Masalah dan penyelesaian Samsung Galaxy S7 Edge

109
AndroidPIT galaxy s7 lwn galaxy s7 edge 6
© NextPit

Samsung Galaxy S7 Edge ialah telefon pintar hebat yang masih bertahan sehingga kini, jadi ia lebih mengecewakan apabila ia tidak berfungsi dengan betul. Jika Edge anda membawa anda hampir ke tepi, panduan kami untuk masalah dan penyelesaian Samsung Galaxy S7 Edge yang paling biasa akan membantu menjimatkan kewarasan anda – dan telefon pintar anda.

 • Mengapa Samsung Galaxy S7 Edge adalah telefon pintar terbaik
 • Perbandingan Samsung Galaxy S7 vs Galaxy S7 Edge

Lompat ke:

Skrin dihidupkan secara rawak

Anda mungkin telah mendayakan Easy Screen Turn On, yang membangunkan paparan apabila anda melambai tangan anda ke atasnya. Anda boleh menyemak dalam Tetapan > Kebolehcapaian > Ketangkasan dan interaksi.

Kamera Gagal

Dengan mengandaikan Samsung anda sebenarnya tidak terbakar – amaran Camera Failed diketahui akan muncul apabila telefon berjalan sangat panas – tetapan semula keras biasanya boleh membuang amaran yang tidak diingini. Jika itu tidak berjaya, cuba kosongkan cache data apl kamera: pergi ke Tetapan > Aplikasi > Pengurus Aplikasi, cari Kamera, Hentikan Paksa dan kemudian kosongkan cache apl dan data apl.

 • Penyelesaian kepada ralat ‘kamera gagal’ pada peranti Samsung Galaxy
AndroidPIT Samsung galaxy s7 edge 17

Amaran Gagal Kamera yang ditakuti boleh berlaku jika telefon anda semakin panas. / © ANDROIDPIT

Pengecasan tanpa wayar benar-benar perlahan

Keluarkan Galaxy anda daripada sarungnya jika ia berada dalam satu: yang boleh menyebabkan pengecasan wayarles tidak berfungsi. Jika itu tidak menyelesaikan isu itu pastikan Pengecasan Wayarles Pantas benar-benar dihidupkan (dalam Tetapan > Bateri) apabila peranti anda menggunakan pengecas—dan sudah tentu pastikan pad pengecasan yang anda gunakan benar-benar menyokong pengecasan wayarles pantas.

Pengesanan tapak tangan tidak berfungsi

Pengesanan tapak tangan sepatutnya menghentikan skrin mendaftarkan paip palsu, tetapi dalam beberapa kes ia kelihatan tidak berfungsi: benjolan sedikit atau hanya menahan Edge dengan cara tertentu boleh mendaftarkan paip. Ini nampaknya satu gangguan perisian, dan Samsung telah mengeluarkan kemas kini untuk memperbaikinya pada tahun 2016, tetapi jika anda masih mengalami masalah ini, penyelesaian terbaik nampaknya adalah meletakkan Edge anda dalam sarung pelindung.

Anda boleh mencuba pelindung skrin juga, tetapi ramai pengguna Edge mendapati bahawa skrin melengkung menyukarkan pelindung untuk melekat.

s7edge

Skrin sepatutnya mengabaikan hentakan dan ketukan yang tidak disengajakan, tetapi ia tidak selalunya. / © NextPit

Butang tidak berfungsi

Ramai pengguna melaporkan masalah dengan butang perkakasan, tetapi masalahnya kelihatan seperti perisian kerana pembaikan melibatkan, eh, menggunakan butang perkakasan yang tidak berfungsi.

Jika anda menekan dan menahan Kuasa dan Laman Utama, anda sepatutnya dapat melakukan tetapan semula keras yang menjadikan butang anda berfungsi dengan betul semula.

