Membeli iPhone? Kami telah membandingkan semua telefon Apple untuk 2020

111
Kamera iPhone 12 NextPit
© NextPit

Apple iPhone adalah salah satu telefon pintar paling popular di pasaran, terutamanya disebabkan oleh ekosistem tertutup kedua-dua perisian dan perkakasan yang berasal dari satu sumber. Walau bagaimanapun, Apple kini bergerak lebih mendalam dan lebih mendalam ke dalam kelas produk individu; memperkenalkan iPhone peringkat permulaan, pertengahan dan mewah sepanjang tahun kalendar, yang menjadikannya sangat sukar untuk mendapatkan gambaran keseluruhan pasaran yang luas. Dalam panduan membeli ini, anda boleh mengetahui iPhone mana yang amat sesuai untuk anda.

 1. Beli iPhone termurah: iPhone SE 2020
 2. Reka bentuk moden pada harga yang berpatutan: iPhone XR
 3. iPhone terkecil dengan paparan OLED: iPhone 12 mini
 4. iPhone dengan kamera terbaik: iPhone 12 Pro Max
 5. iPhone terpakai: iPhone yang diperbaharui menjadi murah

Gambaran keseluruhan harga: Dalam artikel ini, kami akan memperkenalkan iPhone berharga antara £399 dan £1,099. Tiga daripada empat cadangan iPhone di sini adalah di bawah siling ajaib £1,000, yang merupakan angka yang hanya segelintir yang sanggup menyeberanginya. Kami akan menunjukkan kepada anda kebaikan dan keburukan model iPhone semasa dan memberitahu anda sama ada berbaloi untuk membeli model iPhone yang lebih lama, seperti iPhone 7 atau iPhone 8.

1. Paling murah: iPhone SE 2020

iPhone SE 2020

iPhone SE 2020 ialah satu-satunya iPhone “semasa” dengan butang rumah. / © NextPit

Penilaian

Bewertung Design und Handling

Kebaikan

 • Pemproses yang berkuasa
 • Butang rumah
 • Kesan bokeh untuk kedua-dua kamera
 • Harga murah

Keburukan

 • Paparan LCD lapuk
 • Tiada memori boleh dikembangkan (pada semua iPhone)
 • Mod potret terhad kepada manusia sahaja

iPhone SE (generasi ke-2) – Gambaran keseluruhan harga

 • 64 GB: £399
 • 128 GB: £449
 • 256 GB: £549

iPhone SE generasi ke-2 muncul di pasaran pada awal tahun 2020 dan mencetuskan kekecohan. Ia cukup kecil untuk menjana gelombang gembar-gembur! Ini kerana iPhone SE asal terbukti sebagai kejayaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk Apple, dan dengan siri SE, Apple telah memasukkan teknologi terkini di bawah tudung sarung yang digemari dan diterima ramai. iPhone SE 2020 berasaskan iPhone 8, tetapi didatangkan dengan pemproses yang lebih baharu (A13 Bionic). iPhone SE sesuai untuk pengguna sekolah lama yang ingin mempunyai butang Laman Utama fizikal untuk membuka kunci telefon pintar dengan cepat dan yang tidak menyukai reka bentuk takuk yang terdapat pada iPhone yang lebih baharu. Oleh itu, iPhone SE mempunyai bezel yang agak lebar dan didatangkan tanpa teknologi Face ID. iPhone SE generasi ke-2 kini merupakan iPhone termurah dengan iOS 14 dan A13 Bionic yang ditawarkan oleh Apple di kedai mereka.

Kesimpulan kami dalam menguji iPhone SE 2:

“Sesiapa yang memanggil iPhone SE sebagai kedai alat ganti tidak salah. Dengan memakai pakaian iPhone 8, melihat melalui cermin mata iPhone XR dan melakukan kerjanya dengan inti iPhone 11, Apple telah menyelongkar jauh di dalam kotak peralatannya dan mencipta campuran iPhone berkuasa yang menggabungkan bukan yang terbaik, tetapi teknologi iPhone yang paling kukuh pada harga yang berpatutan. Apple memainkan Frankenstein dengan iPhone SE; perbezaannya ialah mereka menyedari penciptaan raksasa prestasi harga dari permulaan.” – Julia Froolyks, NextPit

 • Kepada ulasan terperinci iPhone SE 2020

2. Reka bentuk moden pada harga yang berpatutan: iPhone XR

iPhone SE 2020

iPhone XR mempunyai paparan LCD dan tidak mempunyai kelebihan OLED. / © NextPit

Penilaian

Bewertung Design und Handling

Kebaikan

 • Mod Potret pada kamera hadapan dan belakang
 • ID Wajah
 • Reka bentuk iPhone moden

