Memahami Kawalan Ibu Bapa untuk TikTok

61

Dengan populariti besar TikTok, banyak video dengan kandungan sensitif, mengelirukan dan mengganggu boleh muncul di halaman anda. Ini boleh menjadi sangat berbahaya, terutamanya untuk remaja dan kumpulan sensitif yang lain. Mengetahui cara menapis kandungan TikTok boleh membantu anda mengelakkan video sedemikian. Menggunakan kawalan ibu bapa memudahkan anda dan keluarga anda mendapat pengalaman yang selamat dan positif semasa menggunakan platform.

Memahami Kawalan Ibu Bapa untuk TikTok

Berikut ialah panduan kami untuk memahami kawalan ibu bapa untuk TikTok.

Apakah Pasangan Keluarga?

Pilihan ini membolehkan ibu bapa dan remaja menyesuaikan tetapan mereka mengikut keinginan mereka. Dengan cara ini, anda boleh memautkan akaun anda dan remaja anda untuk menyediakan kawalan ibu bapa dan memastikan mereka selamat semasa menggunakan TikTok.

Ini adalah beberapa tetapan untuk kawalan ibu bapa:

 • Masa skrin harian yang membolehkan anda memilih berapa banyak masa yang boleh dihabiskan oleh remaja anda untuk menonton video
 • Papan pemuka masa skrin yang melaporkan masa remaja anda menghabiskan TikTok
 • Video yang disukai, ulasan dan tetapan mesej langsung
 • Cari, kebolehtemuan dan mencadangkan akaun remaja anda kepada orang lain

Beginilah cara anda boleh menyediakan Pasangan Keluarga:

 1. Pergi ke apl dan pilih “Profil” di bahagian bawah sebelah kanan.
 2. Ketik butang “Menu” di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Pergi ke “Tetapan dan privasi.”
 4. Kemudian klik “Berpasangan Keluarga.”
 5. Pilih “Ibu bapa” atau “Remaja.”
 6. Ikuti langkah seterusnya untuk menggandingkan akaun.

Akaun Persendirian dan Awam

Apabila anda mula-mula memuat turun dan membuat profil TikTok anda, akaun anda secara automatik terbuka. Ini bermakna semua video, cerita dan video anda yang disiarkan yang anda suka dan tambahkan pada kegemaran tersedia untuk dilihat oleh semua. Sesiapa sahaja boleh mengikuti anda, serta mengulas dan video duet yang telah anda siarkan. Tetapi anda mungkin tidak mahu berkongsi semua data anda, terutamanya bukan data anak anda.

Untuk mengelakkan isu privasi dan ulasan yang tidak diingini, akaun remaja anda hendaklah ditetapkan kepada peribadi. Dengan cara ini, video mereka boleh dilihat oleh pengikut yang merupakan rakan atau orang yang mereka kenali dalam kehidupan sebenar.

Berikut ialah cara menukar akaun anda daripada awam kepada peribadi:

 1. Ketik ikon “Profil” bahagian bawah sebelah kanan.
 2. Klik butang “Menu” di bahagian atas sebelah kanan (butang yang kelihatan seperti tiga baris).
 3. Pergi ke skrin “Privasi dan Tetapan”.
 4. Ketik “Privasi dan Keselamatan.”
 5. Hidupkan “Akaun Persendirian”.

Berhenti dan Mengalih Keluar Pengguna

Anda atau anak remaja anda sentiasa boleh memilih untuk berhenti mengikuti akaun yang menampilkan kandungan yang anda tidak mahu lihat, serta mengehadkan interaksi mereka. Ini bermakna kandungan pengguna kurang berkemungkinan dipaparkan pada suapan “Untuk Anda” dan tidak akan dipaparkan pada bahagian “Mengikuti” apl.

Inilah cara anda boleh menyahikut akaun:

 1. Pergi ke “Profil” anda dengan mengetik ikon kanan bawah.
 2. Ketik pada “Mengikuti” untuk melihat siapa yang anda ikuti.
 3. Ketik butang “Mengikuti” untuk berhenti mengikuti pengguna.

Anda juga boleh mengetik pada tiga titik pada nama pengguna dan mengeluarkannya daripada pengikut anda.

Menyekat Pengguna

Anda boleh menyekat akaun untuk mengelak daripada berinteraksi dengan mereka. Dengan berbuat demikian, pengguna yang disekat tidak dapat melihat video remaja anda atau mengulasnya. Pilihan ini amat berguna untuk memastikan anak remaja anda tidak melihat kandungan yang mereka tidak mahu. Jika tetapan lain tidak berfungsi dengan baik untuk menapis video yang mereka lihat, menyekat pengguna memastikan mereka tidak akan melihat kandungan yang tidak diingini.

Menyekat akaun seseorang boleh dilakukan dalam tiga langkah pantas:

 1. Pergi ke profil pengguna itu.
 2. Ketik tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Ketik ”Sekat.”

Mod Terhad

Apabila anda mendayakan Mod Sekatan, anda mengehadkan pendedahan remaja anda kepada video yang mungkin tidak sesuai untuk mereka. TikTok sedang giat berusaha untuk menambah baik pilihan ini. Semasa menggunakan mod ini, jika anda masih melihat kandungan yang anda rasa tidak sesuai, anda boleh melaporkan video tersebut.

