Matter 1.2 Menambah Sokongan untuk Vakum, Penapis Udara dan Banyak Lagi (Akhirnya)

31
NextPit air q wira
© nextpit

Matter, standard rumah pintar baharu, semakin perlahan sejak ia diperkenalkan tahun lepas dengan hanya beberapa jenama terkemuka dan faktor bentuk peranti disokong semasa pelancaran. Kemas kini telah dikeluarkan pada bulan Mei tahun ini, tetapi ia adalah mengenai pepijat dan pengoptimuman daripada mengembangkan keserasian peranti. Syukurlah, aduan terbesar kini sedang diselesaikan dengan pelancaran Perkara 1.2.

  • Baca juga: Semua yang anda perlu tahu tentang Matter

Dalam catatan blog, Connectivity Alliance Standard (CSA), atau entiti yang membangun dan mengurus Matter mengumumkan kemas kini kedua kepada protokol rumah pintar. Tiba sebagai Matter 1.2, ini akhirnya menambah lebih banyak keserasian dengan sembilan jenis peranti baharu termasuk peti sejuk, penghawa dingin dengan mod kawalan, pembersih udara dan pembersih vakum robot, antara lain.

Bagi pengguna akhir, ini bermakna anda akhirnya boleh berkongsi dan menyambungkan peranti berdaya Matter ini dengan platform dan apl lain selagi anda telah terlebih dahulu selesai menyediakannya dengan apl pengeluar asal. Sebagai contoh, anda boleh memasangkan vakum robot dengan Apple HomeKit atau Amazon Alexa selagi ia dijalankan pada versi perisian yang disyorkan oleh pengeluar.

Vakum robot, penggera dan penderia udara mendapat ciri Matter yang lebih mendalam

Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan oleh Stefan dalam tulisannya tentang kemunduran awal dengan Matter, kebanyakan fungsi saling kendali antara beberapa peranti dan apl dalam Matter 1.2 masih agak terhad kepada sederhana berguna. Selain daripada vakum robot yang kini boleh memberitahu anda tentang butiran statusnya seperti ralat pengecasan atau berus di atas operasi pembersihan asas, sudah tentu.

Begitu juga, penggera asap dan karbon monoksida telah ditambah dan menyediakan isyarat audio dan visual standard. Lebih daripada pemberitahuan asas, pengguna akan dapat menerima makluman untuk hayat bateri yang rendah atau jika mana-mana peranti diperlukan atau penggantian. Penggera ini juga boleh diuji sendiri.

Roborock S8 Pro Ultra

Roborock berkata ia sedang berusaha untuk membawa sokongan Matter 1.2 kepada vakum robot pintarnya seperti S8 Pro Ultra / © NextPit

Dalam kes penderia kualiti udara, zarah dan tangkapan udara yang berbeza boleh dilaporkan dan ini terdiri daripada paras zarah (PM) kepada sebatian berbahaya seperti karbon monoksida (CO2) dan nitrogen dioksida (NO2) kepada Radon dan Formaldehid.

Peranti lain dalam Perkara 1.2: Peti Sejuk, Penghawa Dingin dan Pencuci

Peti sejuk pintar adalah antara peranti baharu ini yang hanya mempunyai fungsi kawalan dan pemantauan asas. Walau bagaimanapun, CSA telah menekankan bahawa penyejuk beku dan peti sejuk juga harus disokong.

Di samping itu, Matter 1.2 menjadikan penghawa dingin dengan suhu terbina dalam dan kawalan kipas bersama-sama dengan kipas sebagai peranti Matter kendiri dengan perisian ini. Dengan yang terakhir, menukar aliran udara dan kelajuan ayunan tersedia, yang lebih daripada mencukupi.

  • Jangan ketinggalan ini: Philips Hue Signify kini didayakan Matter

Akhir sekali, mesin basuh pinggan mangkuk dan mesin basuh pakaian akhirnya mendapat keserasian Matter. Seperti mesin basuh pinggan mangkuk, kawalan mula/henti jauh dan pemberitahuan status seperti ralat ketara disertakan. Terdapat ikrar untuk pengering disertakan, tetapi ini dikatakan akan datang dalam kemas kini firmware seterusnya.

Bilakah kemas kini Matter 1.2 benar-benar mengalir ke peranti?

Berkenaan sokongan peranti sebenar, kemungkinan jenama hanya akan mendayakannya pada peranti mereka dalam beberapa bulan akan datang. Malah orang seperti Dyson, Google, dan Samsung masih belum mengumumkan kemas kini yang akan serasi dengan Matter 1.2. Bagi Roborock, ia mengesahkan dengan The Verge mereka sudah berusaha untuk membawa Matter ke kumpulan pembersih vakum robotnya.

Selain daripada penambahan peranti Matter baharu, terdapat peningkatan yang diperkenalkan kepada produk sedia ada seperti kunci pintar dengan kemas kini. CSA juga menghantar Matter 1.2 SDK kepada pembangun dan pembuat.

Adakah anda fikir kemas kini Matter 1.2 akan meningkatkan penggunaan protokol rumah pintar sumber terbuka yang baharu? Apakah pendapat anda tentang Matter secara keseluruhan? Kongsi mereka dengan kami dalam komen.

Sumber:
CSA

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya