Memahami Kawalan Ibu Bapa untuk Android

29

Dengan peningkatan penggunaan teknologi dalam pendidikan dan kehidupan seharian, bilangan kanak-kanak yang menggunakan telefon, tablet atau PC semakin meningkat. Akibatnya, lebih ramai ibu bapa mempunyai kebimbangan yang semakin meningkat dan ingin melindungi anak-anak mereka daripada kesan negatif teknologi, daripada ketagihan permainan kepada pendedahan media sosial. Kawalan ibu bapa boleh membantu ibu bapa menetapkan sempadan penggunaan peranti dan mengawal akses anak mereka kepada kandungan yang mungkin tidak sesuai.

Memahami Kawalan Ibu Bapa untuk Android

Walaupun anda tidak boleh memaksa teknologi keluar daripada kehidupan anak-anak anda, anda boleh memastikan bahawa mereka menggunakannya dengan cara yang paling selamat. Sebelum menyediakan kawalan ibu bapa pada peranti anda, adalah penting untuk memahami perkara itu dan cara ia berfungsi.

Apakah Kawalan Ibu Bapa?

Mula-mula, mari kita merangkumi asas kawalan ibu bapa dan perkara yang mereka lakukan. Kawalan ibu bapa merangkumi sekumpulan tetapan yang menyekat atau mengehadkan kandungan yang tersedia untuk anak anda. Menetapkannya akan membolehkan anda menapis perkara yang boleh dilakukan atau diakses oleh anak anda pada peranti atau dalam apl individu, dalam talian dan luar talian.

Kawalan ini merangkumi pelbagai ciri, termasuk tetapi tidak terhad kepada mengawal masa skrin, mengehadkan akses kepada kandungan yang tidak sesuai, mengurus muat turun dan pembelian apl serta menjejaki penggunaan peranti. Mereka bertujuan untuk membantu ibu bapa atau penjaga mewujudkan persekitaran dalam talian yang lebih selamat. Anda boleh menyesuaikan kandungan dengan tahap umur dan kematangan kanak-kanak serta menerapkan tabiat digital yang bertanggungjawab sambil memastikan hubungan yang seimbang dan sihat dengan teknologi.

Pautan Keluarga

Family Link berasal dari Android dan ia adalah sesuatu yang menggantikan kawalan ibu bapa lama. Ia membolehkan anda menetapkan had atau menyekat akses ke tapak, apl atau fungsi tertentu pada peranti. Ia boleh diakses melalui Tetapan peranti anda atau dimuat turun sebagai apl. Apl ini percuma dan boleh didapati di Gedung Play.

Mari lihat ciri Family Link untuk lebih memahami julat dan jenis pilihan yang diliputi oleh kawalan ibu bapa.

Masa Skrin

Family Link membolehkan anda melihat berapa banyak masa yang digunakan oleh anak anda menggunakan setiap apl dalam beberapa minit. Anda boleh melihat maklumat ini untuk hari atau apl individu. Apa yang menarik ialah anda boleh menetapkan had untuk penggunaan apl tertentu atau keseluruhan peranti. Setelah mereka mencapai had masa, peranti atau apl akan dikunci. Selepas masa mereka tamat pada apl itu, terdapat pilihan bonus untuk memberikan anak anda “masa skrin tambahan” tersedia pada apl itu.

Satu lagi ciri berguna ialah mengunci semua peranti secara serentak sekiranya anak anda perlu berehat.

Lokasi

Ciri Lokasi pada Family Link boleh membantu meyakinkan ibu bapa dengan memberitahu mereka di mana anak mereka berada. Dalam dunia di mana banyak bahaya mengintai di setiap sudut, rasanya lebih baik mengetahui anda boleh menghubungi mereka dan menemuinya dengan mudah jika perlu.

Apl menunjukkan lokasi anak anda pada Family Link atau Peta Google. Geofencing juga tersedia pada versi baharu apl, jadi anda boleh mendapatkan pemberitahuan apabila anak anda tiba atau meninggalkan lokasi yang telah ditetapkan.

Selain itu, terdapat pilihan untuk menggunakannya dengan perkhidmatan Cari Telefon Saya sekiranya anak anda kehilangan atau tersalah letak perantinya.

Waktu tidur

Rangsangan berlebihan boleh menghalang tidur dan mendatangkan malapetaka pada jadual waktu tidur. Ini benar terutamanya apabila menggunakan peranti mudah alih kerana cahaya biru secara langsung menjejaskan pengeluaran melatonin. Selalunya, ini mengakibatkan kualiti dan tempoh tidur yang lemah, menyebabkan kanak-kanak menghadapi masalah dengan fokus, pembelajaran dan peraturan mood.

Pilihan apl ini membolehkan anda menyediakan masa henti yang tepat untuk peranti, menguncinya secara automatik apabila tiba masanya untuk tidur.

Perkhidmatan Google

Family Link memberi anda kawalan ke atas akaun kanak-kanak dan semua apl yang mereka gunakan pada peranti mereka. Ini termasuk menukar atau menetapkan semula kata laluan mereka dan mengedit maklumat peribadi mereka. Anda juga boleh mengakses apl individu dan melaraskan kebenaran.

