikit menoleh ke kiri. Maksudnya apa namanya: berguling-guling di atas lantai sambil ketawa. Anda boleh menggunakannya untuk menyatakan bahawa anda mendapati sesuatu yang sangat kelakar, dengan konotasi yang lebih kuat daripada emoji LOL yang berair mata yang asal.

Muka Meleleh

Salah satu emoji yang lebih baharu, wajah yang meleleh, mengekspresikan wajah tersenyum yang semakin berkurangan menjadi lopak. Maksud emoji ini berbeza mengikut konteks. Namun, ia paling kerap digunakan untuk meluahkan rasa malu atau rasa subjektif ketidakselesaan yang datang. Anda boleh menggunakannya untuk menyatakan ironi, kerana emoji masih mengekalkan senyuman yang herot sambil merendahkan martabat.

Muka Terbalik

Anda boleh menggunakan variasi terbalik terbalik muka senyuman utama untuk menyatakan sindiran dan ironi atau untuk menambahkan rasa bodoh tambahan pada pertukaran. Ia juga merupakan satu cara untuk mengatakan anda bergurau secara halus dan sopan. Emoji ini serupa dengan emoji “orang mengangkat bahu”, diedit oleh emotikon “shruggie” klasik.

Muka Mengenyitkan Mata

Biasanya, dengan mata kiri yang tertutup, emoji ini menyatakan pelbagai maksud. Anda boleh menggunakannya untuk menyatakan gurauan dan ironi, dengan konotasi kilas yang halus. Anda boleh meletakkan kenyitan mata dalam perbualan jika anda ingin memberi isyarat bahawa apa yang anda katakan bukanlah maksudnya. Ia lazimnya mempunyai nada yang tidak senonoh, dan menggunakannya untuk menggoda juga adalah perkara biasa.

Muka Yang Tersenyum

Senyuman itu adalah variasi yang lebih nakal dari muka mengenyit mata. Senyuman masam mencadangkan, “Jika anda tahu apa yang saya maksudkan” dan sering digunakan untuk menyatakan sindiran seksual. Emoji adalah lebih sengit daripada ekspresi mengenyit mata, kerana ini secara langsung menunjukkan makna ganda perbualan, menunjuk kepada menggoda.

Muka Tangan Atas Mulut

Tangan menutup mulut, menyembunyikan senyuman yang memerah, secara langsung memberi isyarat “Ooops!” ke bahagian penerima. Kemerahan emoji menunjukkan sedikit rasa malu tetapi dalam konteks yang kurang ajar dan positif. Gunakannya untuk memaparkan permohonan maaf secara main-main selepas membuat kesilapan kecil. Ia juga boleh digunakan dalam konteks menggoda.

Malaikat

Menyatakan tidak bersalah, selalunya secara ironis. Walau bagaimanapun, kerana wajah itu mempunyai senyuman tertutup dan lingkaran cahaya mata, anda juga boleh menggunakan emoji ini dalam mana-mana konteks yang menunjukkan keberkatan dan perbuatan baik. Letakkannya dalam mana-mana konteks yang menyampaikan sifat “malaikat” mesej itu. Selain itu, anda boleh menggunakan emoji ini jika anda ingin dengan sengaja menunjukkan bahawa anda tidak menyedari kemajuan menggoda pihak lain.

Emoji Mata Hati

Jika anda sedang jatuh cinta, anda mungkin akan kerap menaip yang ini. Mata hati tergolong dalam kumpulan emoji yang paling banyak digunakan di pelbagai platform. Gunakannya untuk menunjukkan perasaan kagum dan tergila-gila. Ia menyampaikan ekspresi kasih sayang yang lebih sengit, dengan unsur keterujaan kerana senyuman yang terbuka. Emoji ini mempunyai versi alternatif dalam wajah kucing yang tersenyum dengan mata yang bersemangat.

Muka Tersenyum Dengan Hati Yang Terapung

Jika perasaan subjektif untuk jatuh cinta mempunyai gambaran visual, itu adalah emoji ini. Hati yang terapung di sekeliling kepala mencadangkan emosi yang lembut dan manis. Ia menyampaikan pelbagai konotasi positif, termasuk perasaan romantis, menyatakan cinta dan kebahagiaan yang tulus. Ia boleh digunakan untuk menunjukkan kasih sayang terhadap apa sahaja yang membuat anda berasa pening.

