Masalah Android Lollipop yang teruk dan penyelesaiannya

121
Penggoda masalah AndroidPIT lollipop 2
© NextPit

Walaupun Android 7.0 Nougat kini tersedia, Android Lollipop masih popular di seluruh dunia – dan dalam beberapa kes ia menyebabkan masalah. Jika anda ingin tahu cara membetulkan isu Android Lollipop, berikut ialah penyelesaian kepada pepijat yang paling biasa yang pernah kami dengar. Kami akan menambah senarai ini apabila lebih banyak isu timbul.

  • Petua dan petua Android Lollipop
  • Berita kemas kini Android 6.0 Marshmallow

Lompat ke bahagian:

Periksa perkara ini dahulu

Beberapa masalah yang paling biasa selepas kemas kini perisian mudah dibetulkan. Sebelum mengambil langkah drastik, semak perkara berikut:

  • Semak sama ada semua apl anda dikemas kini dengan pergi ke Gedung Play > Permainan dan Aplikasi Saya.
  • Jika apl terus mengalami masalah, pergi ke Tetapan > Aplikasi dan pilih apl yang berkenaan. Kemudian kosongkan cache.
  • Jika masalah berterusan, mulakan semula telefon anda.
  • Anda juga boleh cuba mengosongkan cache atau data apl apl lain yang menyebabkan masalah.
  • Jika semua penyelesaian sebelumnya telah gagal, anda boleh cuba memulihkan tetapan kilang. Ini akan memadamkan data, foto, video dan semua fail peribadi lain yang disimpan pada telefon pintar anda. Semak penyelesaian yang disyorkan dalam artikel ini sebelum meneruskan ke langkah ini.

Android Lollipop: masalah prestasi

Bagi kebanyakan orang, mengemas kini kepada Android Lollipop telah menjadikan perkakasan mereka lebih ceria, gigi mereka lebih putih dan hari-hari mereka kelihatan menarik. Tetapi sesetengah pengguna telah menghadapi pelbagai isu, termasuk pegun, ranap sistem, gagap dan ketinggalan. Peningkatan di tempat boleh menjadi puncanya.

Memasang kemas kini di atas kemas kini di atas kemas kini akhirnya boleh menyebabkan masalah, jadi tetapan semula kilang mungkin terdapat pada kad, tetapi lihat dahulu apl anda untuk memastikan ia telah dikemas kini kepada Lollipop. Seperti mana-mana isu prestasi, cuba matikan apa-apa yang anda tidak perlu lihat jika anda boleh mengenal pasti punca tertentu.

Android Lollipop: apl dimulakan semula di latar belakang

Terdapat pepijat yang memulakan semula apl di latar belakang dalam versi pertama Android 5.0, tetapi tidak dengan kemas kini 5.1. Malah apl dengan pemberitahuan berterusan dalam bar status terjejas oleh bencana ini. Satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah ini ialah memulakan semula telefon, yang merupakan penyelesaian sementara, atau mengemas kini telefon anda kepada versi Android yang lebih baharu, untuk penyelesaian kekal.

Android Lollipop: mesej ralat “system.img” tiada

Ini adalah isu yang sangat mengecewakan, tetapi ia boleh dibetulkan, saya memberi jaminan kepada anda. Sebelum anda boleh menggunakan Lollipop pada peranti anda, anda mendapat mesej ralat ini, “Sistem yang hilang.img”. Semasa ia masih menggunakan versi Android ini, Nexus 5 juga mengalami masalah utama ini, yang boleh berlaku semasa kilat imej pemasangan dengan versi 5.0.
Untuk menyelesaikan isu ini, anda hanya perlu memancarkan fail pemasangan satu demi satu secara manual, bukannya menggunakan arahan automatik “flash-all.bat”.

android lollipop problemes solutions missing system img image 01

Jika anda melihat ralat ini, jangan risau, ia boleh diperbaiki. / © NextPit

Android Lollipop: Kesambungan WiFi

Nampaknya kita tidak boleh mempunyai kemas kini Android tanpa berlaku masalah sama ada dengan WiFi, Bluetooth atau kedua-duanya. Cuba pelbagai penyelesaian biasa: togol mod kapal terbang hidup dan mati, lupa dan sambung semula ke rangkaian, but semula telefon anda, mulakan semula penghala anda atau tukar antara jalur frekuensi WiFi.

Wifi penghala AndroidPIT 2

Penyelesaian biasa tersedia untuk masalah WiFi. / © ANDROIDPIT

Jika ini gagal, anda mungkin perlu menunggu tampalan daripada Google untuk penyelesaian kekal.

Android Lollipop: terlalu panas

Dengan mengandaikan anda tidak meninggalkan peranti anda di bawah cahaya matahari langsung atau berdekatan dengan kanak-kanak jahat dengan kaca pembesar, terlalu panas selalunya merupakan kesan sampingan yang benar-benar memalu telefon dengan apl seperti permainan 3D.