Harap maklum bahawa ciri ini tidak tersedia pada penyemak imbas desktop dan mudah alih pada masa ini. Namun, anda boleh menghidupkannya dalam apl. Berikut ialah cara untuk menghidupkan Mod Sekatan:

 1. Dalam apl, klik ikon “Profil” bahagian bawah sebelah kanan.
 2. Klik butang “Menu” di bahagian atas sebelah kanan (butang yang kelihatan seperti tiga baris).
 3. Pilih “Tetapan dan privasi.”
 4. Ketik “Keutamaan kandungan.”
 5. Ketik “Mod Sekatan.”

Anda kemudian boleh mengikuti langkah dalam apl yang membolehkan anda membuat kata laluan yang mematikan mod sekatan.

Apakah Penapis Kata Kunci Video?

Apabila anda menapis kata kunci, anda tidak akan melihat video dalam suapan “Untuk Anda” dan “Mengikuti” yang mengandungi perkataan ini dalam perihalannya. Ini terutamanya bagaimana algoritma berfungsi. Lebih banyak kali anda menonton video dengan kata kunci tertentu dalam huraian, lebih banyak kandungan dengan perkataan yang sama akan dipaparkan pada halaman “Untuk Anda”.

Anda boleh menaip sehingga 70 kata kunci video yang anda tidak mahu lihat. Adalah penting untuk mengetahui bahawa terdapat perkataan tertentu TikTok tidak akan membenarkan anda menapis.

Beginilah cara anda boleh menggunakan penapis kata kunci video:

 1. Dalam apl, ketik butang “Profil”.
 2. Pilih butang “Menu” di bahagian atas.
 3. Pergi ke “Tetapan dan Privasi”, kemudian “Keutamaan Kandungan.”
 4. Ketik “Tapis kata kunci video.”
 5. Masukkan kata kunci yang ingin anda sembunyikan.
 6. Pilih suapan yang anda ingin tapis.

Had Masa Skrin

TikTok agak ketagihan untuk orang dewasa dan remaja. Seketika anda menyemak apl dan perkara seterusnya yang anda tahu, sudah berjam-jam dan anda telah menatal pada telefon anda tanpa henti. Mengetahui cara mengehadkan masa anda dan keluarga anda untuk menggunakan TikTok boleh menjimatkan masalah anda.

Pembangun TikTok sedar tentang kuasa penghipnotis aplikasi, itulah sebabnya mereka telah membangunkan tetapan untuk pengurusan masa skrin. Inilah cara anda boleh menyediakannya:

 1. Pilih “Masa skrin” di bawah tetapan apl.
 2. Klik “Waktu rehat skrin” dan tetapkan masa untuk berehat.
 3. Togol “Kemas kini masa skrin mingguan.”

Melaporkan Bahaya Fizikal

Akhir-akhir ini, kami telah melihat lebih banyak “cabaran” dan aliran TikTok yang benar-benar berbahaya untuk remaja, atau sesiapa sahaja dalam perkara itu. Remaja dan dewasa muda suka mengambil bahagian dalam aliran baharu, tetapi melihat kandungan grafik ini berulang kali boleh menyebabkan kepekaan. Memandangkan cabaran itu kelihatan tidak nyata apabila ia berada di skrin, ia boleh mengakibatkan kemudaratan yang serius jika dicuba.

Walaupun boleh menghiburkan melihat orang melakukan aksi kecil, bahaya serius, kecederaan dan keganasan harus dilaporkan.

Begini cara anda boleh melaporkan kandungan untuk bahaya fizikal:

 1. Klik anak panah di sudut kanan bawah video.
 2. Ketik “Laporkan.”
 3. Pilih “Keganasan atau Kemudaratan” atau “Kecederaan diri” berdasarkan kandungan.

Tidak Minat Video

Walaupun algoritma berfungsi untuk menyesuaikan video mengikut citarasa anda, kadangkala anda mungkin melihat video yang anda tidak suka. Anda sentiasa boleh menggunakan pilihan “Tidak berminat” apabila anda terjumpa kandungan yang tidak diingini. Selain itu, tiada had untuk ciri ini.

Hanya tekan lama video berkenaan, ketik ikon “Tidak berminat” dan anda akan melihat kurang video yang serupa.

Tweaking TikTok mengikut Keutamaan Anda

TikTok boleh menjadi aplikasi yang berguna, menyeronokkan dan kreatif sebaik sahaja anda mempelajari cara menggunakannya. Memastikan keluarga anda selamat semasa mereka menatal halaman “Untuk Anda” dan berinteraksi dengan orang lain adalah sangat penting. Mengetahui cara mengehadkan masa mereka dan melindungi anak remaja anda daripada kandungan berbahaya boleh menjadikan apl itu lebih menyeronokkan untuk anda berdua.

Pernahkah anda mencuba menggunakan kawalan ibu bapa di TikTok? Mana satu yang paling sesuai untuk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.