Mata Berbintang

Anda boleh melihat jika seseorang terpesona di mata mereka, dan emoji bermata bintang mendedahkan keseronokan. Anda boleh menggunakannya pada bila-bila masa anda ingin menyatakan bahawa anda kagum atau kagum dengan sesuatu. Gunakannya untuk menunjukkan bahawa anda sangat tidak sabar untuk sesuatu dan tidak sabar untuk ia berlaku. Bergantung pada konteks, emoji ini menunjukkan rasa kagum dan semangat yang mendalam.

Muka Aneh

Emoji ini juga dipanggil “Wajah Zany” dan menyatakan kebodohan. Ungkapan yang keluar lidah berpasangan dengan sepasang mata yang aneh menandakan kekurangan kesungguhan dan kebodohan. Nada emoji ini terutamanya positif, menunjukkan kehilangan kawalan dalam konteks yang menyeronokkan. Apabila diletakkan dalam konteks negatif, emoji ini membayangkan bahawa seseorang atau sesuatu adalah “gila” dengan konotasi kilas sebagai tidak kemas.

Muka Shushing

Wajah yang membisu menunjukkan sesuatu yang anda ingin rahsiakan atau menambah rasa budi bicara pada pertukaran. Jari telunjuk di atas mulut berkata, “Shhh!” menuntut senyap, membayangkan kepada penerima bahawa maklumat itu haruslah sederhana. Emoji yang menyenyap juga mewujudkan rasa jangkaan. Memberi pengumuman eksklusif diikuti dengan emoji ini mewujudkan ruang untuk meningkatkan ketegangan.

Membulat Mata

Emoji menyampaikan mesej ekspresi gulung mata. Wajah dengan mata yang digulung ke atas menunjukkan penghinaan, kebosanan, atau sebarang ketidaksetujuan terhadap situasi tersebut. Anda juga boleh menggunakan gulung mata emoji untuk menunjukkan kenyataan sarkastik atau sassiness. Seolah-olah anda akan berkata, “Apa sahaja.”

Muka Kosong

Wajah neutral dengan mulut rata dan mata kosong menunjukkan kekurangan tindak balas yang betul. Anda boleh menggunakannya apabila anda tidak mempunyai pendapat yang jelas. Gunakan emoji ini untuk menyatakan kebimbangan atau keagresifan pasif. Memperkenalkan sentimen ini kepada perbualan bermakna, “Saya tidak tahu apa yang perlu difikirkan tentang perkara ini, secara jujur.”

Muka Mengetap Gigi

Juga dikenali sebagai “wajah janggal”, emoji ini sering menunjukkan perasaan tidak selesa. Menggertak gigi yang dipasangkan dengan ekspresi mata kosong boleh bermakna anda tegang atau objek perbualan tidak menyenangkan. Suasana keseluruhan emoji ini adalah untuk membayangkan bahawa keadaan telah menimbulkan perasaan janggal tentang mereka.

Wajah Berfikir

Tambahkan emoji ini pada perbualan jika anda ingin menunjukkan bahawa anda sedang memikirkan topik tersebut. Jari-jari di dagu dan kening yang terangkat menunjukkan bahawa anda sedang berfikir secara mendalam. Emoji ini mungkin menunjukkan bahawa anda ragu-ragu tentang sesuatu seolah-olah anda berkata, “Hmm…” Ia adalah salah satu emoji yang lebih fleksibel, kerana anda boleh menggabungkannya dengan nada yang berbeza, termasuk mengejek, suka bermain atau bersungguh-sungguh. Anda juga boleh menggunakannya dan bukannya tanda soal, membayangkan anda meminta sesuatu.

Menyampaikan Apa yang Tidak Boleh Dikatakan

Emoji telah menjadi sebahagian daripada komunikasi moden. Mereka boleh menambah nada pada mesej jika ia belum jelas dan memperkayakan keseluruhan perbualan. Mengetahui cara menggunakan emoji dan makna yang berbeza adalah penting untuk menjadi celik digital. Kebanyakan apl pemesejan mempunyainya dan ia sentiasa boleh diakses dengan segera dalam tetingkap sembang.

Apakah emoji kegemaran anda atau paling kerap digunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!