Membetulkan Saluran Ini Tidak Dapat Dipaparkan dalam Telegram

18

Saluran Telegram boleh menjadi cara terbaik untuk mengikuti perkembangan terkini tentang politik, sukan, perniagaan atau sebarang topik lain yang menarik minat anda. Sebagai pelanggan saluran, anda boleh mengambil bahagian dalam perbincangan, berkongsi kandungan multimedia dan bertemu orang baharu yang mempunyai minat yang sama. Atas sebab ini, mungkin mengecewakan apabila menyedari anda tidak dapat mencari saluran yang disayangi lagi.

Membetulkan Saluran Ini Tidak Dapat Dipaparkan dalam Telegram

Jika anda tertanya-tanya tentang maksud mesej “Saluran ini tidak boleh dipaparkan”, anda telah datang ke tempat yang betul. Teruskan membaca untuk mengetahui sebab anda tidak dapat melihat saluran Telegram lagi dan cara anda boleh membetulkan isu ini.

Saluran Ini Tidak Boleh Dipaparkan

Telegram saluran boleh menjadi platform yang hebat untuk berkongsi kandungan secara besar-besaran, kerana tiada had kepada bilangan pelanggan yang boleh ada. Jumlah ahli saluran yang berpotensi menyukarkan untuk menjejaki semua kandungan yang dikongsi bagi memastikan kandungan itu sah dan sesuai.

Akibatnya, sesetengah ahli mungkin menyebarkan kandungan haram atau eksplisit, media cetak rompak atau mesej yang menghasut kebencian dan keganasan. Jika Telegram mendapati saluran digunakan untuk aktiviti sedemikian, ia mungkin menyembunyikannya daripada pandangan umum atau melarangnya sama sekali.

Jika saluran Telegram dialih keluar, anda akan melihat mesej “Saluran ini tidak boleh dipaparkan” apabila anda membukanya. Bergantung pada sebabnya, anda mungkin boleh mengubah suai beberapa tetapan dan kembali untuk melihat kandungan saluran.

Saluran Telegram Tidak Dapat Dipaparkan Kerana Kandungan Sensitif

Apabila saluran digunakan untuk bertukar-tukar kandungan sensitif, Telegram mungkin memadamnya. Kandungan sensitif terutamanya merujuk kepada imej dan video yang tidak selamat untuk kerja.

Walau bagaimanapun, katakan tiada aktiviti haram berlaku dalam saluran tersebut. Ia mungkin masih aktif, hanya tersembunyi daripada pandangan umum. Jika itu yang berlaku, anda mungkin melihat mesej “Saluran ini tidak boleh dipaparkan” kerana penapis kandungan sensitif anda didayakan.

Jika anda berumur lebih daripada 18 tahun, anda boleh mematikan penapis, selepas itu anda sepatutnya boleh melihat dan menyertai saluran yang dikehendaki.

Telegram Saluran Ini Tidak Dapat Dipaparkan Kerana Ia Digunakan untuk Disebar – Android

Mesej yang memberi amaran kepada anda tentang perkara yang jelas yang dikongsi dalam saluran Telegram akan menghalang anda daripada dapat melihat kandungannya. Anda boleh melumpuhkan penapis kandungan sensitif anda jika anda berkeras untuk mengakses saluran itu.

Satu ciri yang dipanggil Bot Nicegram mungkin boleh membantu anda dalam usaha anda. Anda boleh menghubungi bot ini dengan beberapa cara.

 • Dengan menaip “Nicegram bot” dalam bar carian Telegram dan mengetik pilihan dengan “bot” ditulis di bawah namanya
 • Berikutan ini pautan

Setelah sembang Bot Nicegram telah dilancarkan, ikuti langkah ini untuk mematikan penapis kepekaan anda.

 1. Ketik butang “Mula” di bahagian bawah skrin anda.
 2. Jika anda tidak melihat sebarang pilihan di bahagian bawah, klik pada pautan di bawah “Web Nicegram.”
 3. Pilih pilihan “Log masuk dengan Telegram”.
 4. Togol kedua-dua pilihan “Saya berumur 18+ tahun” dan “Tunjukkan kandungan yang mungkin sensitif”.
 5. Tekan “Simpan” untuk menyelesaikan proses.

Mesej pop timbul kemudiannya akan menggesa anda untuk memulakan semula Bot Nicegram. Untuk perubahan berkuat kuasa, anda harus memulakan semula aplikasi Telegram dengan menutupnya secara paksa.

Jika ini kali pertama anda menggunakan Widget Telegram, anda perlu membenarkan log masuk sebelum mematikan penapis.

Selepas berjaya menyelesaikan proses dan melancarkan semula apl, semak sama ada kandungan yang sebelum ini tidak boleh diakses kini kelihatan. Jika tidak, anda boleh mencuba pendekatan alternatif untuk melumpuhkan penapis.

Malangnya, ini tidak boleh dilakukan menggunakan peranti Android anda. Sebaliknya, anda perlu mengakses Telegram web atau desktop pelanggan.

