Maksud LMS dalam Mesej Teks

21

Adakah anda kadang-kadang membaca mesej teks dan tertanya-tanya, “Apakah maksud ini?” Jika ya, kami di sini untuk menjawab soalan. Secara khusus, apakah maksud LMS, untuk dan bagaimana anda menggunakannya dalam mesej teks?

Maksud LMS dalam Mesej Teks

Boomer, Gen X, Milenium, Gen Z dan Gen Alpha… Jurang generasi boleh menyebabkan salah faham. Jika anda rasa anda memerlukan panduan untuk menggunakan perkataan dan akronim baharu ini, anda berada di tempat yang betul. Mari kita selami maksud LMS dan lihat bagaimana ia boleh digunakan dan semua kemungkinan makna yang mungkin ada.

Suka Status Saya

Dalam dunia hari ini, impak internet dan media sosial terhadap interaksi tidak dapat dinafikan. Kebanyakan hubungan remaja dan dewasa muda hari ini adalah melalui mesej di pelbagai platform seperti Messenger, IG, Viber, WhatsApp dan lain-lain. Dinamik kehidupan dan perbualan kami juga telah berubah. Kita boleh melihat perubahan tersebut dengan paling jelas dalam bahasa melalui slanga, singkatan, akronim dan perkataan baharu.

Tidak lebih daripada LMS.

Maknanya

Penggunaan utama LMS dalam dunia media sosial berasal dari permulaan Facebook. LMS bermaksud “Suka Status Saya.” Ini telah diteruskan ke media sosial lain dan digunakan oleh orang yang ingin meningkatkan keterlihatan kandungan mereka dengan meminta orang lain menyukai siaran mereka. Dalam konteks yang sama, pada platform visual, seperti Instagram, ini juga boleh bermaksud Suka Selfie Saya.

Contoh

Mari kita lihat bagaimana ia boleh digunakan dalam perbualan:

“Saya buat boneka haiwan ini untuk dijual. Tolong LMS!”

“LMS jika anda ingin membaca lebih lanjut tentang mainan buatan tangan!”

guna

Anda boleh menggunakan ini bukan sahaja untuk menulis status di media sosial tetapi juga semasa menghantar mesej kepada rakan dan kenalan anda untuk meminta LMS meningkatkan jangkauan anda. Ini bagus apabila anda ingin meningkatkan keterlihatan anda terutamanya jika anda menjual barangan atau perkhidmatan melalui media sosial.

Dalam sesetengah kes, anda mungkin terdengar sombong apabila anda meminta orang lain menyukai kandungan anda. Atas sebab itu, gunakan dengan berhati-hati.

Sayangi Diri Saya

Maknanya

Dengan pergerakan “cinta diri” yang semakin meningkat, ini telah menjadi salah satu kegunaan biasa lain untuk akronim LMS.

Contoh

“Awak dah putus cinta, tapi dia masih telefon awak? Adakah anda akan menjawab?”

“Saya tidak fikir begitu. Saya terlalu banyak LMS untuk melaluinya lagi.”

guna

Ini paling biasa digunakan untuk memberitahu seseorang bahawa anda akan mendahulukan diri anda dalam situasi tertentu dan tidak membiarkan orang lain berjalan di atas anda. Anda boleh menggunakannya paling kerap dengan orang yang anda rapat.

LMS dalam konteks ini juga boleh diambil secara narsis, atau seperti seseorang yang mempunyai rasa nilai diri yang melampau.

Biar Saya Lihat

Maknanya

Borang yang disingkatkan ini adalah jelas. Jika anda ingin melihat gambar, atau video, atau mengesahkan perkara yang dibincangkan oleh seseorang, anda akan menghantar LMS dalam teks. Ini mungkin bermakna seseorang ingin melihat apa yang anda lakukan, tetapi ia juga boleh mempunyai makna lain. Contohnya, jika seseorang perlu menyemak semula kerja atau kemajuan anda, mereka mungkin menggunakan LMS. Sebagai alternatif, ibu bapa yang menyemak perkara yang anda lakukan mungkin melakukan perkara yang sama.

Contoh

“Saya baru beli baju baru!”

“Betul ke? LMS!”

“Saya menjumpai semanggi empat daun di belakang rumah kami.”

“Saya rasa sukar untuk percaya. LMS!”

guna

Bergantung pada orang yang anda bercakap, ia boleh mempunyai implikasi yang berbeza. Jika anda bercakap dengan ahli keluarga atau rakan, ini adalah bentuk komunikasi sebab yang boleh diterima. Tetapi jika anda bercakap dengan seseorang yang anda kurang rapat, ia mungkin kelihatan sebagai permintaan atau permintaan untuk mengetahui sama ada seseorang bercakap benar.