Selain daripada tetapan akaun, anda boleh mengawal yang boleh dimuat turun daripada Gedung Play, menyekat hasil eksplisit pada Chrome dan menyekat kandungan yang anda tidak mahu anak anda lihat di YouTube. Selain itu, anda boleh menetapkan tahap kelulusan yang berbeza, had penilaian umur dan had pembelian untuk semua apl. Akhir sekali, jika anda merasakan anak anda tidak memerlukan akses kepada apl tertentu, anda boleh menyekatnya sepenuhnya.

Perkakasan

Mengajar kanak-kanak tentang privasi dan perkongsian dalam talian adalah penting. Walaupun sebagai orang dewasa, anda mesti berhati-hati memilih apa yang hendak disiarkan, di mana dan dengan siapa untuk berkongsi gambar atau video.

Walau bagaimanapun, dengan Family Link, anda tidak perlu risau jika anak anda akan menyiarkan atau berkongsi foto di media sosial, menggunakan kamera atau mikrofon untuk permainan berbilang pemain atau membuat panggilan video dengan orang yang tidak dikenali. Aplikasi ini membolehkan anda menyediakan kebenaran untuk menggunakan kamera dan mengambil serta berkongsi foto dan video. Anda juga boleh menghidupkan atau mematikan akses mikrofon atau kamera untuk apl tertentu.

Kumpulan Keluarga

Buat kumpulan dengan semua ahli keluarga anda dengan menghantar jemputan melalui Family Link. Ini adalah ciri yang mudah kerana orang dewasa lain boleh mengawasi cara anak anda menggunakan peranti mereka.

Perlu diingat bahawa semua jemputan dikehendaki mempunyai Akaun Google untuk menyertainya. Dan anda boleh menjemput sehingga lima ahli.

Sebaik sahaja anda membuat kumpulan, anda akan ditugaskan sebagai Pengurus, memberikan anda kawalan ke atas akaun anak anda dan kandungan yang dikongsi melalui kumpulan. Sebagai Pengurus, anda juga boleh memberi kebenaran dan akses kepada penjaga atau ahli keluarga lain dan berkongsi kawalan pentadbir dengan ibu bapa yang lain.

Memantau Dengan Family Link pada Android

Dengan Family Link, anda boleh memantau semua kandungan pada peranti anak anda dan melihat terus apl yang telah digunakan, bila dan berapa lama. Berdasarkan ini, anda boleh menetapkan atau melaraskan kawalan ibu bapa dengan sewajarnya.

Pada mulanya, menyediakan pautan Keluarga mungkin kelihatan agak mengelirukan. Walau bagaimanapun, jika anda mengikuti petunjuk dan langkah ini, proses itu seharusnya tidak terasa rumit. Untuk mengelak daripada tersekat atau digesa untuk mengulangi persediaan dari awal kerana sesuatu yang anda tidak lakukan sebelum ini, ikut petunjuk ini:

 • Anak anda mesti menyediakan Akaun Google peribadi mereka terlebih dahulu. Jika anda tidak melakukannya terlebih dahulu, anda akan digesa untuk berbuat demikian semasa persediaan.
 • Padamkan semua akaun lain, kecuali Akaun Google anak anda, daripada telefon kanak-kanak itu.
 • Peranti perlu mempunyai Android versi 5+ untuk menjalankan apl.

Menyediakan Pautan Keluarga melalui Tetapan

Kebanyakan telefon Android mempunyai Pautan Keluarga Google sebagai ciri terbina dalam yang boleh diakses melalui Tetapan. Itulah sebabnya fasa awal proses persediaan boleh diselesaikan dalam 2 cara -melalui Tetapan dan apl.

Bahagian 1 Menggunakan Tetapan – Pada Telefon Kanak-kanak

 1. Pergi ke Tetapan dan ketik Google.
 2. Pilih Kawalan Ibu Bapa dan ketik butang Bermula.
 3. Pilih salah satu pilihan di bawah Kanak-kanak atau Remaja dan ketik Seterusnya.
 4. Daftar dengan akaun Google anak anda.
 5. Pilih akaun anak anda daripada senarai dan masukkan bukti kelayakan akaun Google (Ibu Bapa) anda.
 6. Tatal ke penghujung halaman Perihal Pengawasan, masukkan kata laluan akaun Google anak anda dan ketik Setuju.
 7. Ketik Benarkan pada kotak Benarkan Pengawasan dan tunggu akaun dipautkan. Anda boleh mengurus beberapa apl, penapis dan tetapan dari sini atau melengkapkannya pada apl Family Link pada telefon ibu bapa kemudian.
 8. Pergi ke Seterusnya untuk membenarkan semua kebenaran.

Bahagian 2 Menggunakan Tetapan – Pada Telefon Ibu Bapa

 1. Navigasi ke Tetapan dan ketik Kesejahteraan Digital dan Kawalan Ibu Bapa.
 2. Pilih Kawalan Ibu Bapa.
 3. Log masuk menggunakan kelayakan akaun Google anda.