 1. Klik ikon tiga mendatar di penjuru kiri sebelah atas.
 2. Pilih “Tetapan” daripada menu limpahan.
 3. Tekan ikon “Privasi dan Keselamatan”.
 4. Tatal ke bawah ke bahagian “Kandungan sensitif”.
 5. Ketik kotak “Lumpuhkan penapisan” untuk menghidupkannya.

Sekarang kembali ke telefon pintar anda dan semak sama ada saluran itu ada. Jika anda masih tidak dapat mengaksesnya, saluran itu mungkin telah diharamkan sepenuhnya, dipadamkan oleh pencipta atau dihadkan di negara anda.

Telegram Saluran Ini Tidak Dapat Dipaparkan Kerana Ia Digunakan untuk Disebar – iPhone

Apabila saluran Telegram digunakan untuk menyebarkan kandungan eksplisit, apl itu akan memaklumkan anda dengan mesej dan menghalang anda daripada melihat perkara itu. Jika kandungan eksplisit tidak menyalahi undang-undang, saluran itu mungkin disembunyikan dan bukannya diharamkan. Dalam kes itu, penapis kandungan sensitif anda berkemungkinan besar menghalangnya.

Anda boleh mematikan penapis ini pada peranti iOS anda menggunakan Bot Nicegram.

Langkah pertama ialah menghubungi bot. Anda boleh melakukan ini dalam dua cara.

 • Taip “Nicegram bot” dalam bar carian Telegram dan klik pada pilihan dengan “bot” ditulis di bawah namanya
 • Ikuti ini pautan

Apabila tetingkap sembang muncul, ikut langkah ini untuk menyingkirkan penapis sensitiviti.

 1. Tekan butang “Mula” di bahagian bawah skrin anda.
 2. Ketik kedua-dua butang “Saya berumur 18+ tahun” dan “Tunjukkan kandungan yang mungkin sensitif” untuk membolehkannya.
 3. Tekan “Ok” dalam menu pop timbul, kemudian mulakan semula telegram.

Langkah terakhir ialah kembali ke saluran Telegram yang dikehendaki dan semak sama ada anda boleh mengakses kandungannya sekarang. Jika masih tidak tersedia, sudah tiba masanya untuk mencuba kaedah alternatif.

Terdapat satu lagi cara untuk mematikan penapis sensitiviti, tetapi ia memerlukan Telegram web atau desktop pelanggan.

 1. Tekan ikon tiga mendatar di sudut kiri bawah.
 2. Pilih “Tetapan.”
 3. Ketik butang “Privasi dan Keselamatan”.
 4. Tatal ke bawah ke bahagian “Kandungan sensitif”.
 5. Klik pada kotak “Lumpuhkan penapisan”.

Kandungan saluran kini sepatutnya kelihatan pada iPhone atau iPad anda. Jika isu itu berterusan, saluran kemungkinan besar akan dipadamkan, sama ada oleh Telegram atau pencipta. Sebagai alternatif, ia mungkin tidak tersedia kerana pengehadan negara.

Saluran Telegram Tidak Dapat Dipaparkan Kerana Had Negara

Telegram mungkin menggunakan sekatan kandungan pada saluran yang berasal dari negara yang kandungannya banyak ditapis. Akibatnya, anda tidak akan dapat mengakses saluran tersebut melainkan anda berada di negara tersebut.

Apl VPN paling biasa digunakan untuk mengetepikan sekatan tersebut. Aplikasi ini membolehkan anda menetapkan lokasi anda hampir di mana-mana sahaja di dunia, supaya anda boleh menetapkannya ke negara asal saluran. Beri masa beberapa jam jika anda tidak dapat mengakses saluran dengan segera. Selepas Telegram mendaftarkan alamat IP yang ditukar, anda sepatutnya boleh menyertai saluran yang dikehendaki.

Saluran Ini Tidak Boleh Dipaparkan Kerana Melanggar Undang-undang Tempatan

Beberapa had negara yang dikenakan Telegram boleh dielakkan dengan menggunakan VPN yang boleh dipercayai. Walau bagaimanapun, saluran yang mengalu-alukan anda dengan mesej “Saluran ini tidak boleh dipaparkan kerana ia melanggar undang-undang tempatan” mungkin sudah hilang punca.

Saluran sedemikian biasanya ditamatkan kerana menyebarkan kandungan kebencian, menghasut atau sebaliknya menyalahi undang-undang. Walaupun anda mungkin masih dapat melihat saluran itu, kandungannya akan kekal tidak boleh diakses selama-lamanya.

Tukar Saluran

Kebanyakan platform dalam talian arus perdana melakukan yang terbaik untuk menyederhanakan kandungan yang disiarkan. Memandangkan beberapa saluran Telegram tidak dicipta dengan niat yang terbaik, tidak hairanlah bahawa saluran Telegram tidak dibenarkan untuk kekal aktif.

Jika kaedah yang digariskan dalam artikel ini tidak membantu anda mengakses saluran yang diingini semula, saluran itu mungkin telah hilang atas sebab yang kukuh. Dalam kes itu, adalah lebih baik untuk mengelak daripada saluran yang sama bergerak ke hadapan.

Adakah saluran Telegram yang anda lawati pernah hilang? Adakah anda berjaya mendapatkannya semula? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.