Memadam mesej WhatsApp: Adakah hanya anda atau semua orang melakukannya?

82
Masalah hubungan Whats App NextPit
© NextPit

Adakah anda tahu bahawa terdapat dua cara untuk memadam mesej WhatsApp? Anda boleh memilih untuk mengalih keluar foto, video, mel suara dan teks biasa daripada telefon pintar anda, atau anda boleh mengalih keluarnya daripada telefon pintar pihak lain juga. Dalam panduan ini, NextPit memberitahu cara anda boleh melakukan setiap tindakan.

Pernahkah anda menaip mesej teks dengan kesilapan tatabahasa atau secara tidak sengaja menghantar gambar yang salah melalui WhatsApp? Adakah anda memajukan berita palsu kepada ahli keluarga anda? Atau bagaimana dengan penyesalan yang datang dengan menghantar mesej kepada bekas anda dalam keadaan mabuk anda? Jangan risau, ia bukanlah akhir dunia, kerana terdapat kemungkinan untuk memadamkan mesej WhatsApp anda yang dihantar dengan hanya beberapa ketikan pada iOS dan Android. Walau bagaimanapun, anda perlu membuat keputusan terlebih dahulu sama ada anda ingin…

Tetapi awas! Memadamkan mesej pada telefon pintar penerima ialah tindakan yang hanya boleh dilakukan untuk tempoh masa yang terhad selepas menghantarnya. Ini bermakna anda tidak dapat memadamkan apa-apa pengisytiharan cinta dan penyesalan gila kepada bekas anda yang anda hantar malam tadi.

Memadamkan mesej WhatsApp pada telefon pintar anda sendiri

Pilihan pertama berkaitan dengan memadam mesej pada telefon pintar anda sendiri. Untuk melakukan ini, anda memasuki sembang atau kumpulan, tekan dan tahan mesej yang ingin anda padamkan selama beberapa saat. Setelah berbuat demikian, anda akan melihat ikon tong sampah di penjuru kanan sebelah atas skrin yang anda perlu ketik. Anda akan digesa sama ada mahu memadamkan mesej pada telefon pintar anda atau tidak – dan jika mesej ini berada dalam kumpulan sembang, anda boleh memilih untuk memadamkan untuk semua orang juga.

WhatsApp Padamkan Mesej untuk Saya NextPit

Beginilah cara anda memadamkan mesej pada telefon pintar anda sendiri / © NextPit.com

  1. Tekan dan tahan mesej yang ingin anda padamkan selama beberapa saat.
  2. Pilih ikon tong sampah di penjuru kanan sebelah atas.
  3. Pilih “Padam untuk saya”.

Petua: Jika anda ingin membersihkan telefon anda, anda juga boleh memadamkan keseluruhan sejarah sembang dengan orang atau kumpulan sembang tertentu. Untuk melakukan ini, ketik pada akaun dalam senarai kenalan anda berbanding dengan satu mesej. Proses pemadaman dilakukan dengan cara yang sama seperti pemadaman mesej individu. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh membuat asal langkah ini. Oleh itu, adalah disyorkan untuk mengarkibkan sahaja sejarah sembang yang tidak diingini.

Memadamkan mesej WhatsApp untuk semua penerima

Pernahkah anda menghantar foto peribadi secara tidak sengaja kepada orang yang tidak sepatutnya menyimpannya pada telefon pintar mereka? Jangan risau, anda boleh membuat asal kesilapan itu di WhatsApp (walaupun untuk tempoh masa tertentu selepas menghantarnya). Nampaknya nombor ajaib sebelum memadamkan mesej WhatsApp untuk orang lain ialah 1 jam, 8 minit dan 16 saat – jadi anda mungkin mahu berfikir.

Apabila memadam, anda melakukan perkara yang sama seperti semasa memadam mesej pada telefon pintar anda sendiri. Dalam tetingkap berikutnya yang muncul, anda akan melihat pilihan lain iaitu “Padam untuk semua”. Jika anda memilih pilihan ini, mesej akan dipadamkan pada peranti pihak lain atau jika ia berada dalam kumpulan, maka mesej yang sama akan dipadamkan untuk semua penerima.

WhatsApp Padam Mesej untuk semua orang NextPit

Untuk tempoh masa tertentu, anda juga boleh mengalih keluar mesej pada telefon pintar lain / © WhatsApp / Petikan Skrin: NextPit.com

  1. Tekan dan tahan mesej yang ingin anda padamkan selama beberapa saat.
  2. Pilih ikon tong sampah di penjuru kanan sebelah atas.
  3. Pilih “Padam untuk semua orang”.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa WhatsApp akan memaparkan notis bahawa mesej telah dipadamkan. Beginilah cara pihak lain akan melihat bahawa anda telah mengalih keluar sesuatu daripada sejarah sembang. Dalam sesetengah situasi, ini pastinya sama memalukan dengan kandungan yang sepadan.

Adakah anda tidak mahu meninggalkan sejarah sembang di WhatsApp atau lebih suka menghantar mesej yang boleh dilihat sekali sahaja? Lihat tutorial kami tentang cara anda boleh menghantar mesej pemadaman sendiri atau mesej “lihat sekali” di WhatsApp.