Keburukan

 • Paparan LCD agak gelap (625 Nits)
 • Tiada Mod Malam
 • Tiada pengecas dan EarPod disertakan

iPhone XR – Gambaran keseluruhan harga

 • 64 GB: £499
 • 128 GB: £549

iPhone XR dari 2018 merupakan kisah kejayaan jualan yang besar untuk Apple. Ia adalah yang pertama daripada model iPhone yang lebih mampu milik yang menggunakan reka bentuk takuk baharu sejak pengenalan iPhone X dan dianggap sebagai salah satu telefon pintar terbaik dalam segmen kamera sensor tunggal. Di bawah tudung iPhone XR terletak pemproses Apple A12 Bionic dengan 3GB RAM. Pembeli iPhone XR perlu berkorban apabila melibatkan paparan: Apple tidak menggunakan panel OLED di sini, sebaliknya, panel Liquid Retina, iaitu paparan LCD yang dianggap sebagai salah satu paparan LCD terbaik pada pasaran pada masa itu.

Berbanding dengan iPhone SE 2020, anda mempunyai pemproses yang lebih lama, tetapi paparan yang lebih besar dengan teknologi Face ID. Oleh itu, iPhone XR adalah pilihan ideal untuk pengguna iPhone yang mementingkan harga yang lebih suka reka bentuk yang kontemporari daripada Apple sambil memaparkan paparan yang lebih besar. Kemas kini tahun ini kepada iOS 14 juga mendarat pada iPhone berusia dua tahun. iPhone XR akan menerima sekurang-kurangnya dua lagi kemas kini versi utama, yang menjadikannya agak menyimpan untuk sementara waktu.

 • iOS 14: Inilah maksud titik hijau dan oren

3. iPhone terkecil dengan paparan OLED: iPhone 12 mini

iPhone 12 mini

iPhone 12 mini mempunyai paparan paling tajam pada 476 ppi. / © NextPit

Sedang disemak (sehingga 20.11.2020)

Kebaikan

 • Untuk disenaraikan selepas semakan

Keburukan

 • Untuk disenaraikan selepas semakan

iPhone 12 mini – Gambaran keseluruhan harga

 • 64 GB: £699
 • 128 GB: £749
 • 256 GB: £849

iPhone 12 mini baharu mempunyai kesemuanya: Apple A14 Bionic baharu ialah salah satu pemproses terpantas dan paling cekap di pasaran telefon pintar. Apple menggabungkan pemproses baharu dalam kesemua empat model iPhone 12 baharu, dengan iPhone 12 mini amat menarik di sini. Apple tidak mencipta semula roda, tetapi kembali ke salah satu masa paling berjaya yang pernah dilihat oleh syarikat itu. Dengan iPhone 12 mini, Apple akhirnya berjaya mencipta telefon pintar kompak yang mengingatkan iPhone 5. Berbanding iPhone 12, pembeli tidak berkompromi. Kamera dwi pada model iPhone 12 ada serta paparan Super Retina XDR (OLED) dan sambungan 5G.

Sebagai balasan, panel mengukur hanya 5.4 inci. Ini menghasilkan ketumpatan piksel 476 ppi – menjadikan iPhone 12 mini mempunyai salah satu paparan paling tajam antara 12 siri (terima kasih kepada pembaca kami Paganini atas petunjuk penting). Aluminium dan kaca mengantar faktor bentuk lama ke tahun 2020 dan membuka jalan untuk pengecasan tanpa wayar dengan dan tanpa penyelesaian pengecasan MagSafe. IPhone 12 juga menyokong MagSafe terbaharu Apple, yang bukan sahaja membenarkan telefon pintar Apple dicas secara wayarles, tetapi turut membawakan banyak aksesori baharu.

iPhone 12 mini sedang disemak. Anda boleh membaca ulasan penuh di sini tidak lama lagi.

Kami telah mengumpulkan gambaran keseluruhan aksesori MagSafe untuk anda di sini:

 • Apple MagSafe: Semua yang anda perlu tahu

4. iPhone dengan kamera terbaik: iPhone 12 Pro Max

Ujian maks iPhone 12 pro

iPhone 12 Pro Max mempunyai persediaan kamera terbaik. / © NextPit

Semakan kamera sedang diusahakan (sehingga 20.11.2020)