Wi-Fi tidak berfungsi atau Bluetooth rosak

Ini adalah isu biasa dalam mana-mana telefon, dan dalam kes Wi-Fi, penghala wayarles selalunya menjadi penjahat bagi bahagian tersebut. Mengebut semula penghala kami dan peranti kami membetulkan 99 peratus masalah Wi-Fi rumah kami, tetapi jika anda menghadapi masalah ketersambungan semasa anda berada di luar, anda patut melupakan dan menyertai semula rangkaian Wi-Fi – dan begitu juga, jika Bluetooth anda rosak , mengalih keluar mana-mana peranti berpasangan dan memasangkan semula boleh menyelesaikan isu juga.

roterwifiandroidhero

Ini adalah punca kebanyakan masalah Wi-Fi. Penghala, bukan robot. / © ANDROIDPIT

Taklimat memperlahankan segala-galanya

Apl Taklimat Samsung, yang mencipta sejenis surat khabar elektronik untuk anda, mempunyai kesan yang sama pada prestasi telefon anda seperti mempunyai seorang lelaki besar duduk di atas anda menjejaskan keupayaan anda untuk pecut. Tekan lama pada sedikit kosong skrin, leret ke Taklimat dan matikannya untuk rangsangan segera.

androidpit samsung galaxy s7 edge 9

Taklimat? Hayat bateri yang lebih singkat, lebih kepada. / © NextPit

Bateri terlalu cepat habis

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan bateri habis, berikut ialah beberapa pendekatan berbeza untuk menyelesaikan masalah:

 • Selalunya penyebab kehabisan bateri secara tiba-tiba ialah apl, jadi anda patut menutup semua apl atau mulakan semula telefon anda untuk melihat sama ada itu menambah baik keadaan.
 • Gunakan teduhan Pemberitahuan untuk mematikan sebarang ciri yang anda tidak perlukan,
 • Gunakan Tetapan > Penggunaan Data > Data Latar Belakang untuk menghentikan apl menggunakan sambungan data anda apabila anda tidak mahu menggunakannya dan cuba menolak paparan juga.
 • Untuk memastikan anda mendapat bacaan yang tepat pada bateri anda, cuba menentukurnya.
 • Untuk lebih banyak petua umum tentang cara menjimatkan hayat bateri, rujuk panduan komprehensif kami
ulasan androidpit samsung galaxy s7 edge 6

Gunakan Penggunaan Bateri untuk melihat sama ada apl penyangak sedang memakan bateri anda. / © NextPit

Ia terbakar!…Atau terlalu panas.

Tidak secara literal, tetapi jika Samsung anda sedang panas maka terdapat beberapa perkara yang perlu diperiksa.

 • Jika masalah berlaku apabila Edge anda sedang mengecas, cuba biarkan sahaja daripada menggunakannya dan lumpuhkan Pengecasan Kabel Pantas dalam Tetapan > Bateri. Ini akan meningkatkan masa pengecasan, tetapi jika ia menghalang Edge anda menjadi terlalu panas, itu adalah pengorbanan yang patut dilakukan.
 • Perlu menyemak apl penyangak juga. Dalam Tetapan > Bateri > Penggunaan Bateri > Lagi > Optimumkan Penggunaan Bateri, anda boleh memilih Semua Apl untuk memastikan apl tidak boleh menghabiskan bateri dengan berjalan di latar belakang.
 • Jika haba berada di hujung kabel dan bukannya Edge itu sendiri, anda mungkin mempunyai kabel yang rosak: kami mendapati pengecas kualiti yang benar-benar baik boleh menjadi panas dengan membimbangkan apabila ia telah digunakan dan disalahgunakan untuk seketika. Tolak godaan untuk menggunakan pengecas dan kabel tanpa nama yang sangat murah dari eBay juga, kerana ia sering menjadi punca bencana yang melampau dan dalam beberapa kes, kebakaran sebenar.

Jika semuanya gagal, Tetapan Semula Kilang penuh adalah pilihan terakhir sebelum memanggil jaminan.

Adakah anda menghadapi sebarang masalah lain dengan Galaxy S7 Edge anda? Beritahu kami dalam ulasan.