mana telefon saya? Bagaimana untuk mencari telefon pintar anda yang hilang (atau dicuri).

119
AndroidPIT mencuri telefon pintar 1621
© NextPit

Pernahkah anda meninggalkan telefon anda di suatu tempat dan tidak menemuinya lagi? Terdapat beberapa cara anda boleh mencari telefon pintar yang hilang atau dicuri. Jika anda dapat mengesan telefon dari jauh, anda boleh memastikan bahawa anda menyusahkan mana-mana pencuri yang mungkin ingin mengakses data anda. Di sini, kami memberi anda beberapa petua tentang cara melindungi data anda dan memulihkan peranti anda.

Kehilangan telefon pintar anda atau dicuri boleh menyebabkan anda berasa sangat sedih dan kecewa. Anda bukan sahaja kehilangan peranti mahal, tetapi anda juga telah kehilangan banyak data peribadi, kenalan, gambar dan fail bersama-sama dengannya! Terdapat cara anda boleh mengurangkan kerosakan kehilangan peranti anda atau dicuri dan mungkin juga menyatukan anda dengan telefon pintar anda.

Lompat ke bahagian:

Helah perdagangan

Selalunya agak mudah untuk pencuri mendapatkan akses kepada telefon pintar anda. Apabila anda berada di restoran, terlalu kerap telefon terbiar di atas meja. Berjalan di jalan atau menaiki pengangkutan awam, ramai orang dengan santai memegangnya dalam satu tangan. Sama ada menyemak imbas Internet, Facebook, Twitter atau panggilan – pencuri boleh memanfaatkan situasi ini dengan mudah. Selain itu, adalah penting untuk sentiasa berjaga-jaga apabila anda keluar berseronok. Menurut laporan mengenai kecurian telefon pintar di AS oleh Lookout16% telefon dicuri di restoran dan 11% di bar atau kelab malam.

AndroidPIT dalam bar pada telefon

Bar adalah kegemaran pencuri telefon pintar. / © NextPit, Shutterstock

Satu helah yang popular ialah orang datang kepada anda dengan nota: “Saya pekak dan gelandangan, boleh saya minta wang ganti untuk secawan kopi.” Untuk seketika, telefon pintar anda, yang anda tinggalkan di atas meja di sebelah bir anda, ditutup dengan sekeping kertas. Semasa anda pergi untuk mencapai dompet anda, pencuri akan mengeluarkan telefon pintar anda dari meja dengan pantas. Akibatnya, pencuri menyaku kedua-dua wang ganti anda dan telefon anda. Helah yang sama juga boleh dilakukan dengan surat khabar, kerana ini juga berkesan dalam menyembunyikan jari melekit pencuri.

Satu helah lain ialah cengkaman pantas. Penutupan pintu kereta bawah tanah sentiasa menjadi peluang terbaik untuk pencuri. Mereka mencapai peranti itu, sama ada dari luar melalui pintu yang tertutup atau mereka berjaya mengambilnya dari tangan anda sebaik sahaja pintu hendak ditutup. Sama ada cara, kaedah ini memastikan anda tidak akan dapat mengejar mereka.

Apabila anda berjalan di jalan, anda boleh melindungi diri anda dengan hanya memegang telefon anda semasa anda bercakap dan memastikan anda berada sedekat mungkin dengan bangunan atau dinding.

Mencegah kecurian telefon pintar

Sandarkan data dengan kerap

Sebagai peraturan umum, anda tidak seharusnya menyimpan sebarang gambar atau data peribadi secara eksklusif pada telefon pintar anda. Kenalan, gambar dan banyak lagi boleh disandarkan dalam awan. Google dan yang lain menawarkan sandaran dan storan awan secara percuma, dan anda boleh menetapkannya untuk disegerakkan secara automatik. Biasanya, sandaran automatik ini harus bermula apabila anda menyediakan telefon pintar anda, tetapi jangan lupa untuk menyemak semula dalam Tetapan -> Akaun -> Google -> [Account] -> Penyegerakan dan Sandaran.

Menyusahkan pencuri

Kunci skrin anda dengan PIN, kata laluan atau kod corak. Pada telefon yang lebih moden, anda juga boleh menggunakan cap jari atau imbasan muka untuk mengunci peranti anda. Berhati-hati, kerana ini tidak selalunya selamat seperti PIN atau kata laluan. Nyatakan dalam tetapan bahawa kod mesti dimasukkan apabila peranti dihidupkan untuk menyahsulit memori dalaman supaya hanya anda boleh mengaksesnya. Dalam kes ini, jika telefon dicuri, pencuri tidak boleh mendapatkan data anda.