Kebaikan

 • Untuk disenaraikan selepas semakan

Keburukan

 • Untuk disenaraikan selepas semakan

iPhone 12 Pro Max – Gambaran keseluruhan harga

 • 128 GB: £1,099
 • 256 GB: £1,199
 • 512 GB: £1,399

Sungguh raket! iPhone 12 Pro Max ialah iPhone terbesar yang pernah dikeluarkan oleh Apple. Walaupun selongsongnya hanya beberapa milimeter lebih besar berbanding iPhone 11 Pro Max, perbezaan saiznya amat ketara. Dengan tepi rata (lama) baharu, paparan OLED 6.7 inci, dan bingkai keluli tahan karat berkilat, iPhone 12 Pro Max sememangnya menarik perhatian yang mahu menyerlah. iPhone 12 yang terbesar dan termahal adalah untuk anda yang inginkan kamera iPhone terbaik. Buat pertama kalinya, iPhone menawarkan zum optik 2.5x (Apple memanggilnya sebagai “julat zum optik 5x”), HDR 3 dan, terima kasih kepada pengimbas LiDAR, boleh mencipta hasil foto yang mengagumkan walaupun dalam keadaan cahaya malap. Apple menggunakan tiga penderia kamera pada 12 megapiksel setiap satu:

 • Sudut ultra lebar: ƒ/2.4 Apertur
 • Sudut lebar: ƒ/1.6 Apertur
 • Kanta telefoto: ƒ/2.2 Apertur

Satu lagi perbezaan berbanding 11 Pro Max ialah Mod Malam yang tersedia dalam sudut ultra lebar. Dengan iOS 14.3, Apple juga mahu menyepadukan format foto Apple ProRAW baharu, yang membolehkan imej iPhone diolah semula dengan lebih meluas selepas itu. Kami hanya akan melihat sejauh mana ini berfungsi selepas pelancaran iOS 14.3. Di hadapan, kamera dalam iPhone 12 Pro dan Max turut dilengkapi dengan Mod Malam baharu dan menawarkan selang masa Mod Malam buat kali pertama.

selfie iphone 12 pro max

Kamera swafoto iPhone 12 Pro Max: Di sini dengan kesan bokeh cahaya pentas mono. / © NextPit

kuki iphone 12 pro max

Fokus pada hidung: Mereka yang memiliki anjing tahu betapa sukarnya untuk mendapatkan gambar tersebut. / © NextPit

Dalam ujian kamera DxOmark, iPhone 12 Pro Max memperoleh 130 mata, meletakkannya di tempat keempat sambil bersaing untuk tempat antara kamera telefon pintar terbaik, betul-betul di belakang Huawei Mate 40 Pro, Xiaomi Mi 10 Ultra dan Huawei P40 Pro. Pengulas amat kagum dengan autofokus dan keupayaan tekstur imej. Kesan bokeh, serta Mod Malam, tidak meyakinkan pengulas walaupun; terutamanya apabila Huawei jauh mendahului pek utama yang lain di mana Mod Malam berkenaan.

5. iPhone terpakai: iPhone yang diperbaharui menjadi murah

Semua iPhone yang dinyatakan di atas memenuhi keperluan pengguna yang berbeza dan boleh didapati secara rasmi daripada Apple. Sudah tentu, anda boleh membeli model iPhone lama melalui peruncit pihak ketiga yang dibenarkan. Berbanding dengan harga runcit yang disyorkan (MSRP), anda akan menjimatkan banyak wang bergantung pada model. Ia menjadi lebih murah dengan model yang dipanggil diperbaharui.

Anda sentiasa boleh mencari tawaran murah iPhone di Amazon, yang juga dilindungi oleh Jaminan Diperbaharui Amazon untuk menambah ketenangan fikiran. Kami telah melihat dengan lebih dekat model iPhone paling popular beberapa tahun lalu dan memberitahu anda sama ada ia masih berbaloi untuk dibeli pada tahun 2020.

 • Adakah iPhone 7 masih berbaloi untuk dibeli pada tahun 2020?
 • Sekiranya anda membeli iPhone 8 pada tahun 2020?
 • Cara membeli iPhone 11 baharu seperti pro: Tukar beli, kontrak dan banyak lagi

Artikel ini memberitahu anda semua tentang ciri baharu dalam iOS 14

 • 6 ciri iOS 14 baharu terbaik yang Apple tidak dedahkan di WWDC
 • iOS 14: Cara menetapkan Google Chrome sebagai penyemak imbas lalai anda
 • iOS 14: Cara menukar ikon apl
 • iOS 14.3: Beta pertama menggembirakan jurugambar
 • Bagaimana untuk melumpuhkan pensuisan automatik pada Apple AirPods
 • iOS 14: “Ketik Belakang” Bagaimana untuk mencari fungsi iPhone tersembunyi
 • iOS 14: Apple memberikan butiran tentang menukar apl lalai