Memahami Kawalan Ibu Bapa untuk Snapchat

66

Walaupun selamat untuk kebanyakan pengguna, Snapchat boleh menjadi punca kebimbangan bagi ibu bapa yang mempunyai remaja yang menggunakan platform tersebut. Kebimbangan ini sah memandangkan Snapchat boleh mendedahkan pengguna yang lebih muda kepada maklumat yang tidak sesuai dan profil orang yang tidak dikenali. Tetapan privasi lalai dalam apl juga boleh menjejaskan keselamatan untuk mana-mana pengguna, apatah lagi remaja atau kanak-kanak.

Memahami Kawalan Ibu Bapa untuk Snapchat

Nasib baik, Snapchat menawarkan banyak pilihan dan tetapan yang boleh disesuaikan. Dalam artikel ini, anda akan belajar cara menavigasi kawalan ibu bapa untuk Snapchat.

Cara Menggunakan Pusat Keluarga

Pusat keluarga ialah barisan pertahanan pertama bagi mereka yang ingin melindungi anak remaja mereka di Snapchat. Fikirkan pusat keluarga sebagai cara untuk menyambungkan profil Snapchat yang berkaitan sekaligus. Ia membolehkan anda memantau siapa yang menghubungi akaun anak anda, melumpuhkan cerita dan iklan yang sesuai, dan memerhatikan senarai rakan mereka dengan teliti. Ringkasnya, ini adalah satu cara untuk mewujudkan kawalan ibu bapa pada platform tanpa menceroboh privasi anak anda.

Berikut ialah cara untuk menubuhkan pusat keluarga dan menyambungkan profil lain kepadanya:

 1. Selepas membuat akaun pada apl, pilih pilihan “Tetapan” dari sudut kanan skrin anda.
 2. Ketik pada “Kawalan privasi” dan kemudian ketik pada pilihan “Pusat Keluarga”.
 3. Masukkan maklumat yang diperlukan untuk menyediakan ciri.
 4. Taipkan nama anak anda dalam bar jemputan dan pilih pilihan “Jemput”.

Profil yang menerima jemputan mesti menerima dalam masa 24 jam, jika tidak, Snapchat memadamkan mesej dan anda perlu menghantarnya semula. Tanpa jemputan yang diterima, anda tidak akan dapat menggunakan ciri khas pusat keluarga.

Mengkonfigurasi Kawalan Ibu Bapa pada Snapchat

Setelah pusat keluarga anda disediakan dengan semua ahli yang berkaitan, tiba masanya untuk mendayakan beberapa kawalan. Berikut ialah cara untuk menetapkan kawalan ibu bapa untuk kandungan sensitif:

 1. Masukkan apl Snapchat dan kemudian pilih pilihan “Tetapan”.
 2. Daripada tetapan, navigasi ke “Kawalan Privasi” dan pilih pilihan “Pusat Keluarga”.
 3. Anda akan dibawa ke menu pilihan. Pilih pilihan “Hadkan Kandungan Sensitif” dan pastikan ia dihidupkan.

Setelah dikonfigurasikan, anda boleh menyemak dan mengubah suai perubahan melalui tetapan dan pusat keluarga.

Pusat keluarga juga mempunyai ciri lain untuk keselamatan optimum:

 • Melaporkan akaun yang mencurigakan dan berbahaya kepada Snapchat
 • Pemantauan senarai rakan khusus
 • Lihat senarai sembang anak anda selama tujuh hari yang lalu

Sebelum mewujudkan kawalan dengan profil anak anda, pertimbangkan untuk membincangkan tetapan mana yang perlu didayakan dahulu. Ini akan memastikan sempadan yang dihormati sambil meningkatkan privasi dan keselamatan untuk anak atau remaja anda.

Menggunakan Tetapan Privasi Snapchat

Had umur minimum untuk Snapchat ialah 13. Walau bagaimanapun, ramai kanak-kanak mengatasi ini dengan memasukkan umur rawak. Tiada proses pengesahan terperinci yang ditawarkan oleh Snapchat. Sebelum mewujudkan kawalan ibu bapa, bincangkan untuk menyahaktifkan akaun anak anda jika mereka lebih muda daripada umur yang ditetapkan dalam perjanjian pengguna. Sebagai alternatif, tetapan privasi untuk Snapchat boleh menawarkan lapisan keselamatan tambahan untuk mana-mana pengguna.

Berikut ialah cara untuk menyesuaikan tetapan privasi pada apl Snapchat:

 1. Masukkan menu tetapan daripada profil anak anda seperti yang diterangkan dalam langkah awal.
 2. Pilih “Kawalan Privasi” sekali lagi.
 3. Snapchat akan mengarahkan anda ke menu yang penuh dengan pilihan yang berbeza. Sebagai contoh, pilih “Siapa yang boleh menghubungi saya”.
 4. Pilih pilihan privasi yang diingini, seperti “Rakan saya,” dan kemudian pilih “Kembali” untuk menyimpan perubahan dalam tetapan.

Setelah tetapan privasi ini diwujudkan, profil yang tiada dalam senarai rakan anak anda tidak akan dapat menghubungi mereka. Platform ini mempunyai pilihan lain yang boleh anda togol, seperti keterlihatan lokasi, keterlihatan cerita dan siapa yang boleh menghantar pemberitahuan ke profil.