Tinggalkan Saya

Maknanya

Makna akronim LMS ini biasanya digunakan dalam mesej teks. Apabila kita ingin meminta seseorang meninggalkan sesuatu untuk kita atau berkongsi dengan kita.

Contoh

“Saya minta maaf saya tidak dapat hadir ke majlis hari jadi awak. Tolong LMS kek!”

“Kita nak tengok wayang esok? Saya ada tiket tambahan. “

“Bunyinya bagus! LMS tiket!”

guna

Walaupun ia tidak semestinya kedengaran seperti penggunaan bahasa yang betul, jika tidak disingkatkan, ini biasanya digunakan dalam menghantar mesej apabila meminta seseorang menyimpan sesuatu untuk kita seperti makanan, tiket atau tempat duduk.

Lelaki Terakhir Berdiri

Maknanya

Frasa ini boleh digunakan dalam suasana sukan atau persaingan, yang hanya tinggal satu pemenang pada penghujungnya. Adalah dipercayai bahawa fasa ini pada asalnya merujuk kepada perlawanan tinju di mana pemenang akan menjadi orang terakhir yang berdiri tegak.

Ungkapan ini juga boleh digunakan untuk seseorang yang terselamat dari kesusahan fizikal atau emosi dan berjaya mengatasinya. Walau bagaimanapun, bagi generasi muda, LMS boleh mewakili permainan penembak orang pertama atau permainan battle royale di mana anda perlu bertahan, sehingga anda menjadi orang terakhir yang berdiri.

Contoh

“Saya suka bermain permainan LMS.”

“Selepas tamat latihan, dialah yang mereka berikan jawatan sepenuh masa. Pada akhirnya, dia adalah LMS.

guna

Apabila bercakap tentang teks, LMS adalah yang paling biasa digunakan untuk permainan. Anda boleh menggunakan akronim ini apabila bercakap santai dengan seseorang tentang proses pemilihan pekerjaan atau rancangan realiti. Ia juga digunakan untuk menerangkan orang terakhir yang berdiri dalam pertandingan sukan (biasanya merujuk kepada sukan pertarungan). Berhati-hati apabila menggunakan akronim atau ungkapan ini. Ia agak heteronormatif kerana ia menggunakan perkataan “lelaki,” dan itu boleh dianggap menyinggung perasaan dalam sesetengah situasi.

Sindrom Lelaki Kecil

Maknanya

Ini merujuk kepada jenis tingkah laku yang biasa bagi lelaki yang lebih pendek yang marah kepada dunia dan cuba mengimbanginya secara berlebihan dengan cara yang menjengkelkan. Ia biasanya menggambarkan seseorang yang penuh dengan kerumitan dan menunjukkan kekecewaan itu melalui interaksi yang tidak membina dengan orang lain.

Contoh

“Kenapa dia selalu bergaduh dengan semua orang?”

“Dia mempunyai kes LMS yang serius.”

“Dia selalu melemparkan komen jahat kepada saya.”

“Itu kerana dia berasa terancam dan mengalami LMS.”

Penggunaan

Istilah ini digunakan apabila anda ingin menerangkan seseorang yang tidak sabar-sabar untuk membuktikan mereka lebih baik daripada orang lain kerana mereka berasa tidak selamat atau terancam. Biasanya, ia sesuai dalam situasi apabila seseorang membuat komen yang marah atau cuba bergaduh tanpa sebab yang jelas atau bertindak balas secara berlebihan kerana orang lain melakukan yang lebih baik daripada mereka.

LMS Jika Anda Bersedia untuk Slang Ini

Menavigasi slanga baharu, dengan semua singkatan dan akronim, kadangkala terasa membebankan. Bahasa secara amnya adalah sesuatu yang cair, terutamanya dengan peningkatan teknologi dan internet. Kesimpulannya, setiap generasi mempunyai cara mereka berkomunikasi, perbendaharaan kata pilihan, slanga dan frasa. Walau bagaimanapun, walaupun anda menjumpai banyak perkara baharu dalam teks yang anda tidak fahami, atau mendengarnya digunakan di sekeliling anda, tidak rugi untuk mengetahui maksud dan penggunaannya.

Pernahkah anda mendengar semua makna LMS daripada senarai kami? Yang manakah antara mereka yang biasa kepada anda, dan yang manakah anda tidak pernah jumpa? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.