Sarung anda mungkin turut menyumbang kepada masalah ini – telefon direka bentuk untuk bebas sarung dan sarung yang berat boleh mengganggu pelesapan haba. Anda juga patut mencuba Mod Selamat untuk melihat sama ada penyebabnya ialah apl yang tidak berkelakuan.

  • Semua yang anda perlu tahu tentang hayat bateri Android 5.0

Android Lollipop: pepijat longkang bateri

Setiap pemasangan baharu perisian tegar Android mengakibatkan beberapa kehabisan bateri untuk sesetengah pengguna. Ini hampir selalu kerana kemas kini telah digunakan di bahagian atas perisian tegar sedia ada dan bukannya dipasang ‘bersih’. Terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi salah apabila segala-galanya disediakan sehala pada telefon anda, dan kemudian dunia beralih ke bawahnya.

Jadi sekarang mungkin masa untuk menggigit peluru, melakukan sandaran penuh dan melakukan tetapan semula kilang. Anda boleh melakukan ini melalui bahagian Tetapan > Sandaran & Tetapkan Semula atau secara manual dengan butang perkakasan. Cuma cari AndroidPIT untuk peranti tertentu anda dan ‘tetapan semula kilang’ untuk mencari panduan langkah demi langkah tentang cara melakukan ini.

Telefon Pintar AndroidPIT Terbakar

Adakah bateri telefon anda terlalu panas? / © NextPit

  • Bagaimana untuk mendayakan mod penjimatan bateri pada Android 5.0 Lollipop

Android Lollipop: pepijat main balik video

Pemilik Nexus 7 (2013) telah melaporkan beberapa pepijat dengan main balik video berikutan kemas kini kepada Lollipop. Isu ini nampaknya tidak terhad kepada mana-mana aplikasi tertentu, tetapi YouTube, sudah tentu, di tengah-tengah kehebohan. Mana-mana apl yang menggunakan pemain video Android lalai mengalami masalah.

AndroidPIT youtube 2

YouTube dan apl main balik video lain telah rosak berikutan kemas kini Android 5.0. / © NextPit

Jika YouTube adalah isu untuk anda, tekan Tetapan > Apl dan cari entri untuk YouTube. Kosongkan cache dan cuba lagi atau lakukan but semula untuk pembetulan sementara. Anda sentiasa boleh mencuba menyahpasang dan memasang semula apl jika masalah berterusan. Sesetengah pengguna melaporkan bahawa ini telah menyelesaikan masalah, sementara yang lain terus menderita.

Jika anda mempunyai penyelesaian yang lebih baik beritahu kami dalam ulasan di bawah. Senario kes terburuk: sandarkan semua data anda, lakukan tetapan semula kilang dan kosongkan partition cache.

  • Cara menurunkan taraf kepada versi Android yang lebih lama

Android Lollipop: pepijat lampu suluh

Jika anda membiarkan lampu suluh menyala seketika, contohnya apabila anda bergelut untuk mencari kunci anda dalam gelap, dan ia tamat secara automatik, maka lampu suluh akan dipadamkan sehingga anda melakukan but semula. Ini agak pelik tetapi ia berlaku dalam pratonton pembangun juga.

Agak ganjil bahawa Google tidak peduli untuk menyelesaikan perkara ini, kerana ia sudah menjadi isu yang cukup terkenal pada Nexus 5.

Android Lollipop: tiada mod senyap, penanda bar status atau menu butang kuasa

Malangnya, ini adalah ‘penambahbaikan’ dan bukannya masalah. Anda tidak boleh hanya mengecilkan kelantangan kepada mod senyap (hanya untuk bergetar), tiada pilihan selain Matikan kuasa apabila anda menekan lama butang Kuasa, dan penanda bar status – pratonton tatal kecil pemberitahuan itu – telah mati dengan api dalam versi terbaru Android.

Kami menjangkakan orang ramai akan bangkit tidak lama lagi dan beberapa perubahan akan dibuat, atau sekurang-kurangnya beberapa penyelesaian dapat diselesaikan jika anda bersedia untuk mengubah suai telefon anda sedikit. Walau apa pun, kami telah menerangkan cara mendayakan mod senyap pada Android 5.0.

Android Lollipop: OTA rosak pada peranti yang diubah suai

Ini mungkin tidak terlalu mengejutkan, tetapi Google tidak semestinya mahukan pengakaran anda atau mengubah suai peranti atau perisian tegar anda. Jadi jika anda telah mengubah suai Android anda sedikit, anda mungkin tidak dapat memasang kemas kini OTA.