Mengalih keluar Cadangan Tambah Rakan Pantas

Satu lagi langkah berjaga-jaga yang boleh anda ambil pada profil anak anda ialah melumpuhkan ciri “tambah cepat”. Ciri ini menghantar cadangan profil untuk ditambahkan pada senarai rakan anda. Selalunya, orang yang tidak dikenali mungkin muncul sebagai rakan yang dicadangkan. Atas sebab itu, ramai ibu bapa mungkin mahu mematikan ciri pada telefon remaja mereka.

Begini cara melakukannya:

 1. Masukkan bahagian tetapan pada profil Snapchat anak anda.
 2. Cari “Tunjukkan saya dalam Tambah Pantas” dan matikan set-off.

Setelah selesai, algoritma Snapchat tidak akan menghantar cadangan untuk ditambahkan oleh anak anda.

Cara Melaporkan Kandungan Tidak Sesuai pada Snapchat

Malangnya, anak remaja anda mungkin mengalami kandungan yang tidak sesuai dari semasa ke semasa. Dalam situasi ini, adalah lebih baik untuk melaporkan cerita atau siaran. Snapchat kemudian akan menyemaknya dan algoritma akan mengetahui kandungan yang hendak ditindas.

Untuk melaporkan kandungan sensitif pada Snapchat, lakukan perkara berikut:

 1. Ketik dan tahan antara muka.
 2. Selepas ikon bendera muncul di sudut, pilihnya.
 3. Snapchat akan mengarahkan anda ke menu yang meminta anda menerangkan isu tersebut.
 4. Selepas mengisi sebarang maklumat yang berkaitan, pilih “serahkan.”

Sebaik sahaja anda menyerahkan laporan anda, anda boleh yakin bahawa kandungan sensitif tidak akan muncul pada profil lagi. Snapchat mungkin membuat susulan dengan anda mengenai isu itu.

Cara Menggunakan Snapchat dengan Selamat

Walaupun mempunyai semua konfigurasi yang diperlukan adalah satu langkah ke arah yang betul, masih terdapat lebih banyak cara untuk memastikan profil Snapchat selamat. Petunjuk ini merujuk kepada cara kanak-kanak harus menggunakan aplikasi:

 • Laporkan sebarang aktiviti berniat jahat atau maklumat yang tidak sesuai untuk pengguna yang lebih muda.
 • Sekat mana-mana orang asing yang anda tidak percayai pada Snapchat yang cuba menghubungi anda.
 • Matikan kebenaran Snapchat ke lokasi anda dalam tetapan peranti anda.
 • Elakkan daripada menghantar sebarang maklumat peribadi sebagai snap, cerita atau dalam pemesejan peribadi.

Melaporkan Gangguan dan Profil

Walaupun kandungan yang tidak sesuai mungkin bersembunyi di sekitar cerita dan iklan, anda mungkin perlu mengetahui cara melaporkan profil lain untuk mendapatkan lebih banyak langkah keselamatan. Proses ini sedikit berbeza daripada melaporkan kandungan daripada cerita.

Perlu diingat bahawa Snapchat akan menyemak laporan untuk gangguan dan buli. Pengguna harus mengelak daripada melaporkan seseorang secara palsu kerana ini boleh mengakibatkan penalti untuk profil anda dan bukannya profil mereka.

Begini cara melaporkan profil yang mengganggu anda pada apl:

 1. Cari perbualan dari senarai sembang.
 2. Ketik dan tahan nama profil. Profil mereka akan muncul pada antara muka.
 3. Ketik pada pilihan dengan tiga titik padanya dan pilih “laporan.”
 4. Isikan penyerahan laporan anda dengan menerangkan perkara yang berlaku secara terperinci dan sahkan penyerahan tersebut.

Soalan Lazim

Sekiranya kanak-kanak menggunakan Snapchat?

Snapchat mempunyai sekatan umur. Kanak-kanak di bawah umur 13 tahun tidak sepatutnya menggunakan apl. Walau bagaimanapun, jika anak anda menggunakan apl itu, kawalan ibu bapa boleh memastikan keselamatan dan privasi.

Apakah yang perlu saya lakukan jika saya kehilangan jemputan saya ke pusat keluarga kawalan ibu bapa?

Minta orang yang menghantar jemputan kepada anda untuk menghantarnya semula. Pastikan anda memilih “terima” sebelum ia hilang dalam masa 24 jam.

Menjaga Anak Anda Selamat di Snapchat

Jika anak anda berumur bawah 13 tahun, maka mereka tidak sepatutnya menggunakan aplikasi Snapchat. Membincangkan perkara ini boleh menjadi langkah pertama kepada hasil yang selamat dan masuk akal. Walau bagaimanapun, jika mereka berkeras untuk menggunakan apl itu, pusat keluarga membenarkan orang dewasa memantau aktiviti mereka. Strategi keselamatan lain termasuk menyediakan tetapan privasi yang betul dan mendidik anak remaja anda tentang cara menggunakan aplikasi Snapchat dengan bijak.

Adakah anda rasa mudah untuk menyediakan pusat keluarga? Apakah kawalan yang anda dapati membantu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.