AndroidPIT huawei mate 20 pro cap jari

Menggunakan pilihan penguncian biometrik akan menyukarkan kehidupan pencuri. / © NextPit

Gunakan akaun Google supaya anda boleh memastikan bahawa jika telefon anda ditetapkan semula oleh pencuri, dia atau dia tidak boleh mengaktifkan semula telefon tanpa mengetahui akaun Google anda. Ini menjadikan telefon itu tidak bernilai sama sekali kepada pencuri. Ia berfungsi untuk mencegah kecurian juga. Menurut a laporan Reutersfungsi yang setanding telah pun dapat mengurangkan jumlah kecurian iPhone yang dilaporkan.

Cari telefon pintar anda

Catat nombor IMEI 15 digit telefon anda, ketahui jenama dan modelnya dan tulis nombor talian hotline perkhidmatan pelanggan untuk pembawa anda. Dengan maklumat ini, lebih mudah untuk melaporkan telefon anda sebagai dicuri dan mengunci kad SIM.

Jika kad SIM dikeluarkan tetapi telefon pintar belum lagi dimatikan, ia masih boleh ditemui melalui IMEI. Anda boleh membaca IMEI dengan menaip *#06# ke dalam aplikasi telefon/dialer. Antara lain, syarikat insurans telefon mudah alih boleh membantu dalam situasi seperti ini.

Pengurus peranti Android mencari telefon pintar anda

Dengan Pengurus Peranti Android, anda boleh membuat telefon pintar anda berdering pada volum maksimum supaya anda boleh mencari telefon bimbit yang salah letak dengan cepat. Jika ia berada di tempat lain, anda boleh mencarinya dalam masa nyata melalui GPS. Walau bagaimanapun, telefon pintar yang dicuri atau hilang mesti dihidupkan dan disambungkan ke Internet. Jika pencuri mengeluarkan kad SIM dan memutuskan sambungan daripada data mudah alih, mematikan Wi-Fi atau mematikan telefon, malangnya ini tidak dapat dilakukan lagi.

  • Cara menggunakan Pengurus Peranti Android
androidpit sony xperia x sim sd slot

Jika pencuri mengeluarkan kad SIM, telefon menjadi lebih sukar untuk dikesan. / © NextPit

Anda juga boleh menggunakan Pengurus Peranti untuk memaparkan mesej supaya orang yang menemuinya tahu cara menghubungi anda. Anda juga boleh memadamkan semua data pada peranti dari jauh.

Kelemahan besar Pengurus Peranti ialah telefon pintar anda mesti disambungkan ke Internet agar ciri jauhnya berfungsi. Selain itu, anda perlu log masuk ke komputer dengan akaun Google yang sama dengan telefon pintar anda. Jika anda menggunakan pengesahan dua langkahanda perlukan kaedah selain telefon anda untuk mengesahkan identiti anda dan log masuk ke PC. Ini boleh menjadi masalah.

cari web peranti saya

Google Cari Peranti Saya membantu memulihkan telefon yang hilang atau dicuri. / © NextPit

Log masuk ke Antara muka web Pengurus Peranti Android dengan bukti kelayakan Google anda untuk mencari, selamat atau memadam peranti anda (dicuri) dari jauh. Untuk melihat sama ada ini dipasang dan diaktifkan pada telefon anda, buka tetapan peranti Android anda dan pergi ke Keselamatan -> Pentadbir peranti. Anda sepatutnya melihat Pengurus Peranti Android disenaraikan di sana. Aktifkannya supaya anda mempunyai kawalan ke atas telefon anda dari jauh sekiranya sesuatu yang buruk akan berlaku kepadanya.

Pengeluar dan apl pihak ketiga menawarkan perkhidmatan yang serupa. Samsung telah Cari Mudah Alih sayaMotorola mempunyai Pengurus Peranti Motorola dan Sony mempunyai myXperia untuk perantinya. Ini ialah pilihan kedua yang baik jika anda tidak mempunyai akaun Google atau tidak boleh mengaksesnya atas sebab tertentu.

Gedung Play termasuk banyak apl pihak ketiga seperti Avast, Android hilang atau Where’s My Droid. Sesetengah daripada mereka, seperti Cerberus, juga berkomunikasi melalui mesej teks dengan telefon pintar anda. Jadi anda juga boleh menghantar arahan ke telefon pintar anda tanpa sambungan Internet selagi peranti dihidupkan dan kad SIM dimasukkan. Di samping itu, apl menyekat pencuri daripada mematikan telefon pintar yang tidak berkunci, yang boleh membantu anda atau polis mengesannya.

Adakah anda mempunyai sebarang petua untuk memulihkan telefon yang hilang atau dicuri? Beritahu kami dalam ulasan.