Mengambil Langkah Tambahan

Kebanyakan kawalan ibu bapa dilindungi oleh Family Link. Walau bagaimanapun, terdapat langkah tambahan yang boleh anda ambil untuk memastikan anak anda selamat dan mengikut sekatan yang anda tetapkan untuk mereka. Ia juga tidak rugi untuk menyediakan langkah keselamatan tambahan untuk memastikan mereka tidak menemui jalan di sekelilingnya.

Penilaian Umur Gedung Play

Sama ada permainan, buku, filem atau program TV, anda boleh memilih kandungan yang sesuai dengan umur yang boleh diakses oleh anak anda melalui Gedung Play. Membuat PIN memastikan anak anda tidak dapat mencari jalan mengatasi sekatan yang anda tetapkan pada peranti. Anda boleh menyediakannya dalam beberapa langkah sahaja:

 1. Buka Gedung Google Play dan ketik ikon profil di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Pergi ke Tetapan dan kemudian ke Keluarga.
 3. Ketik Kawalan Ibu Bapa dan pastikan suis togol anda dihidupkan.
 4. Buat PIN yang tidak diketahui oleh anak anda untuk menghalang mereka daripada mematikan kawalan dan klik OK.
 5. Sahkan PIN.
 6. Pergi melalui semua subkategori di bawah Tetapkan Sekatan Kandungan dan tapis jenis kandungan (Apl & Permainan, Filem, TV, Buku) dengan menetapkan tahap kematangan.
 7. Ketik Simpan.

Pembelian Dalam Apl Gedung Play

Jika anak anda mempunyai akses kepada Gedung Play, anda mungkin mahu memastikan mereka tidak boleh memuat turun apa-apa tanpa kebenaran atau membeli apa-apa apabila anda tidak melihat. Ini terutama berlaku untuk pembelian dalam apl. Berikut ialah cara untuk mematikan pembelian dalam apl pada Android:

 1. Buka apl Gedung Play.
 2. Ketik pada ikon profil di penjuru kanan sebelah atas dan ketik Tetapan.
 3. Pilih Pengesahan, kemudian ketik Memerlukan Pengesahan untuk Pembelian.
 4. Pilih pilihan Untuk Semua Pembelian pertama dalam tetingkap timbul Pengesahan Pembelian.
 5. Masukkan kata laluan akaun Google anda.

Jika sesiapa cuba membuat pembelian daripada Google Play pada peranti ini, mereka akan digesa untuk memasukkan nama pengguna dan kata laluan.

Soalan Lazim

Bolehkah Family Link menyekat semua kandungan yang tidak sesuai untuk anak saya?

Malangnya, ia tidak, tetapi apl tertentu mempunyai beberapa ciri menyekat. Sebagai contoh, tetapan Google Chrome membenarkan anda menyekat akses ke tapak web tertentu. Anda boleh menyekat kandungan YouTube yang anda tidak mahu anak anda lihat dengan menetapkan penilaian umur.

Bolehkah kanak-kanak menambah berbilang akaun Google pada peranti seliaan mereka?

Ia tidak disyorkan. Dengan berbilang akaun, kanak-kanak boleh bertukar kepada akaun lain yang tidak mempunyai sekatan yang sama. Google mencadangkan menyimpan satu akaun bagi setiap peranti untuk memastikan apl berfungsi dengan betul. Walau bagaimanapun, anda boleh menambahkan Google Workspace pada peranti untuk akaun Education.

Bilakah kanak-kanak boleh mendapatkan akaun Google tanpa pengawasan?

Secara teorinya, kanak-kanak berumur 13 tahun ke atas boleh mempunyai akaun tanpa pengawasan. Walau bagaimanapun, ini mungkin berbeza bergantung pada negara tempat tinggal. Sebelum kanak-kanak berumur 13 tahun, ibu bapa akan menerima pemberitahuan yang bertanya sama ada mereka ingin meneruskan akaun yang tidak diawasi.

Adakah terdapat kawalan ibu bapa lain yang tersedia untuk Android?

Ya, ada. Terdapat banyak apl berbeza yang tersedia di Gedung Play yang memberi anda pelbagai pilihan kawalan ibu bapa, seperti AppLock atau FamiSafe.

Bolehkah kanak-kanak mencari jalan keluar dari kawalan ibu bapa?

Kebanyakan kanak-kanak dan pra-remaja hari ini lebih celik teknologi daripada ibu bapa mereka. Akibatnya, ramai telah menemui cara untuk memintas kawalan ibu bapa pada peranti mereka.

Dengan Kuasa Hebat Datang Tanggungjawab Besar

Family Link dan apl serupa memberikan ibu bapa ketenangan fikiran tentang perkara yang anak mereka lakukan pada peranti mereka. Sama ada anda mahu membenarkan anak anda lebih autonomi atau menetapkan peraturan yang lebih ketat, dengan memahami kawalan ibu bapa, anda boleh menyediakan peranti dengan cara yang terbaik untuk anda dan keluarga anda.

Sudahkah anda mencuba Family Link? Mana satu daripada ciri ini yang paling mudah untuk anda, dan mengapa? Beritahu kami di bahagian komen.