Nasib baik penyelesaiannya agak mudah: hanya kilatkan imej stok sekali lagi dan OTA akan menjadi hunky dory sekali lagi. Semak artikel kami tentang kemas kini OTA yang rosak untuk Android 5.0 Lollipop untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Mod pemulihan denyar akar AndroidPIT fastboot 1007 gear

Jika anda telah mengakar atau mengubah suai telefon anda, kemas kini OTA mungkin tidak berfungsi. / © NextPit

Android Lollipop: pengecasan pantas tidak mengecas pantas

Ini boleh dijelaskan dengan jangkaan yang dibangkitkan: sementara Android menyokong QuickCharge 2.0 Qualcomm, tidak semua telefon melakukannya – dan telefon yang melakukannya tidak selalu dihantar dengan pengecas QuickCharge. Terdapat juga ketidakserasian yang diketahui dengan beberapa pengecas pantas pihak ketiga, jadi jika anda menghadapi masalah dengan satu, anda patut mencuba pengecas lain (jika boleh) untuk melihat sama ada masalah itu hilang.

Android Lollipop: isu penukar apl terbaharu

Tindanan kad apl baru-baru ini merupakan tambahan baharu kepada berbilang tugas dalam Lollipop. Tetapi tidak semua orang adalah peminat. Sesetengah pengguna mendakwa bahawa, semakin banyak aplikasi yang mereka susun, semakin perlahan prestasi mereka, manakala yang lain perasan bahawa walaupun kad telah dialih keluar daripada timbunan, ia kembali secara misteri.

Walaupun selepas but semula senarai apl terbaharu anda akan kekal, jadi satu-satunya cara untuk membetulkannya adalah dengan terus meleret. Selamanya.

Android Lollipop: pepijat kamera

Pengguna telah melaporkan bahawa kamera mereka berhenti berfungsi selepas kemas kini Lollipop – dalam beberapa kes, ini bermakna ikon untuk memilih kamera menghadap ke hadapan tidak lagi berada di sana. Untuk menyelesaikan masalah ini, cuba padamkan data apl Kamera anda.

Ini tidak akan memadamkan mana-mana foto anda, hanya tetapan kamera sedia ada anda. Pergi ke Tetapan > Apl > Semua > Kamera dan ketik Kosongkan data. Jika ini tidak berjaya, cuba lumpuhkan dan kemudian dayakannya dalam menu yang sama.

masalah androidpit lollipop dan penyelesaian pepijat kamera

Laluan ke apl Kamera anda mungkin berbeza bergantung pada peranti anda. / © NextPit

Android Lollipop: Masalah GPS

Isu GPS agak jarang berlaku pada Lollipop, tetapi sesetengah orang telah mengalaminya dan tetapan semula kilang telah ditawarkan sebagai satu penyelesaian yang mungkin. Jika anda mendapati isyarat GPS anda kerap jatuh dan tidak mahu melakukan tetapan semula kilang, cuba ubah mod lokasi dalam tetapan anda.

Tetapkannya kepada ‘ketepatan tinggi’, atau jika sudah, tukar dan kemudian tukar semula.

penyelesaian masalah androidpit lollipop

Cuba tukar mod lokasi buat sementara waktu jika anda menghadapi masalah GPS. / © ANDROIDPIT

Android Lollipop: Masalah tab Chrome

Penyemak Imbas Chrome pada Lollipop ditetapkan secara lalai untuk menyimpan tab baharu dalam senarai apl terbaharu, tetapi bagi kebanyakan orang, ini mewakili salah satu kegagalan Lollipop terbesar.

Nasib baik, semua yang anda perlu lakukan untuk menukar ini ialah pergi ke tetapan Chrome anda dan lumpuhkan Gabungkan tab dan apl untuk kembali ke ‘nombor dalam kotak dalam bar URL’ yang lebih biasa yang memaparkan senarai tab anda, seperti yang selalu berlaku.

perbandingan tab krom androidpit lollipop

Di sebelah kiri kami melihat pelbagai tab Chrome bercampur antara apl lain. Kami lebih suka cara lama (kanan). / © NextPit

Android Lollipop: Masalah Bluetooth

Android 5.1 telah membawa beberapa isu Bluetooth dengannya, terutamanya dengan peranti Nexus. Untuk membetulkannya, ia mungkin kelihatan terlalu mudah untuk menjadi kenyataan, tetapi disyorkan untuk mematikan dan menghidupkan Bluetooth semula. Anda juga boleh mengosongkan cache dengan pergi ke Tetapan > Aplikasi > Semua > Perkongsian Bluetooth > Kosongkan cache.

Android Lollipop: aplikasi yang tidak serasi

Kedatangan versi Android yang lebih baharu telah menyebabkan banyak aplikasi tidak lagi dioptimumkan untuk Lollipop. Lebih teruk, ada yang tidak lagi serasi langsung. Malangnya, tiada penyelesaian ajaib, kecuali menukar telefon pintar atau mencari versi baharu apl pada cermin APK.

Apakah masalah Android 5.0 lain yang anda temui? Ada sebarang penyelesaian yang kami terlepas? Kongsi mereka dalam komen.