Membeli HomePod yang betul: Pembesar suara pintar Apple dibandingkan

102
Perbandingan HomePod NextPit
© Apple / Maxx-Studio / pio3 / Shutterstock.com

Adakah mini HomePod cukup bagus untuk anda atau adakah ia mestilah HomePod asal dengan bunyi yang kaya untuk anda? Selain itu, apakah perbezaan antara dua pembesar suara pintar daripada Apple? Dalam perbandingan kami, kami membentangkan kedua-dua model secara terperinci dan juga memberi anda beberapa alternatif yang anda boleh mengawal Siri dalam rumah pintar anda tanpa iPhone atau iPad.

Model asas Model mini
produk
Imej
Apple HomePod
Apple HomePod Mini
Dimensi
 • Ketinggian: 17.2 sentimeter
 • Diameter: 14.2 sentimeter
 • Ketinggian: 8.5 sentimeter
 • Diameter: 9.7 sentimeter
Berat badan
 • 2.5 kilogram
 • 345 gram
Pembesar suara
 • 1 woofer High-Excursion
 • 7 tweeter
 • 2 woofer
 • 1 tweeter
Mikrofon
 • 6 untuk rakaman suara
 • 1 untuk ukuran bilik
 • 4 untuk rakaman suara
Paparan sentuh
 • ✔️
 • ✔️
Piawaian radio
 • 802.11ac WLAN
 • Bluetooth 5.0
 • 802.11ac WLAN
 • Bluetooth 5.0
Bilik berbilang
 • ✔️
 • ✔️
Gandingan stereo
 • ✔️
 • ✔️
Operasi bateri
Semak tawaran*
 • Tiada tawaran

Dengan HomePod, Apple memperkenalkan pembesar suara pintarnya sendiri pada awal tahun 2018. Pembesar suara yang log masuk ke rangkaian Wi-Fi anda dan menerima arahan melalui pembantu suara Apple sendiri, Siri. Apa yang bermula dengan HomePod pada masa itu ditawarkan dalam format yang berbeza beberapa tahun kemudian dengan pengenalan mini HomePod dalam faktor bentuk yang lebih kecil dan pada harga yang lebih rendah. Kami akan memberi tumpuan kepada dua pembesar suara pintar ini hari ini.

Jika anda hanya mencari pembesar suara pintar yang menyokong Siri, anda juga boleh melihat sekeliling pengeluar lain. Antaranya ialah model daripada pengeluar mewah seperti Sonos, Teufel, Bose, dan Bang & Olufsen. Sebagai alternatif, apabila membeli pembesar suara pintar, anda hanya boleh mencari keserasian dengan standard AirPlay 2 Apple untuk menghantar kandungan daripada iPad atau iPhone ke pembesar suara dengan lancar. Walau bagaimanapun, dalam artikel ini, kami akan menumpukan pada pembesar suara pintar dalaman Apple.

Apple HomePod: OG di kalangan pembesar suara Siri

Apple HomePod di atas meja.

HomePod ialah pembesar suara pintar Apple yang paling berkuasa. / © Apple

Mari kita mulakan dengan HomePod, yang tampil dengan reka bentuk yang luar biasa dan harga yang mahal semasa pelancarannya pada 2018. Ini kerana Apple menawarkan pembesar suara berkualiti tingginya pada harga kira-kira $349 pada mulanya. Pengilang menutupnya dengan penutup fabrik yang teguh, menjadikan pembesar suara tidak kelihatan dan memasang paparan warna di bahagian atas. Dimensinya agak besar dengan ketinggian 17.2 sentimeter dan diameter 14.2 sentimeter. Pembesar suara juga memberikan penimbang pada berat 2.5 kilogram yang agak besar.

Walau bagaimanapun, itu bukan masalah besar kerana HomePod Apple tidak disertakan dengan bateri terbina dalam. Oleh itu, ia lebih sesuai untuk berfungsi sebagai pembesar suara rak buku atau sebagai sambungan untuk persediaan teater rumah anda sahaja atau dengan model kedua sebagai pasangan stereo. Dari segi bunyi, HomePod menampilkan woofer persiaran tinggi dan cincin tujuh tweeter yang dimuatkan tanduk, masing-masing dengan penguatnya sendiri. Jadi, anda akan mendapat sejumlah lapan pemandu, masing-masing disertakan dengan penguat mereka sendiri.

Terdapat juga sejumlah tujuh mikrofon, enam daripadanya bertanggungjawab untuk merakam suara anda untuk mengawal Siri. Satu lagi ialah “mikrofon penentukuran frekuensi rendah untuk pembetulan bass automatik,” seperti yang dinyatakan oleh Apple pada halaman perkhidmatan HomePod.

Apple mahu meningkatkan kualiti bunyi dengan pembentukan pancaran serta audio pengiraan. HomePod melaraskan bunyinya melalui pengecaman bilik bergantung pada penempatannya di rumah anda. Oleh itu, kualiti audio harus optimum walaupun di sudut atau di rak.

Apple HomePod juga bersambung ke peranti lain melalui Wi-Fi 802.11ac dengan MIMO dan Bluetooth 5.0. Anda boleh memainkan muzik pada pembesar suara melalui Apple HomeKit, AirPlay 2 dan apl Home, tetapi ia tidak boleh digunakan sebagai pembesar suara Bluetooth. Anda juga tidak boleh memainkan muzik dengan menyambungkan kabel kepadanya.

Terdapat satu lagi kelemahan pada tahun 2022: Apple tidak lagi menawarkan HomePod secara rasmi. Anda perlu menggunakan baki jualan stok dan pembelian terpakai. Jika anda berjaya mendapatkan HomePod pada harga yang baik, anda boleh mengharapkan pembesar suara pintar yang berkuasa dengan penyepaduan yang lancar ke dalam alam semesta Apple.

Apple HomePod mini: Jeritan dalam warna

Apple HomePod mini di atas meja

Mini HomePod adalah agak murah dengan MSRP $99. / © Apple; Petikan skrin: NextPit

Dengan mini HomePod, Apple memperkenalkan pembesar suara pintar kedua beberapa tahun selepas debut HomePod. Model mini adalah jauh lebih kecil dan lebih ringan dengan berat 345 gram, ketinggian hanya di bawah 8.5 sentimeter, dan diameter 9.7 sentimeter. Hanya ada ruang untuk dua woofer pasif dan satu tweeter dalam mini HomePod. Apple meletakkan empat mikrofon dalam mikrofon untuk memenuhi pengecaman suara Siri.

 • Persediaan HomePod (mini): Cara Siri dihidupkan pada pembesar suara pintar Apple

Seperti HomePod bersaiz lebih besar, model mini boleh digunakan sebagai pasangan stereo. Ia juga serasi dengan AirPlay 2 dan terdapat dalam warna putih, kuning, oren, biru dan kelabu angkasa. Apple belum menyepadukan sebarang kemas kini teknikal dengan sambungan 802.11n dan Bluetooth 5.0. Sebaliknya, terdapat cip jalur lebar ultra yang membolehkan anda menjejaki HomePod di rumah anda melalui iPhone.

Walaupun mini HomePod jauh lebih mudah alih, ia tidak mempunyai bateri dalaman, sama seperti abangnya. Jadi, melainkan anda memiliki PowerStation, anda perlu menggunakan HomePod mini berwayar di apartmen atau rumah anda.

Berbanding dengan HomePod, model mini juga sangat berpatutan. Apple menawarkan harga runcit yang disyorkan hanya $99 untuk mini HomePodnya. Selain itu, HomePod yang kecil masih akan tersedia di kedai pada Julai 2022.

Model HomePod manakah yang sesuai untuk anda?

Jawapan kepada soalan ini sebenarnya agak mudah: memandangkan Apple hanya akan menjual mini HomePod pada tahun 2022, anda perlu memilih model kecil, tidak ada dua cara mengenainya. Peruncit dalam talian tidak lagi menawarkan OG HomePod sama ada. Dengan sedikit nasib, anda boleh menemui beberapa baki stok dalam talian atau di kedai runcit, atau anda boleh membeli Apple HomePod terpakai dalam talian.

Sebelum anda berusaha keras untuk mendapatkannya, bagaimanapun, anda harus mendengar sendiri bunyi HomePod mini. Jika anda tidak mahu memulangkan peranti itu, anda juga boleh mendapatkan tera langsung di Apple Store atau peruncit elektronik tempatan anda. Jika anda berpuas hati, anda sedang membeli pembesar suara pintar kecil berkualiti tinggi dan bunyi yang menyenangkan dengan HomePod mini.


HomePod mana yang anda suka?

Lihat hasil

Memandangkan beberapa model HomePod boleh digunakan pada masa yang sama, anda juga boleh mencapai kualiti bunyi yang lebih baik dengan sedikit kreativiti. Walau bagaimanapun, sokongan Multiroom amat disyorkan untuk keseronokan muzik yang lancar di seluruh rumah.

HomePod mana yang akan anda pilih? Dan adakah anda menantikan lebih banyak artikel pembesar suara/HomePod pintar dalam beberapa minggu akan datang? Beritahu kami dalam ulasan!